Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 39 záznamů.  začátekpředchozí20 - 29další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Předsoutěžní redukce tělesné hmotnosti v MMA
Hrdlička, Jaroslav ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Pavelka, Radim (oponent)
Název: Předsoutěžní redukce hmotnosti v MMA Cíle: Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaké metody redukce hmotnosti využívají profesionální zápasníci MMA a kolik kilogramů redukují před zápasem. Dále pak v jakém časovém intervalu začínají pracovat se svou tělesnou hmotností a zda vlivem redukce hmotnosti pociťují nějaké psychické změny či únavu. Nakonec jsme zjišťovali, jakou suplementaci zápasníci během redukce hmotnosti využívají. Metody: Pro sběr dat byla využita metoda anketního dotazování. Výzkumný soubor čítal 20 profesionálních zápasníků MMA ve věkovém rozmezí 18 až 40 let. Výsledky: Zjistili jsme, že MMA zápasníci nejčastěji redukují hmotnost pomocí sníženého kalorického příjmu a následného odvodnění organismu. Nejvíce dotazovaných uvádí redukci 6 až 10 kilogramů, se kterou začínají 2 až 4 týdny před zápasem. Respondenti se během snižování hmotnosti cítí oslabení a pociťují psychické změny jako podráždění, změny nálad, agresivitu a útlum. Před zápasem pak 60 % zápasníků oslabení nepociťuje, protože dostatečný časový odstup od vážení umožňuje zregenerovat. Nejčastěji využívané suplementy během redukce hmotnosti jsou BCAA, spalovače tuků, proteiny, multivitamíny a multiminerály. Klíčová slova: Výživa, bojové sporty, dehydratace, hmotnostní kategorie
Pitný režim dětí školního věku
NOVÁČKOVÁ, Martina
V dnešní době je hodně diskutované téma pitný režim. Pitným režimem bychom měli doplnit každodenní ztráty tekutin v těle, protože lidský organismus tvoří 60 % vody. Voda je pro náš lidský organismus velmi důležitá a má zde i mnoho funkcí jako je například probíhají v ní biochemické reakce, rozvod tepla, živin a kyslíku. Pro tuto práci byly stanoveny 3 cíle. Prvním cílem práce je zmapovat celkové množství přijatých tekutin za den. Druhým cílem je celkový příjem cukrů během dne a posledním cílem je vyhodnotit nejvíce konzumované nápoje. Práce je rozdělena do dvou částí, a to na teoretickou a praktickou. Teoretická část se zbývá vlivem tekutin na dětský organismus, zásadami pitného režimu, dehydratací a hyperhydratací. Výzkum byl zpracován pomocí záznamového archu, který mapoval příjem tekutin za 24. hodin denně. Dále sledoval druhy nejoblíbenějších nápojů (sladké nápoje a minerální vody), druhy ovocných šťáv, druhy čajů a druhy mléka. Z výzkumu vyplývá, že z jedné třetiny měli správný příjem tekutin i nízký příjem první den. Druhý den měli dvě třetiny správný příjem a jedna třetina nízký příjem. Třetí, pátý, šestý, sedmý den měli čtyři pětiny správný příjem a jedna pětina nízký příjem. Čtvrtý den měla jedna polovina správný i nízký příjem. Osmý den měli dvě třetiny správný příjem a jedna polovina nízký příjem. K oblíbeným sladkým nápojům patřila Coca-cola, Fanta a nejméně oblíbenou Kofola, Sprite. Z minerálních vod je to Poděbradka Prolinie a nejméně oblíbenou je Korunní. Oblíbeným čajem byl čaj ovocný a nejméně čaj šípkový. Nejvíce konzumovali mléko plnotučné a nejméně nízkotučné. Doporučenou denní dávku překročili respondenti ve 5 dnech, ostatní dny byly v normě.
Udržování a redukce váhy v boxu
Broža, Daniel ; Pavelka, Radim (vedoucí práce) ; Stich, Jaroslav (oponent)
Název: Udržování a redukce váhy v boxu Cíle: Cílem této diplomové práce je zjistit, jaké metody pro udržení anebo redukci tělesné hmotnosti používají boxeři různých váhových kategorií. Zda tento proces ovlivňuje jejich výkony a v jakých časových intervalech začínají s redukcí před zápasem. Metody: Byla použita kvantitativní metoda pozorování na základě anketového dotazování. Výsledky: Z výsledků vyplývá, že boxeři využívají kratších intenzivnějších metod redukce váhy, nežli pozvolných a šetrnějších pro jejich organismus. Dále pak, že téměř 2/3 dotazovaných pociťují na sobě určité změny důsledkem udržování a redukce váhy. Největší část dotazovaných uvedla, že získala informace ohledně metod udržování a redukce váhy vlastní úvahou. Klíčová slova: Box, redukce váhy, váhové kategorie, dehydratace
Analýza složení pitného režimu u studentů vysokých škol v ČR
VESELKOVÁ, Barbora
Diplomová práce se zabývá analýzou pitného režimu u studentů Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Teoretická část se zabývá celkově pitným režimem, vhodností hojně diskutovaných a velmi užívaných nápojů. Na konci teoretické části jsou uvedena nejvhodnější doporučení, které nám dnešní zdroje, studie a literatura nabízí. Pro kvantitativní výzkum bylo použito dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo celkem 1515 studentů Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích. V praktické části jsou poté vyhodnoceny získané odpovědi a porovnány s danými hypotézami.
Porovnání pitného režimu u žáků 2. stupně ZŠ a u žáků střední školy
Plachá, Barbora ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Dohnal, Karel (oponent)
Diplomová práce se zabývá studiem pitného režimu u žáků 2. stupně ZŠ a u žáků SŠ se zaměřením na problematiku dodržování pitného režimu ve škole. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V úvodu teoretické části je charakterizována cílová skupina. Dále je uveden význam vody pro lidský organismus, vodní bilance, zásady pitného režimu a konkrétní doporučení pro cílovou skupinu. Následně je provedena rešerše z několika různých zdrojů týkající se jednotlivých nealkoholických nápojů. V závěru je pozornost věnována rizikům, která mohou nastat při nesprávném příjmu tekutin, a rovněž zajištění pitného režimu ve škole. Praktická část práce popisuje výzkumné šetření, které probíhalo mezi žáky a učiteli. Ke sběru dat bylo užito dotazníků. Jednotlivé výsledky jsou představeny a diskutovány v závěru práce. Z výsledků dotazníkového šetření je sice patrná určitá informovanost sledované skupiny žáků, ale dodržování pitného režimu je však již nevyhovující. Na základě provedeného výzkumu a informací z dostupné literatury je formulováno doporučení pro pedagogickou praxi.
Charakterizace a chemická modifikace halloysitů
Vašutová, Vlasta ; Pospíšil, Miroslav (oponent) ; Hradil, David (vedoucí práce)
Vznik halloysitů je spojen se zvětráváním magmatických hornin nebo s hydrotermální alterací vulkanických hornin často na kontaktu v vápenci. Halloysit patří do skupiny kaolinitu, od kterého se liší obsahem vody v mezivrství. Vyskytuje se ve dvou základních formách, hydratované 10 ? a dehydratované 7 ?. Obecně platí, že hydratovaný halloysit vzniká ve větších hloubkách než halloysit dehydratovaný. Získané vzorky halloysitů ze světových ložisek byly charakterizovány pomocí rtg práškové difrakce, infračervené spektroskopie, chemické analýzy a vysokorozlišovací transmisní elektronové mikroskopie. Z analýz vyplývá, že hydratované halloysity jsou mineralogicky čistší než halloysity dehydratované. Typickými příměsemi ve vzorcích jsou kaolinit, křemen, cristobalit, alunit, gibbsit, v jednom případě i draselná slída. U všech vzorků byla také stanovena kationtová výměnná kapacita (CEC), která byla provedena metodou interakce vzorku s komplexem Ag-thiomočovina (AgTU). Koncentrace stříbra v roztoku před a po interakci byly stanoveny pomocí atomové absorpční spektrometrie (AAS). Hodnoty CEC závisejí výrazně na poměru pevné a kapalné fáze při reakci. Pro halloysity je proto třeba pracovat s poměrem P:K alespoň 1:20. Pro účely experimentů s porfyrinem byly nakonec vybrány dva čisté hydratované halloysity s nejvyšší CEC,...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 39 záznamů.   začátekpředchozí20 - 29další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.