Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 26 záznamů.  začátekpředchozí17 - 26  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Fairtradové kakaové boby, kakao a čokoláda na českém trhu
MATIKO, Oleksandr
Cílem bakalářské práce je zmapování situace na českém trhu s fairtradovými výrobky z kakaa a čokolády, a přiblížit, jak funguje fair trade pro pěstitele a obchodníky. V rámci konceptu fair trade je popsán certifikační systém Fairtrade, jenž uděluje ochrannou známku Fairtrade?. V návaznosti na certifikační proces jsou vymezeny příslušné produkční standardy pro pěstitele a obchodníky s kakaovými boby. Práce se také zabývá dodavatelskými a zpracovatelskými aktivitami na území České republiky. Na základní charakteristiku navazují analytická šetření, zaměřená na nabídku konkrétních produktů v maloobchodních jednotkách, a spotřebitelské chování při nákupu fairtradových výrobků z kakaa a čokolády.
Světový trh kakaa a čokolády
Voborníková, Martina ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Klosová, Anna (oponent)
Práce se zabývá světovým trhem kakaa a čokolády a současnými trendy čokoládového průmyslu, které se více či méně odrážejí na spotřebě čokolády v České republice. Cílem mé práce je na základě analýzy současné situace na světovém trhu kakaa a čokolády vystihnout současné trendy ve spotřebě čokolády. Zároveň analyzuji jejich dopady na spotřebu čokolády a čokoládových cukrovinek v České republice. V práci se rovněž zabývám historií, charakteristikami a hlavními producenty a prodejci na trhu běžných i prvotřídních čokoládových produktů. Práce je rozdělena do tří spolu souvisejících kapitol. První je zaměřena na světový trh kakaa, druhá na světový trh čokolády a třetí na spotřebu čokolády v ČR.
Světový trh kakaa
Voglová, Karolína ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Zamykalová, Miroslava (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá světovým trhem kakaa. Cílem této práce je zanalyzovat světový trh kakaa a zjistit, jaké perspektivy do budoucna tento trh nabízí. První kapitola se zabývá obecou charakteristikou této komodity, tj. historie pěstování kakaa, druhy kakaovníku, pěstování kakaa, světové producentské oblasti, a je zpracována pomocí metody syntézy a komparace. Další kapitola je samotná analýza světového trhu kakaa, která uvádí největší exporterské a importérské země, vývoj ceny kakaa, zpracování kakaa a čokoládový průmysl. Třetí část práce představuje formy obchodování s kakaem, tj. obchodování s kakaem na burzách, alternativní forma obchodu fair trade. Představuje také Mezinárodní organizace pro kakao a Mezinárodní Iniciativu pro kakao. Poslední kapitola se soustředí na zhodnocení a perspektivy světového trhu kakaa do budoucna pomocí metody kompilace. Přínosem této práce je zjištění, jak se bude cena kakaa vyvíjet a jaké je možné řešení narůstající poptávky po kakau do budoucna.
Koncept fair trade - cesta k rozvoji i oblast oprávněné kritiky
Čermáková, Kateřina ; Šaroch, Stanislav (vedoucí práce) ; De Castro, Tereza (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením konceptu fair trade, konkrétně jeho dopadů na ekonomickou, sociální a environmentální sféru života producentů a jejich komunit v rozvojových zemích. Teoretická část práce vymezuje pojem fair trade, předkládá historický vývoj konceptu, zabývá se jeho hlavními aktéry, zásadami a produkty; v neposlední řadě zasazuje problematiku do teorie mezinárodního obchodu. Stěžejní část práce představují vybrané případové studie, které zkoumají, jaký vliv má účast v systému fair trade na producenty kávy, kakaa, banánů a cukrové třtiny a odhalují, zda v těchto případech dochází k naplnění základních cílů hnutí.
Analýza vlivu světových cen kakaa na ceny a produkci kakaa v Ghaně
Schmidtová, Veronika
Cílem této bakalářské práce je analyzovat vliv světových tržních cen kakaa na ceny a produkci kakaa v Ghaně. Teoretická část práce definuje zprvu mezinárodní obchod a jeho význam a vývoj ve světě. Dále je specifikován mezinárodní obchod s agrárními komoditami, zejména jeho podmínky a světová struktura. Následně je stručně popsán mezinárodní obchod s kakaem. Praktická část zpočátku charakterizuje Ghanu z pohledu agrárního sektoru, obchodu a politiky. Dále je popsána komoditní vertikála kakaa. Závěr práce je věnován samotné analýze vlivu světových cen kakaa na ceny kakaa v Ghaně a jeho produkci. Analýza a její výsledky jsou následně diskutovány spolu s návrhy a doporučeními.
The Impact of Cash Crop Export to the EU on the Economic Perfomance in Ghana
Lamptey, Samuel Nii Lante
ABSTRAKT Hlavním účelem práce je prozkoumat vzah mezi vývozem tržních plodin z Ghany do Evropské unie a jeho vliv na ekonomickou výkonost Ghany. Práce rovněž zkoumá dopad směrnice EU 2000/36/ES na ekonomický rozvoj Ghany prostřednictvím sledování trendu HDP ve vztahu k hospodářské výkonnosti Ghany vyjádřené trendem ve vývozu kakaa do Evropské unie. Studie poskytuje náhled na obchodní vztahy mezi Ghanou a Evropskou unií a pokračuje přehledem tržních plodin Ghany se zaměřením na kakao. Následuje porovnání trendu ekonomickéhé růstu před a po zavedení směrnice Evropské unine. Byla provedena ekonometrická a statistická analýza sekundárních dat ze zdrojů jako Mezinárodní Finanční statistiky,Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Následuje analýza výsledků, diskuse a doporučení.Stručné shrnutí práce je uveden v závěru.
The world market of cocoa and sugar
Gašková, Zuzana ; Bolotov, Ilya (vedoucí práce) ; Čajka, Radek (oponent)
Práce se zabývá analýzou světového trhu s kakaem a cukrem. Je rozdělená do třech částí. V první části je stručně popsaná botanická charakteristika komodit kakaové boby, cukrová řepa a cukrová třtina, proces jejich zpracování a nejvýznamnější producenti. Druhá část analyzuje trh s danými komoditami. Sleduje trendy producentů a spotřebitelů v průběhu uplynulých 70 let. Popisuje vývin cen za komodity. Třetí závěrečná část je věnována konceptu Fair Trade se zaměřením na kakao a cukr.
Fair Trade a jeho význam pro africké země
Vítková, Tereza ; Pavlík, Petr (vedoucí práce) ; Jeníček, Vladimír (oponent)
Cílem diplomové práce je zanalyzovat fungování systému Fair Trade a definovat možnosti, které nabízí producentům pocházejícím z Afriky. První kapitola obsahuje základní charakteristické rysy konceptu Fair Trade, jeho definici, hlavní principy, způsoby certifikace, stručný historický přehled a současný vývoj. Seznamuje také s některými důležitými mezinárodními organizacemi. Druhá kapitola je zaměřena na Fair Trade v Africe. Důležitou součástí je analýza afrického trhu a SWOT analýza. Následuje také vymezení některých významných Fair Trade organizací působících v Africe a jejich hlavních činností. Důraz je v této kapitole kladen zejména na Fair Trade v Africe, na využití a distribuci Fair Trade prémie, komoditní strukturu, počet farmářů zapojených do konceptu Fair Trade a některé další faktory. V poslední části práce se věnuji kakaovému průmyslu v Africe a dvěma významným družstvům působícím na Pobřeží slonoviny a v Ghaně.
Vývoj mezinárodního obchodu zemědělskými komoditami v rámci WTO
Vojtíšková, Markéta ; Štěrbová, Ludmila (vedoucí práce) ; Gullová, Soňa (oponent)
Práce postihuje vývoj mezinárodního obchodu se třemi zemědělskými komoditami - cukrem, bavlnou a kakaem - v kontextu Světové obchodní organizace. Zaměřuje se na současný vývoj, charakterizuje jednotlivé komodity, země podílející se na obchodu a světový obchod s nimi.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 26 záznamů.   začátekpředchozí17 - 26  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.