Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 38 záznamů.  začátekpředchozí19 - 28další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Tofu a činky: Percepce vlastní tělesnosti veganskými sportovci
Rutová, Simona ; Grygar, Jakub (vedoucí práce) ; Orcígr, Václav (oponent)
Tato práce se zabývá tělesností veganských sportovců. Dává si za cíl objasnit, jak je tělesnost členy zkoumaného konkrétního společenství veganských sportovců vnímána a jak je formována působením tohoto společenství a v něm sdílenými specifickými tělesnými praktikami, kterými je především veganské stravování a sportovní aktivity. Výchozími koncepty v nahlížení na tuto problematiku jsou habitus, embodiment a vědomé tělo. Pro tuto práci jsou tedy klíčové myšlenky Merleau-Pontyho a jeho vnímání tělesnosti, Csordase a jeho chápání embodimentu, a Scheper-Hughes a Lock, jejichž koncept vědomého těla poskytl analytický rámec pro tento výzkum. Výzkum poukázal na důležitost silného společenství, které veganští sportovci budují a jehož prostřednictvím pak mohou působit na těla členů společenství, a budovat tak těla prezentující veganství jako dostatečné. Právě sport hraje v tomto klíčovou roli, neboť jeho prostřednictvím budují zdravá a silná těla. Sport tak plní funkci obhajoby jejich praktik, které jsou v očích zkoumaného společenství správnou cestou a jsou jejich reakcí na současnou ekologickou krizi a amorální zneužívání zvířat za účely masové spotřeby. Právě snaha obhajoby a prezentace veganství jako dostatečného ovlivňuje praktiky sdílené ve zkoumaném společenství. Tyto praktiky pak působí na formování...
Vliv veganství na sociální život jedince
Hlavová, Karla ; Orcígr, Václav (vedoucí práce) ; Senft, Lukáš (oponent)
V této bakalářské práci se, jak je již dle názvu vypovídající, zabývám problematikou veganství a jeho následného reflektování se do sociálních životů respondentů (rodina, přátelé, partneři, nepříjemné situace). Zkoumám a objasňuji životní situace, které obnáší rozmanitost životních stylů a způsobu stravování. Samostatná práce je členěná do tří následujících částí: teoretického ukotvení zkoumaného problému, použité metodologie a následné výzkumné části. V úvodní, teoretické části využívám různých konceptů pro pochopení veganství ze sociologické perspektivy. V druhé, metodologické části práce se věnuji kvantitativní explorační metodě, sběru dat, které jsem získala prostřednictvím online dotazníku a popisu výzkumného souboru. Poslední, závěrečnou částí je prezentace a interpretace získaných výsledků a z nich vytvořené závěry. Práce přináší výsledky potvrzující existenci vlivu veganství na sociální život jedince, a to v každé ze zmíněných dimenzí. K ovlivnění dochází zejména v oblasti rodinného zázemí, kde jsou respondenti nejčastěji vystavování předsudkům a nátlaku. Vliv veganství pociťují respondenti také v rámci svého sociálního okruhu, partnerských vztahů (např. při volbě partnera) a v nepříjemných situacích, do kterých se respondenti na základě veganství v běžném životě dostávají.
Vztah studentů vybraných středních škol k alternativním způsobům stravování
Fialová Krejzová, Lenka ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá vztahy a názory studentů vybraných středních škol, které jsou spjaty s alternativními způsoby stravování. V teoretické části se nachází základní informace o racionální výživě, jednotlivých živinách, je zde srovnání potravinové pyramidy a zdravého talíře. V neposlední řadě je také objasněno alternativní stravování a poté jsou zde uvedeny informace o pěti konkrétních druzích alternativního stravování. V jednotlivých podkapitolách je zmiňováno vegetariánství, veganství, raw food, paleo strava a bezlepková dieta. Cílem praktické části je zjistit názor studentů vybraných středních škol na alternativní způsoby stravování. Jedná se o mnou vybrané střední školy na Rakovnicku. Jako výzkumný nástroj je použito dotazníkové šetření. Na základě získaných dat mnou byl dotazník vyhodnocen a výsledky převedeny do tabulek a grafů, které jsou vždy okomentovány. Na dotazník odpovídalo 187 respondentů. Bylo zjištěno, že 19 osob ze všech dotazovaných má zdravotní omezení, související s výživou. Překvapivý výsledek je ten, že se studenti o alternativním stravování nedozvěděli primárně ve škole, ale z vlastních zdrojů (přátelé, rodina atd.) Výsledky dotazníkového šetření poukazují na fakt, že se studenti středních škol stravují především běžným způsobem, ale o problematiku alternativního...
Podnikatelský záměr - prodej doplňků výživy
Hlavatý, Adam ; Ptáček, Roman (oponent) ; Rompotl, Jaroslav (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zpracovaná jako návrh podnikatelského plánu pro vytvoření malého podniku zaměřeného na prodej veganských sportovních doplňků výživy. Práce je rozdělena na tři části. První část obsahuje teoretická východiska související s podnikatelskou činností. Druhá, analytická část obsahuje analýzy podnikatelského prostředí a výsledky primárního výzkumu. Třetí část se věnuje samotnému návrhu podnikatelského plánu včetně finančního plánu a analýzy rizik.
Povědomí laiků o alternativních výživových směrech a jejich rizicích
Šafářová, Jana ; Chrpová, Diana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
V současné době jsou alternativní výživové směry se všemi svými podobami poměrně hodně rozšířeny. Vegetariánství je pro řadu lidí nejen vynechání konzumace masa, ale i životní styl. Záměrné vynechávání určitých druhů potravin s sebou však nese rizika deficitu některých důležitých látek. Cílem této bakalářské práce bylo zmapování povědomí laiků o vegetariánství a veganství. Zjistit, zda respondenti vědí, co vylučuje veganská strava, jak se liší od vegetariánství a jaká jsou rizika s ní spojená. Teoretická část se zabývá vegetariánstvím a jeho dělením. Práce se nejvíce zaměřuje na veganství. Teoretická část také obsahuje zásady vhodně složené veganské stravy podle České veganské společnosti. Dále obsahuje popis látek, které mohou být ve vegetariánské a veganské stravě karenční. Je uvedeno, jaké mají tyto látky v organismu funkce, v jakých potravinách se nachází a jak se projevuje jejich deficit. Praktická část byla provedena kvantitativní metodou dotazníkového šetření. Výzkumný vzorek tvořila laická populace nejčastěji ve věku 20-29 let. Dotazník vyplnilo celkem 146 respondentů. Z výsledků dotazníků bylo zjištěno, že 88 % respondentů dokázalo správně popsat, co vylučuje veganská strava. Z toho se dá usuzovat, že je-li dotázaný vzorek populace reprezentativní, tak populace má dobré povědomí o principu...
Hudba a životní filozofie: Veganství na české hudební scéně
Zaškolná, Jana ; Supa, Markéta (vedoucí práce) ; Rosenfeldová, Jana (oponent)
Bakalářská práce "Hudba a životní filozofie: Veganství na české hudební scéně" se zabývá rolí hudebních interpretů v propagaci životního stylu nebo filozofie. Konkrétně se zaměřuje na českou hudební scénu, při čemž aplikuje metodu případové studie na různé oblasti působení dvou českých hudebních interpretů - Bena Cristovaa jako představitele hudebního mainstreamu a Lukáše Vincoura jako zástupce hudební subkultury. Případová studie využívá dvě výzkumné metody, a to primárně obsahovou analýzu doplněnou o metodu dotazování. Obsahová analýza se zabývá třemi oblastmi působení hudebních interpretů - hudební tvorbou, sebeprezentací a aktivismem. Cílem je zjistit, zda vybraní hudební interpreti v daných oblastech propagují veganství a pokud ano, jaké komunikační prostředky k tomu využívají. Výzkum je zasazen do teorie hudby, hudebních subkultur a hudební slávy jako prostředku propagace životního stylu nebo filozofie, při čemž je brán v potaz kulturní a popkulturní kontext. Značná část se zabývá také veganstvím jako životním stylem a společenským fenoménem.
Alternativní způsoby stravování a jejich prevalence u studentů vysokých škol
ŠTĚPÁNKOVÁ, Natálie
Cílem práce je zjistit míru náklonnosti studentů vysokých škol k alternativním způsobům stravování, popsat formy, které jsou nejvíce praktikovány a zjistit důvody k přechodu od konvenčního způsobu stravování.
Veganství jako součást osobní identity - vliv na postoje a životní styl
RAUEROVÁ, Nikol
Cílem kvalifikační práce, pro kterou jsme si zvolili kvalitativní přístup, a která je mnohopřípadovou studií, bylo porozumět, jakým způsobem vegani své veganství prožívají a jak ovlivňuje jejich myšlení a chování. Z námi formulovaného výzkumného problému: "Jak se odráží veganství v postojích a životním stylu vegana?", jsme následně vyabstrahovali dvě výzkumné otázky, na které kvalifikační práce, prostřednictvím Interpretativní fenomenologické analýzy, přináší odpovědi. Výzkumné otázky zněly: 1. Jak se subjektivní zkušenost vegana odráží v jeho postojích, tedy v chování, myšlení a prožívání? 2. Jak vegan vnímá druhé a svět? Výsledky předkládají pohled na zkušenosti veganů s veganstvím a poukazují na myšlení, chování a prožívání veganů. Ústředními tématy, která vstupují do života veganů, jsou témata etika, ekologie a zdraví. Z nichž je pro vegany nejpodstatnější téma etika, ze kterého vychází myšlenka, že využívání zvířat není správné. Méně podstatným tématem je téma ekologie s postojem, že planetu bychom si měli chránit a nejméně důležitým je téma zdraví. V oblasti vztahů s ostatními a blízkými vyplývá, že vegani se snaží o šíření veganství, protože považují ostatní za málo informované.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 38 záznamů.   začátekpředchozí19 - 28další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.