Název:
Pěstování a vlastnosti plodů rakytníku řešetlákového
Autoři:
Stuchlíková, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce předkládá přehled o historii, výskytu a nárocích na prostředí a agrotechniku při pěstování druhu a o obsahových látkách plodů. Kromě toho je v literárním přehledu popsána pracná sklizeň, řada odrůd, ale i široká škála možností jak lze rakytník využít. Součástí experimentální části bylo srovnat výnosy u odrůd (´Hergo´, ´Vitamínová´, ´Buchlovický´, ´Leicora´) a na základě toho doporučit odrůdy, které se hodí pro pěstování v ČR. Mimo to byly porovnávány vnější parametry a obsahové látky plodů daných odrůd. Díky tomu bylo možné porovnat odrůdy s nejvyšším a nejnižší obsahem sušiny, refraktometrické sušiny, vitamínu C, karotenoidů a současně plody s největší a nejmenší délkou, šířkou, ale také nejvyšší a nejnižší hmotností.This thesis presents an overview of the history, occurrence and claims for environmental and agricultural technologies in growing the type and contains of fruit substances. In addition, the literature review describes the laborious harvest, many species, but also a wide range of options for how to use the buckthorn. A part of the study was to compare returns from species (´Hergo´, ´Vitamínová´, ´Buchlovický´, ´Leicora´) and on this basis recommend the species, which are suitable for cultivation in Czech republic. Moreover external parameters were compared and the substances contained in the fruits of different species. This made it possible to compare the species with the highest and lowest solid, refractive solids, vitamin C, carotenoids and simultaneously fruits with the largest and smallest length, width and also with highest and lowest weight.
Klíčová slova:
obsahové látky; odrůda; rakytník řešetlákový; vitamín C; využití rakytníku