Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  začátekpředchozí15 - 24  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Návrh marketingové strategie - hmyzí protein jako běžná součást lidského jídelníčku
Kopúnová, Kateřina
Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou marketingové strategie pro produkty s obsahem hmyzu, jehož některé druhy jsou díky nové legislativě v Evropské unii zařazeny na seznam nových potravin. Cílem je návrh marketingových strategií na základě SWOT analýzy, které by pomohly ke zvýšení prodejů hmyzích produktů v České republice. Tato SWOT analýza vychází z literární rešerše, která se zabývá entomofagií, konkrétně její historií, současnou praxí, enviromentálními a nutrič-ními aspekty ve srovnání s masem a legislativou v Evropské unii. Dalším podkla-dem byla provedená analýza společností v USA a EU, jenž se již prodejem těchto produktů zabývají, a také výsledky dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 445 respondentů. Výsledkem bylo vytvoření 4 marketingových strategií, na jednu z nich byly také vyčísleny náklady.
Využití jedlého hmyzu v potravinářství
Urbánková, Michaela
Tato bakalářská práce se zabývá využitím hmyzu v potravinářství. Hmyz je konzumován v mnoha částech světa (Asie, Afrika, Jižní Amerika) a setkáme se s ní i v historii. Celosvětově je konzumováno přibližně 1 900 druhů jedlého hmyzu. U nás konzumovaným hmyzem jsou především: cvrček domácí, cvrček stepní, potemník brazilský, potemník moučný, saranče stěhovavé a šváb obrovský. Hmyz je bohatý na bílkoviny, aminokyseliny, tuky, mastné kyseliny, sacharidy, minerální látky a vitamíny, které podporují lidské zdraví. Některé produkty z hmyzu se využívají jako aditiva při výrobě potravin. Při konzumaci mohou vznikat možná rizika z důvodu alergických reakcí či obsahu toxických látek v hmyzu. Existuje mnoho způsobů, jak lze hmyz kulinářsky zpracovat. Sortiment potravinářských produktů z jedlého hmyzu se stále rozvíjí.
Zařízení pro monitorování plynů v chovu jedlého hmyzu
Chlumecký, Karel ; Skácel, Josef (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o monitorování plynů při chovu jedlého hmyzu se zaměřením na nebezpečné plyny. V první části práce je popsán životní cyklus jedlého hmyzu a s ním i spojené ekologické důsledky. Následuje stručný popis měření neelektrických veličin. Uvedené poznatky jsou využity při návrhu a realizaci chovné jednotky v praktické části bakalářské práce. Návrhová část obsahuje výběr a popis použitých komponent a jejich umístění na chovné jednotce. Chovná jednotka je řízena mikrokontrolerem ESP32 firmy Espressif. Dále praktická část obsahuje první výsledky experimentálních měření a program pro mikrokontrolér. Výsledky jsou ve formě grafu. Chovný box je možné využít pro většinu terarijní živočichy.
Zařízení pro měření a regulaci podmínek chovu jedlého hmyzu
Dvorský, Adam ; Búran, Martin (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na návrh a realizaci měřicího a regulačního systému pro úspěšný chov jedlého hmyzu se zaměřením na potemníka moučného (Tenebrio molitor). Pro správné nastavení systému jsou v první části práce zjištěny a popsány obecné podmínky chovu hmyzu. Popis je především zaměřen na potemníka moučného, jeho vývoj a základní chovné podmínky (teplota, vlhkost aj.). Tyto informace jsou dále použity pro vývoj chovného zařízení, jehož základní koncepce je v práci dále stanovena. Zařízení řídí mikrokontrolér ESP32 firmy Espressif. Práce seznamuje s jeho programováním, připojováním a programováním základních komponent pro navrhovaný systém. Experimentální měření ověřuje funkčnost měření a regulace v chovném boxu. Regulace je přesná na desetiny až setiny °C. V neposlední řadě je návrh porovnán s dosud existujícími zařízeními.
Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě
ŽALKOVSKÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce na téma "Jedlý hmyz a jeho postavení ve výţivě" je zmapovat konzumaci jedlého hmyzu u respondentů v anketním průzkumu, kteří jedlý hmyz jiţ v minulosti ochutnali či jej pravidelně konzumují. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: Jaké jsou nejčastější druhy jedlého hmyzu konzumované v České republice a jaké nutriční přínosy z hlediska subjektivního vnímání konzumentů hmyz představuje. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na seznámení se s pojmem "entomofágie" a na její postavení ve výţivě v jiných částech světa i u nás. Dále je zde vypsané nutriční sloţení u vybraných druhů hmyzu a zajímavosti spjaté se způsobem jeho úpravy, vyuţitím a konzumací ve vybraných zemích. Praktická část byla zrealizována na základě výsledku v anketovém průzkumu a vyhodnocení odpovědí respondentů, kteří se zúčastnili cateringové akce zvané "Velký hmyzí večer" v místní brněnské restauraci "Klub cestovatelů". Na základě vyhodnocení ankety bylo zjištěno, ţe entomofágie je v dnešní době brána pouze, jako trend moderní gastronomie. Není vyhledávaná ve větší míře, ale podle názorů lidí v průzkumu vyplývá, ţe zájem o konzumaci jedlého hmyzu bude v budoucí době postupně narůstat. Respondenti uvedli, ţe po překonání psychické bariéry je chuť jedlého hmyzu pozitivně překvapila, nicméně nedokázali s určitostí říct, zda jej na základě toho začnou více vyhledávat či zařazovat mezi své stravovací návyky.
Produkce skleníkových plynů u vybraných druhů jedlého hmyzu
Kouřil, Petr
Cílem této diplomové práce bylo shromáždit dostupné informace týkající se produkce skleníkových plynů u jedlého hmyzu a vlivu těchto plynů na živé organismy a životní prostředí. Praktickou částí této práce bylo měření produkce skleníkových plynů u vybraných dru-hů jedlého hmyzu. Během tohoto měření bylo zjištěno, že produkce skleníkových plynů u jedlého hmyzu je v porovnání s hospodářskými zvířaty téměř srovnatelná. Další částí pokusu bylo porovnání této produkce mezi hmyzem sytým a hladovým. Při tomto srovnání byly u některých skupin zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Tyto in-formace jsou důležité při hladovění jedlého hmyzu před kuchyňskou úpravou. Na základě zjištěných hodnot lze velkochov jedlého hmyzu doporučit.
Porovnání nutričních hodnot různých druhů jedlého hmyzu
Maňhal, Daniel ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Kulma, Martin (oponent)
Nárůst světové populace je konfrontován s omezenou plochou využitelnou pro produkci potravin, která při současném trendu nárůstu obyvatel, bude v blízké době nedostačující. Západní civilizace by měla následovat řadu asijských, afrických a jihoamerických států, kde je hmyz běžnou součástí jídelníčku. Konzumace hmyzu má řadu výhod. Hmyz má lepší konverzi krmiva, větší procento poživatelných částí, než běžná hospodářská zvířata, a také produkuje několikanásobně menší objem skleníkových plynů, po přepočtu na kilogram živé hmotnosti. Potenciálním rizikem entomofágie je schopnost některých druhů hmyzu produkovat toxiny, jež mohou u citlivých osob způsobovat alergické reakce. Nutriční obsah hmyzu závisí na mnoha faktorech: přírodovědném druhu, vývojovém stádiu, pohlaví a potravě. Obecně je však hmyz bohatým zdrojem živin, srovnatelným, či vyšším než konvenční druhy masa. V praktické části práce byly analyzovány nutriční hodnoty cvrčka stepního (Gryllus assimilis), pocházejícího z umělého odchovu v České republice. Konkrétně byla pozornost zaměřena na obsah sušiny, hrubých bílkovin, tuku a stanovení profilu mastných kyselin. Sušina byla stanovena pomocí infračervených vah. Hrubé bílkoviny byly stanoveny metodou podle Kjeldahla. Tuk byl ze vzorku extrahován studenou fází podle Soxhleta a následně určen gravimetricky. Z vyextrahovaného tuku byl pomocí plynového chromatografu stanoven profil mastných kyselin. Tyto naměřené hodnoty byly dále porovnány s nutričními hodnotami uváděnými v literatuře. Důraz byl kladen na porovnání s ostatními druhy hmyzu, využitelnými v entomofágii, a na porovnání nutričního složení uměle odchovaného hmyzu a hmyzu pocházejícího z volné přírody. Pro uvedení hmyzu do kontextu s ostatními potravinami, byly tyto hodnoty porovnány s běžně konzumovaným konvenčním masem. Z výsledků analýz je patrné, že hmyz chovaný v České republice je svým kvalitativním složením velice podobný druhům z odlišných geografických oblastí a z nutričního hlediska může plně konkurovat konvenčnímu masu.
Entomofagie - hmyz jako potrava budoucnosti
Pondělíčková, Barbara ; Hlava, Jakub (vedoucí práce) ; Kulma, Martin (oponent)
Tato práce vytváří ucelený souhrn dosavadní české i světové entomofagie. Formou literární rešerše jsou v práci shrnuty poznatky o využití hmyzu v potravě člověka. Zahrnuta je historie, tak i současné postavení entomofagie ve světě. Rešeršní část také popisuje hlavní zástupce hmyzu, kteří jsou využíváni ke konzumaci včetně souhrnu základních výživových hodnot. Dále se práce zabývá chovem hmyzu před následnou konzumací a samozřejmě jsou zmíněna i rizika s takovou konzumací spojená. Na konci rešeršní části je uvedeno několik vybraných možností přípravy pokrmů z hmyzu. V praktické části bakalářské práce byl zhotoven dotazník, který měl za cíl zmapovat a popsat povědomí české veřejnosti o konzumaci hmyzu a jejího případného rozšíření. Anketa byla realizována především elektronicky (přes internet), doplňkově pak osobním dotazováním pro zahrnutí širší škály odpovědí zejména k zajištění většího věkového rozpětí respondentů. Získané odpovědi byly analyzovány a získané výsledky ankety byly pro lepší přehlednost vyhodnoceny pomocí grafů.
Právní úprava potravin nového typu v rámci EU
Šálková, Lucie ; Grmelová, Nicole (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Bakalářská práce se zabývá právními aspekty potravin nového typu v EU, přináší i obecný americký pohled na ně. Teoretická část je zaměřena na porovnání staré právní úpravy potravin nového typu s novým nařízením, které bude účinné od roku 2018. Dále obsahuje stručnou charakteristiku institucí EFSA a FDA. V praktické části jsou uvedeny konkrétní příklady potravin nového typu a jejich charakteristiky. Dalším bodem praktické části je judikatura zabývající se touto problematikou.
Možnosti využití hmyzu jako potraviny v podmínkách České republiky
Bednářová, Martina
Narůstající zájem o jedlý hmyz v České republice je konfrontován s minimálním množstvím dostupných informací o této problematice. Proto bylo hlavním cílem této práce zmapovat možnosti využití hmyzu jako potraviny v podmínkách České republiky. Ke splnění cíle byly definovány 2 hypotézy: 1. Nutriční hodnota druhů hmyzu chovaných v České republice je srovnatelná s nutriční hodnotou běžných potravin a hmyz je tedy alternativou ve výživě člověka 2. Odborná i laická veřejnost v České republice je připravena na vstup hmyzu jako potraviny do spotřebitelského koše. Metodicky byly cíle řešeny a) rozbory vybraných nutričních parametrů 7 druhů hmyzu: saranče stěhovavá (Locusta migratoria), potemník moučný (Tenebrio molitor), potemník brazilský (Zophobas atratus), včela medonosná (Apis mellifera), zavíječ voskový (Galleria mellonella), bourec morušový (Bombyx mori), cvrček stepní (Gryllus assimilis), b) rozbory 3 druhů hmyzu: potemník moučný (Tenebrio molitor), potemník brazilský (Zophobas atratus), cvrček stepní (Gryllus assimilis) na obsah purinových derivátů, c) dotazníkovým šetřením ohledně využití a chovu hmyzu u konzumentů, chovatelů a zpracovatelů, d) průzkumem legislativního rámce u dozorových orgánů České republiky a komise pro Potraviny nového typu při Evropské komisi v Bruselu. Analýzy prokázaly vysokou nutriční hodnotu vybraných druhů hmyzu, zároveň však potvrdily statisticky průkazné rozdíly v obsahu jednotlivých nutrientů i purinů mezi jednotlivými druhy. Dotazníková šetření potvrdila odlišný přístup veřejnosti k jednotlivým druhům, nejlépe byl hodnocen potemník moučný (Tenebrio molitor), nejhůře bourec morušový (Bombyx mori). Chovatelé hmyzu jsou ochotni chovat jedlý hmyz pro potřeby entomofágie. Analýzou stávající legislativy a dotazováním bylo zjištěno, že legislativní rámec pro entomofágii v České republice dosud neexistuje. Cíle práce byly splněny, hypotéza č. 1 byla potvrzena zcela, hypotéza č. 2 pouze částečně. Zatímco konzumenti, chovatelé a zpracovatelé hmyzu jsou již na vstup jedlého hmyzu na trh v ČR připraveni, legislativní rámec je nutno teprve vytvořit.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   začátekpředchozí15 - 24  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.