| |
| |
|
Stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně
Dědková, Lenka ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Krmíčková, Jitka (oponent)
Bakalářská práce se zaměřuje na stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V úvodu teoretické části je popsána historie školního stravování. Hlavní část je tvořena popisem základních složek potravy a výživovým doporučením pro dané věkové kategorie. Závěrem je zmíněna legislativa školního stravování. Praktická část je zaměřena na hodnocení jídelního lístku s ohledem na pestrost, použití a zpracování surovin. Dalším kritériem je naplnění spotřebního koše v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb. Součástí hodnocení je i návrh úpravy jídelního lístku. Podklady k hodnocení jsou získány od odpovědných osob školních jídelen v období dvou po sobě jdoucích měsíců. Provozy jsou zastoupeny v počtu třech městských jídelen a třech obecních.
|
| |
|
Zdravé stravování v mateřské škole a jeho problémy
VONDRÁKOVÁ, Lucie
V teoretické části se zabývám pojmem "spotřební koš" v mateřských školách, zdravým stravováním dětí a jeho vlivem na vývoj dítěte. V praktické části provedu rozhovory s paní učitelkami ze třech mateřských škol. Rozhovory se budou soustředit na téma oblíbenosti a neoblíbenosti podávaných jídel a následné konzumace těchto jídel dětmi, či na motivaci paní učitelek k méně oblíbeným jídlům. Získané informace využiji při tvorbě metodických doporučení.
|
|
Problematika uplatňování zásad správné výživy dětí ve školních jídelnách
KŘÍŽOVÁ, Zuzana
Cílem diplomové práce bylo docílit zvýšení spotřeby zeleniny v MŠ Volary, pomocí návrhů úprav a doporučení. V teoretické části jsou obsaženy informace o zásadách správné výživy dětí, nutričních požadavcích a normách používaných ve školním stravování dle příslušné věkové kategorie. V praktické části byla nejprve provedena analýza údajů ze spotřebních košů MŠ Volary za rok 2017. Zjištěná data byla porovnána s údaji ze stejného období v jiných školních zařízeních. Z porovnání vyplynulo, že ačkoliv MŠ Volary plní spotřební koš dle vyhlášky (Vyhláška 107/2005 Sb.), je reálné spotřebu zeleniny ještě zvýšit. V jídelních lístcích MŠ Volary byla proto provedena opatření vedoucí k zvýšení spotřeby zeleniny. Změny se týkaly především zavádění nových pokrmů obsahujících vyšší zeleninový podíl, zvýšení obsahu zeleniny v tradičních pokrmech, zlepšení vzhledu zeleninových jídel. Takto upravené jídelníčky byly testovány na výzkumném souboru strávníků po dobu 3 měsíců. Pro sledování změn byl zvolen výzkumný soubor složený ze strávníků MŠ Volary II Sídliště. Tento výzkumný soubor byl tvořen 45 dětmi (23 dívek, 22 chlapců) předškolního věku, tj. 3 6 let. Jejich tělesná výška a hmotnost splňovaly doporučené parametry pro svou věkovou kategorii dle svého pohlaví. U strávníků bylo zjišťováno, jak změny přijali. Data získaná z výzkumu byla graficky zpracována. V závěru bylo provedeno srovnání spotřebních košů MŠ Volary z měsíců leden až březen 2017, tj. před zavedením změn, se spotřebními koši MŠ Volary z měsíců leden až březen 2018, tj. po zavedení doporučených změn. Celkové zvýšení spotřeby zeleniny ve spotřebním koši za první čtvrtletí roku 2018 oproti průměru v roce 2017 bylo o 21 % v MŠ I a o 23 % v MŠ II.
|
| |
| |
| |
| |