Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 188 záznamů.  začátekpředchozí143 - 152dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza životního stylu vysokoškolských studentů z pohledu stravovacích návyků
Vašinková, Dominika ; Vránová, Dana (oponent) ; Lepková, Hana (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu životního stylu vysokoškolských studentů z pohledu stravovacích návyků. Uvádí teoretické poznatky o zdravém stravování a porovnává je s výsledky dotazníkového šetření pro studenty vysokých škol, které bylo provedeno v březnu a dubnu roku 2015. Vyhodnocuje stravovací návyky vysokoškolských studentů a navrhuje způsoby, jak je lze zlepšit.
Životní styl mladé generace - stravovací návyky
Chaloupková, Denisa ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Indrová, Jarmila (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá životním stylem a stravovacími návyky mladé generace na území České republiky. Cílem práce je analýza spotřebního chování studentů na středních a vysokých školách a následné vyhodnocení jejich stravovacích návyků. V teoretické části jsou charakterizovány základní pojmy jako životní styl, zdravý životní styl, zdravé a nezdravé stravovací návyky. Dále jsou zde popsány vybrané faktory, které ovlivňují stravovací návyky mladé generace. V praktické části byla formou dotazníkové šetření provedena analýza životního stylu a stravovacích návyků studentů středních a vysokých škol, a poté byla použita jako metodika pro splnění stanovených cílů a k potvrzení či vyvrácení hypotéz. Hlavním zjištěním této práce je, že se mladá generace snaží více o své zdraví pečovat a nebere na lehkou váhu zásady správné výživy, což je pro budoucnost mladé generace klíčový fakt.
Porovnání stravovacích návyků aktivních sportovců a běžné populace dospělých osob
ŤUKOVÁ, Gabriela
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit rozdíly v nutričním složení stravy a množství přijatých živin u osob, které se aktivně věnují silovému sportu a dospělými osobami, které sportují pouze rekreačně, ve věkovém rozmezí 19 - 30 let.
Vliv reklamy na určité sociální návyky dětí
Urbanová, Marie ; Kašparová, Eva (vedoucí práce) ; Stolařová, Jaroslava (oponent)
Bakalářská práce se zabývá vlivem reklamy na určité sociální návyky dětí, jako jsou spotřební a stravovací návyky. Cílem práce je upozornit na tuto problematiku, shrnout dosavadní výzkumy a poměřit české a americké prostředí. Teoretická část se zabývá reklamou, jejími druhy a komunikačním procesem. Další kapitola se věnuje dětskému adresátovi, jeho vývoji a jeho bezbrannosti vůči reklamním sdělením. Praktická část je rozdělena na dvě části. První část sestává ze shrnutí dosavadních výzkumů v oblastech vlivu reklamy na spotřební chování a na stravovací návyky. Druhá část zahrnuje popis českého a amerického prostředí ve vybraných oblastech a následné porovnání.
Stravovací zvyklosti a specifika gastronomie vybraných asijských zemí
Nguyen Thi, Lan Anh ; Indrová, Jarmila (vedoucí práce) ; Bakos, Tomáš (oponent)
Práce se zabývá představením stravovacích zvyklostí a specifika gastronomie Japonska a Koreje. Cílem práce je porovnání jednotlivých kultur a popsat odlišnosti mezi evropskou a asijskou gastronomií. První část práce se zabývá teoretickou částí cestovního ruchu a jednotlivými definicemi. Druhá část popisuje japonskou a korejskou kulturu, jejich stravovací zvyklosti, etiketu, jednotlivé pokrmy daných kultur.
Italian - Czech relations on the example of exportanion of Italian gastronomy to the Czech republic
Podlešáková, Eliška ; Ferrarová, Miroslava (vedoucí práce) ; Vrzalová Hejsková, Marcela (oponent)
Diplomová práce se zabývá vztahy mezi Itálii a Českou repulikou na příkladu exportu italské gastronomie do České republiky. Teoretická část popisuje obecně hlavní aspekty italské gastronomie a vztahy mezi Itálií a Českou republikou. Soustřeďuje se na všechny takové vztahy, které mají něco společného s gastronomií. Analytická část práce se zakládá na dotaznících a detailní analýze italské gastronomie v České republice. Hlavní cíl práce je zjistit, zda italská gastronomie v České republice je skutečně italská. Dalším cílem je odhalit, do jaké míry jsou stravovací návyky Čechů, kteří navštěvují italské restaurace, ovlivněny italskými stravovacími návyky.
Stravovací návyky dětí s nadváhou/ obezitou a s normální tělesnou hmotností
ŠIMKOVÁ, Simona
Cílem bakalářské práce na téma "Stravovací návyky dětí s nadváhou/ obezitou a s normální tělesnou hmotností" bylo zjistit, jak děti s nadváhou/ obezitou a děti s normální hmotností dodržují doporučené principy zdravého stravování. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy zdravé výživy pro děti. Dále obsahuje informace o jednotlivých složkách výživy, o potřebě energie a živin v různých obdobích dětského vývoje a o stravování během dne. Zaměřuje se také na problematiku dětské obezity, krátce jsou popsány i poruchy příjmu potravy. Praktická část je zaměřena na zmapování stravovacích návyků dětí. Bylo využito metod kvantitativního i kvalitativního výzkumu. Kvantitativní výzkum byl prováděn prostřednictvím dotazníku stravovacích a pohybových preferencí, kde respondenti označovali mimo jiné frekvenci konzumace různých potravin, jak často vykonávají pravidelné pohybové aktivity, jak často sledují televizi či používají počítač. Kvalitativní část výzkumu byla provedena pomocí týdenního záznamu stravy dětí, kam respondenti písemně zaznamenávali veškeré zkonzumované pokrmy a potraviny, ale také pitný režim (množství a druh nápoje). Získaná data byla vyhodnocována pomocí programu Nutriservis profesional a Microsoft Excel. Zpracovaná data jsou interpretována formou textu, grafů a tabulek. Veškerá data byla zpracovávána anonymně. Výzkumný soubor tvořilo 50 náhodně vybraných respondentů ve věku 8 10 let, z nichž polovina (25 respondentů) měla fyziologickou hmotnost, druhá polovina (25 respondentů) nadváhu/ obezitu. Výběr respondentů souvisel s ochotou dětí a jejich rodičů spolupracovat. Dotazníky a podklady na záznam stravy byly rozdány ve dvou školách v okrese Tábor. Dobrovolně se zapojilo i několik dalších dětí ze Sezimova Ústí. Data byla shromažďována od února do března 2015. Celkem bylo rozdáno 202 podkladů pro vyplnění, z nichž bylo pro potřeby výzkumu možné použít jen 68. U každého respondenta jsem na základě uvedeného pohlaví, výšky, hmotnosti a věku hodnotila hmotnostní stav pomocí percentilových grafů. Podle údajů v týdenním záznamu stravy jsem hodnotila příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny a pitný režim. Získané hodnoty jsem porovnávala s referenčními hodnotami pro dané pohlaví a danou věkovou kategorii. Dále bylo provedeno porovnání odpovědí volených v dotazníku se záznamy stravy, které respondenti průběžně zapisovali do rozdaných formulářů. Byla hodnocena také pravidelná pohybová aktivita, pravidelné sledování televize a užívání počítače. Ze získaných a vyhodnocených dat vyplývá, že respondenti s nadváhou/ obezitou přijímají nadbytečné množství energie i všech makroživin. Respondenti s normální hmotností přijímají optimální množství energie, tuků i sacharidů. Příjem bílkovin je i u dětí s optimální hmotností v nadbytku. Naopak průměrný příjem vlákniny je nedostatečný u všech respondentů. Pitný režim je u respondentů se zvýšenou hmotností tvořen především slazenými nápoji, u respondentů s normální hmotností je pitný režim tvořen převážně neslazenými nápoji. Nejvýznamnějším problémem respondentů se zvýšenou hmotností je tedy nadbytečný příjem slazených nápojů, vyšší příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů a nízký příjem vlákniny. Velkou roli hraje také nedostatek fyzické aktivity. Pravidelný pohyb je u některých respondentů zajišťován pouze školní hodinou tělesné výchovy, která probíhá dvakrát týdně. Doporučenými principy zdravého stravování se řídí více děti s fyziologickou hmotností, než děti s nadváhou/ obezitou, u nichž je významný nadbytečný příjem energie i jednotlivých živin, nadbytek slazených nápojů.
Vytvoření a ověření efektivity intervenčního programu se zaměřením na zvýšení tělesné hmotnosti
JEŽEK, David
Předmětem mé bakalářské práce bylo vytvoření a ověření efektivity intervenčního programu se zaměřením na zvýšení tělesné hmotnosti. Pro výzkum bylo osloveno osm mužů ve věku kolem dvaceti let. Probandé obdrželi tréninkový plán, podle kterého cvičili třikrát až čtyřikrát týdně. Dále byly zhodnoceny a následně upraveny jejich stravovací návyky tak, aby došlo ke zvýšení tělesné hmotnosti. K doložení výsledků práce bylo zapotřebí změřit jejich tělesnou hmotnost, obvodové míry a procento podkožního tuku. Měření proběhlo před začátkem testování, po prvním, druhém a po třetím měsíci.
Onemocnění trávicího aparátu seniorů ve vztahu k životnímu stylu
TICHÁ, Anděla
Základní myšlenkou mé práce je průzkum onemocnění trávicího aparátu seniorů ve vztahu k životnímu stylu. Úvodem objasňuji základní pojmy související s výživou, zdravím, nemocí a prevencí. V další kapitole se věnuji zjištění zdravotního stavu a signálům, které nám tělo dává, když nedostává vše potřebné. Obsahovou stránku zaměřuji na determinanty působící na naše zdraví. Důraz kladu na komplexnost. Dozvíme se jaký je optimální pitný režim, jaké makroživiny a mikroživiny tělo potřebuje, jaké je jejich dělení a z jakých potravin je získáváme. Rozebírám i potřeby pohybu, odpočinku, spánku a duševní hygieny. Tento materiál zobecňuje aktuální požadavky zdravého životního stylu, podle kterých se mohou řídit, budovat a dlouhodobě upevňovat správné návyky pro zdraví a vitalitu.
Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích
STUDNIČKOVÁ, Marika
Stravovací návyky a obecná doporučení pro zdravou výživu je v poslední době často diskutované téma, ale stravovací návyky romských dětí prozatím ve velké míře prezentovány nejsou. Jídelníček a způsob přípravy jídel je ovlivňován mnoha faktory, především sociálními, kulturními a ekonomickými. Nese řadu specifik, které jsou typické pro řadu národností, také pro etnikum a rodiny. Téma diplomové práce bylo stanoveno jako "Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích". Cílem práce bylo zjistit stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích.V praktické části diplomové práce byla zvolena strategie kvantitativního výzkumu. Pro shromáždění primárních dat byla vybrána metoda dotazování, která byla realizována technikou dotazníku. Byla stanovena výzkumná otázka - Jaké jsou stravovací návyky a vědomosti v oblasti zdravé výživy u romských sociálně vyloučených dětí? A tři hypotézy. Z výsledků diplomové práce vyplynulo, že že se romské děti, které se zúčastnily mého dotazníkového šetření, nestravují podle zásad a pravidel odborníků pro zdravou výživu. V jejich stravě se vyskytují mnohé rizikové faktory, které mohou nepříznačně ovlivnit jejich zdravotní stav.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 188 záznamů.   začátekpředchozí143 - 152dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.