Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  začátekpředchozí15 - 24dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv pomocného přípravku Pentakeep na vybranou modelovou kulturu zeleniny
Želísková, Renata
Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit vliv vybraného pomocného přípravku Pentakeep Super na paprice roční. Vypracovaná teoretická část nám přibližuje problematiku stresových faktorů u rostlin a využití přípravku Pentakeep Super. V praktické části je popsán experiment založený na pozemcích Zahradnické fakulty v roce 2016. Modelovou kulturou se stala paprika roční, odrůdy ´Zlata´a ´Granova´. Sledován byl účinek vybraného přípravku na zvýšení kvality a produkce. Získaná data z experimentu byla statisticky zpracována. Statistická analýza prokázala vliv přípravku na obsahové i morfologické parametry paprik. Z výsledků pokusu vyplývá, že aplikace přípravku Pentakeep má pozitivní vliv na obsah nutričních látek v plodech.
Hodnotenie druhu Talinum paniculatum pri pestovaní a následnom množení
Pucovská, Radka
Literárny prehľad bakalárskej práce podáva základné informácie o Talinum paniculatum (Jacq.) Ga Zameriava sa na možnosti pestovania a množenia a následného využitia v gastronómii a v medicíne alebo v ľudovom liečiteľstve. Uvádza prehľad o chemickom zložení Talinum paniculatum a o jeho nutričnom zložení. Praktická časť bakalárskej práce sa venuje podmienkam, v akých bol založený experiment, o jeho priebehu a výsledkoch. Vo výsledkoch experimentu sa hodnotia morfologcké vlastnosti porastu, výnos, nutričná hodnota, v ktorej sa zameriava na obsah minerálnych látok, antioxidačnú kapacitu, obsah vitamínu C a karotenoidov. Stanovil sa aj obsah vlákniny a sušiny. Na základe výsledkov sa dá konštatovať, že Talinum je vhodným dru-hom zeleniny na pestovanie v našich klimatických podmienkach. Kľúčové slová: Talinum paniculatum, pestovanie, obsahové látky, možnosti použitia
Možnosti využití méně známých druhů zelenin
Fojt, Robin
V bakalářské práci byly popsány druhy zelenin a podrobně ředkev setá, kterou jsem si pro práci vybral. V praktické části se sledovala skladovatelnost, obsahové látky a senzorické hodnocení. Z hlediska skladovatelnosti a senzorického hodnocení byla nejlepší odrůda Miyashige a z hlediska obsahových látek byla nejlepší odrůda Mantanghong, i když ne statisticky potvrzená. Z variant skladování měl nejlepší výsledek obal XTend, který výrazně prodloužil skladovatelnost ředkví což bylo statisticky potvrzeno. Běžné skladování má význam spíše na kratší uchování. Z celkového hodnocení byla nejlepší odrůda Miyashige, která je nejvíce podobná naší ředkvičce, na kterou je evropský konzument zvyklý.
Zhodnocení sortimentu čínského a pekingského zelí z Asie v porovnání s běžně pěstovanými odrůdami
Kyanková, Hana
Diplomová práce se zabývá celkovým popisem čínského a pekingského zelí, nároky na jejich pěstování, jejich variantami, složením a následným zpracováním. Dále tato práce popisuje vybrané morfologické a fyziologické parametry vycházející z laboratorního rozboru nutričních parametrů. V praktické části je popsán samotný experiment s několika odrůdami pocházejícími z Asie, ve kterém byly sledovány hmotnostní a růstové parametry jednotlivých odrůd a vybrané obsahové látky.
Zmapování sortimentu dováženého tropického ovoce do ČR
Zouharová, Marie
Tato práce popisuje méně známe a známe tropické a subtropické druhy. Poskytuje popis, využití, množení, obsahové látky a využití jižních plodů.Poskytuje údaje o oblíbenosti jižního ovoce u konzumentů. Prostřednictví grafů a tabulek zaznamenává jaké věková skupina nejvíce nakupuje jižní ovoce. Zda vědí odkud je jižní ovoce dováženo. A zda znají i méně známe jižní ovoce v našich obchodech.
Pěstování a vlastnosti plodů rakytníku řešetlákového
Stuchlíková, Veronika
Práce předkládá přehled o historii, výskytu a nárocích na prostředí a agrotechniku při pěstování druhu a o obsahových látkách plodů. Kromě toho je v literárním přehledu popsána pracná sklizeň, řada odrůd, ale i široká škála možností jak lze rakytník využít. Součástí experimentální části bylo srovnat výnosy u odrůd (´Hergo´, ´Vitamínová´, ´Buchlovický´, ´Leicora´) a na základě toho doporučit odrůdy, které se hodí pro pěstování v ČR. Mimo to byly porovnávány vnější parametry a obsahové látky plodů daných odrůd. Díky tomu bylo možné porovnat odrůdy s nejvyšším a nejnižší obsahem sušiny, refraktometrické sušiny, vitamínu C, karotenoidů a současně plody s největší a nejmenší délkou, šířkou, ale také nejvyšší a nejnižší hmotností.
Obsahové složení vybraných genotypů Actinidia arguta z různých lokalit ČR
Vejražka, Martin
Cílem diplomové práce bylo sestavit literární přehled o druhu Actinidia arguta a dalších hlavních zástupcích z tohoto rodu (Actinidia deliciosa a Actinidia kolomikta) společně s popsáním celého rodu Actinidia. U vybraných genotypů stanovit obsahové látky v dužnině a slupkách druhů Actinidia arguta (odrůdy 'Issai', 'Ananasnaya' a semenáč 1) a Actinidia deliciosa (odrůdy 'Hayward' a 'Sorelli'). U zmíněných zástupců byl popsán jejich původ a rozšíření, botanická charakteristika, odrůdová charakteristika, jejich nároky na prostředí, způsoby rozmnožování a obsahové látky v plodech. Experimentální část se zabývala stanovením obsahu kyseliny askorbové, veškerých kyselin, rozpustné sušiny a antioxidantů stanovovaných metodami FRAP a DPPH. Výsledky z jednotlivých měření byly zpracovány a statisticky vyhodnoceny. Získané hodnoty byly seřazeny do tabulek a grafů a následně popsány v textové části.
Méně známá zelenina - Cynara scolymus L.
Sedláčková, Martina
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo popsat technologii pěstování, významné obsahové látky, současný pěstovaný sortiment a poukázat na možnosti pěstování v ČR. Cynara scolymus L. neboli artyčok zeleninový je teplomilná víceletá zelenina z čeledi Asteraceae nebo také Compositae. Jeho lodyha dorůstá výšky až 2 metrů. Na jejím konci jsou vytvářeny květní úbory, které mají po vykvetení nejrůznější barvu květu. Pro konzumní účely jsou sklízeny nerozkvetlé, využívány jsou však i ostatní části rostliny. Svými rozsáhlými léčivými účinky pomáhá lidskému tělu již od pradávna. Původ artyčoku lze hledat ve Středomoří, odkud se postupem času rozšířil do celého světa. V České republice artyčoky pěstovány nejsou a to hlavně z klimatického hlediska. Jejich pěstování je velmi náročné, mají rády hluboké, úrodné, humózní půdy. Největšími evropskými pěstiteli proto zůstávají Itálie, Španělsko, Francie a Řecko. V současné době je zaregistrováno mnoho různých odrůd artyčoku, které se liší velikostí a tvarem květních úborů, ostnatostí listenů nebo barvou květu. Na základě poznatků získaných z vlastního experimentu lze konstatovat, že v rámci podmínek ČR by nejvhodnější lokalitou byla jižní Morava. Vhodnými odrůdami by mohly být ´Green Globe´ a ´Spinoso Sardo´. Pro ověření by však bylo dobré v experimentu pokračovat.
Kořeninová paprika
Kaplová, Tereza
V bakalářské práci je stručně popsána charakteristika kořeninové papriky, její mor- fologické vlastnosti zahrnující popis listu, lodyhy, květu, plodu i celého keře. Dále jsou uvedeny biologické vlastnosti chilli a její obsahové látky, včetně kapsaicinu. Vysvětlena je i Scovilleho stupnice pálivosti. V práci také najdeme podrobně popsanou technologii pěstování kořeninové papriky, kde je zahrnuto předpěstování sadby, vysazení na pole i ošetřování porostu během vegetace. Je uvedeno i několik nejvíce se vyskytujících chorob a škůdců, které napadají kořeninovou papriku. Ve druhé části práce jsou popsány jednotlivé odrůdy chilli a jejich využití jak v potravinářství, farmacii nebo dekoračním účelům.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   začátekpředchozí15 - 24dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.