Název:
Využití jedlého hmyzu v potravinářství
Autoři:
Urbánková, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá využitím hmyzu v potravinářství. Hmyz je konzumován v mnoha částech světa (Asie, Afrika, Jižní Amerika) a setkáme se s ní i v historii. Celosvětově je konzumováno přibližně 1 900 druhů jedlého hmyzu. U nás konzumovaným hmyzem jsou především: cvrček domácí, cvrček stepní, potemník brazilský, potemník moučný, saranče stěhovavé a šváb obrovský. Hmyz je bohatý na bílkoviny, aminokyseliny, tuky, mastné kyseliny, sacharidy, minerální látky a vitamíny, které podporují lidské zdraví. Některé produkty z hmyzu se využívají jako aditiva při výrobě potravin. Při konzumaci mohou vznikat možná rizika z důvodu alergických reakcí či obsahu toxických látek v hmyzu. Existuje mnoho způsobů, jak lze hmyz kulinářsky zpracovat. Sortiment potravinářských produktů z jedlého hmyzu se stále rozvíjí.The bacherol thesis deals with the use of insects in the food industry. Insect is being consumed in many parts of the world (Asia, Africa, South America) and we can find it throughout history. Approximately 1 900 insect species are eaten worldwide. The most consumed insect species in the Czech republic are: House cricket (Acheta domesticus), Field cricket (Gryllus assimilis), Superworms (Zophobas morio), Mealworm beetle (Tenebrio molitor), Migratory locust (Locusta migratoria) and Giant Cave Cockroach (Blaberus giganteus). Insects have rich protein, amino acid, fat, fatty acid, carbohydrate, mineral elements and that promote human health. As protein sources, the nutritive value of edible insects is as good as other animals or plants. Some insect products are used as additives in food production. When consumed, there may be potential risks due to allergic reactions or toxic substances in insects. There are many ways in which insects can be culinaryly processed. The range of edible insect food products is still developing.
Klíčová slova:
cvrček; jedlý hmyz; konzumace hmyzu; nová potravina