Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 86 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mléko a mléčné výrobky ve stravě mládeže ve věku 11 - 15 let na Základní škole Domažlice, Komenského 17
Rybárová, Petra ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na téma Mléko a mléčné výrobky ve stravě žáků ve věku 11 - 15 let. Teoretická část se z obecného hlediska zabývá chemickou skladbou mléka a charakterizuje vybrané druhy mléčných výrobků spolu s jejich účinky na lidské zdraví. Praktická část je zaměřena na výzkum, zda existují statisticky významné rozdíly v konzumaci mléka a mléčných výrobků z hlediska genderu, věku a přístupu k mléku a mléčným výrobkům v rodinách. Výzkum se dále zabývá zjištěním úrovně znalostí probandů o složení a vlivu mléka na lidský organismus. Výzkumný vzorek tvoří 240 žáků ze Základní školy Domažlice, Komenského 17. Výsledky ukazují, že gender, věk ani přístup k mléku a mléčným výrobkům v rodinách nemají vliv na konzumaci mléka a mléčných výrobků jednotlivých probandů. Na základě zjištěných faktů je navržena edukační jednotka, jejíž cílem je zvýšení povědomí žáků 2. stupně základních škol o mléce.
Příjem vápníku ve stravě u dospívajících dívek v gymnastickém aerobiku
Kudláčková, Tereza ; Raška, Ivan (vedoucí práce) ; Michalská, Dana (oponent)
Strava s dostatečným množstvím vápníku je důležitá pro optimální růst a vývoj skeletu. Nedostatečný příjem tohoto minerálu v období dospívání může mít negativní důsledky na kost v podobě nedosažení maxima kostní hmoty, jejíž množství vytvořené v této době má následně vliv na zdraví kostí v průběhu dalšího života. U dívek věnujících se gymnastickému aerobiku může být zdraví kostí ohroženo také dalšími faktory souvisejícími s riziky tohoto estetického sportu. Hlavními cíli práce bylo zjistit denní příjem kalcia ve stravě a informovanost ohledně důležitosti vápníku ve výživě u dívek věnujících se gymnastickému aerobiku. K průzkumu jejich znalostí bylo využito elektronického dotazníku, který vyplnilo celkem 92 respondentek ve věkovém rozmezí 12-18 let napříč výkonnostními kategoriemi gymnastického aerobiku. Na základě zodpovězených otázek bylo zjištěno, že znalosti dotazovaných v této problematice jsou neuspokojivé. Ke zjištění množství přijímaného vápníku stravou byly sepsány 4-6denní jídelníčky od 11 členek reprezentace gymnastického aerobiku. Po propočtu těchto jídelníčků byl zjištěn nedostatečný denní příjem vápníku ve stravě, který se pohyboval v průměru okolo polovičních hodnot oproti hodnotám doporučovaným. Z rozboru jídelníčků dále také vyplynulo, že dívky nekonzumují v dostatečné míře na...
Mléko a mléčné výrobky a jejich vnímání mladými dospělými
Valchová, Jana ; Křížová, Jarmila (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Raná dospělost je obdobím tvorby vrcholné kostní hmoty, která je jedním ze základů prevence osteoporózy ve vyšším věku. Příjem mléka a mléčných výrobků jako zdroje dobře vstřebatelného vápníku je v tomto věku stále velmi podstatný, stejně jako v předchozí době dospívání. Často jde ale zároveň o období hledání vlastního výživového směru a vyřazování některých skupin potravin z jídelníčku, a to často také v důsledku podléhání velmi rozšířeným mýtům. Mléko je tak pro veřejnost jednou z potravin nejvíce kontroverzních. Cílem dotazníkového šetření, které bylo součástí práce, bylo tedy zjistit, jak velká část mladých dospělých lidí těmto mýtům věří a podléhá. Byly kladeny otázky týkající se stravovacích návyků a názorů respondentů na zdravotní prospěšnost mléka. Z šetření vyplývá, že nemalé procento z nich je takovými mýty dezinformováno a mléko z jídelníčku, často bezdůvodně, vyřazuje. Přestože kampaně na podporu konzumace mléka stále probíhají a měly na vnímání prospěšnosti mléka veřejností bezpochyby pozitivní vliv, je jisté, že v této činnosti je potřeba stále pokračovat a mýty (nejen) o mléce stále vyvracet. klíčová slova: mléko, mléčné výrobky, raná dospělost, mýty, vrchol kostní hmoty, vápník
Efektivnost využití dopravních prostředků při zásobování velkoobchodů v ČR výrobky Mlékárny Polná
Holubová, Petra
Holubová, P., Efektivnost využití dopravních prostředků při zásobování velkoobchodů v ČR výrobky Mlékárny Polná. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita, 2018. Diplomová práce se zabývá zhodnocením, zda Mlékárna Polná efektivně využívá najaté dopravní prostředky k zásobování velkoobchodů v ČR svými mléčnými výrobky. V případě potřeby budou navrhnuty možnosti zlepšení využití vozidel.
Spotřební chování na trhu mléka a mléčných výrobků
Píšová, Nikola
Píšová, N., Spotřební chování na trhu mléka a mléčných výrobků. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2019. Diplomová práce se zabývá spotřebitelským chováním na trhu mléka a mléčných produktů. Ve vlastní práci jsou analyzované vývojové tendence týkající se produkce a spotřeby těchto komodit ve světě i v České republice. Podrobněji je v orientační analýze popsán cenový vývoj, který je doplněn prognostickým modelem. Hlavním cílem práce je odkrytí segmentů na trhu mléka a mléčných výrobků a následná identifikace faktorů, které ovlivňují spotřebitelské chování při nákupu zkoumaných komodit. Za tímto účelem je realizován primární výzkum, v rámci kterého je využité dotazníkové šetření. Pro segmentaci je aplikována shluková analýza a celkovým výstupem práce jsou marketingová doporučení směřována jak k podnikatelským subjektům, tak ke spotřebitelům.
Využití NIR spektroskopie ke kontrole kvality potravinářských výrobků
Dvořák, Lukáš
Cílem doktorské práce bylo ověřit a zhodnotit možnosti využití FT-NIR spektroskopie v kontrole kvality potravinářských výrobků. Kalibrace hodnotící kvantitu byly tvořeny za účelem stanovení chemických parametrů ovčího, kozího a kravského mléka, medu, kávy a dalších potravin a surovin. Vzorky hodnocených potravin byly měřeny na spektroskopu FT-NIR Antaris ve spektrálním rozlišení 10 000 až 4 000 cm-1 s možnostmi měření vzorků v režimech reflektance, transmise či interaktance. Při tvorbě kalibrací byl využit algoritmus metody částečných nejmenších čtverců (PLS) a pro ověření kvality predikce kalibrací bylo využito křížové validace. Ve většině případů byly vyvinuty velmi dobré kalibrace. Přesto, že některé kalibrace byly méně přesné, byly použitelné alespoň pro orientační stanovení sledovaných parametrů. Kvalitativním hodnocení výrobků pomocí diskriminační analýzy byla ověřována schopnost FT-NIR spektroskopu zařadit snímaná spektra do předem definovaných tříd a tím stanovit rozdíly mezi skupinami vzorků. Ověření ovlivnitelnosti přístroje bylo realizováno na kravském mléce, které bylo proměřováno při různých teplotách. Bylo potvrzeno, že FT-NIR spektroskopie je použitelná pro hodnocení chemického složení i kvalitativních vlastností potravin.
Zdraví prospěšné bakterie a autenticita mléčných výrobků
Storozhko, Viktoriya ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mají prospěšné účinky na zdraví člověka po jejich konzumaci. Teoretická část bakalářské práce popisuje vlastnosti a zdravotní účinky probiotik a jejích využití v potravinářství.Experimentální čast byla zaměřena na izolaci DNA z dvou mléčných probiotických výrobků v kvalitě pro PCR. Pomocí metody PCR byla ve výrobcích prokázana přítomnost cílových bakteriálních DNA.
Příjem mléka a mléčných výrobků u školních dětí (význam)
DANIELOVÁ, Anna
V mé práci se zabývám příjmem mléka a mléčných výrobků u školních dětí, sleduji, zda se jejich příjem shoduje s výživovými doporučeními. V teoretické části se věnuji charakteristice mléka a mléčných výrobků, jejich složením a výrobou, dále pak nemocem, které jsou spojeny s mlékem (konzumace, absence mléka). Pro praktickou část jsem zvolila formu dotazníku, který je rozdělen na dvě části. První část se zabývá četností příjmu mléka a jednotlivých mléčných výrobků z hlediska dlouhodobého. V druhé části se zaměřuji na týdenní příjem mléka a jednotlivých mléčných výrobků, tedy z hlediska krátkodobého. V dotazníku jsem sledovala 50 dětí, z toho 25 na základní škole a 25 na škole střední. Dotazník měl dvě varianty, první varianta byla zaměřena na rodiče dětí ze Základní školy Sira Nicholase Wintona v Kunžaku, kde dotazník vyplňovali rodiče z důvodu přesnějších výsledků, neboť věková skupina dětí se pohybovala mezi 6-12 lety. Druhá varianta byla pro děti navštěvující Obchodní akademii T. G. Masaryka v Jindřichově Hradci ve věkové kategorii 15-16 let, kde si dotazník vyplnily děti samy. Výzkum byl proveden v prosinci roku 2016. Výsledky jsem poté zpracovala a popis týdenního příjmu mléka a mléčných výrobků jsem porovnávala s výživovým doporučením podle Přílohy č. 1 k vyhlášce č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Dále jsem týdenní příjem mléka a mléčných výrobků zadala do programu Nutriservis, kde jsem jen pro zajímavost sledovala příjem vápníku a fosforu, neboť tyto látky jsou důležité zejména pro dětský organismus. V závěru práce předkládám svůj návrh na nápravu zjištěné situace.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 86 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.