Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 33 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Syřitelnost kravského a kozího mléka
PECOVÁ, Lenka
Diplomová práce pojednává o dvou technologických vlastnostech určujících kvalitu mléka, syřitelnosti a kysací schopnosti, které jsou ovlivněny velkým množstvím faktorů. Cílem práce bylo na základě získaných analýz posoudit vliv složení mléka, plemene, pořadí a stadia laktace na syřitelnost a kysací schopnost kravského a kozího mléka. Podrobné analýzy byly zaměřeny více na mléko kravské.
Vliv bílkovinných koncentrátů na složení mléka u dojnic v ekologickém chovu
Botková, Kateřina
Cílem diplomové práce bylo zkoumat vliv bílkovinného koncentrátu na kvalitu mléka. Pokus proběhl na ekologické farmě dojnic plemene Holštýnský skot, kterým byl do krmné dávky přidáván koncentrát obsahující 60 % sójových pokrutin, 20 % slunečnicových pokrutin a 20 % lněných pokrutin v dávce 1 kg/ ks/ den. Pokus trval 30 dní. Ve vzorcích mléka byl zjišťován obsah tuku, bílkovin, laktózy, močoviny, volných mastných kyselin, počet somatických buněk a koncentrace kyseliny citrónové. Z kvantitativních parametrů byla hodnocena dojivost. Přídavek koncentrátu měl příznivý vliv na obsah tuku (P < 0,05) a pokles volných mastných kyselin (P < 0,05). Byla zvýšena produkce močoviny (P < 0,05), která může být v nadměrné koncentraci nebezpečná pro zdraví dojnic. Koncentrát neovlivnil dojivost, obsah bílkovin, laktózy a počet somatických buněk. Obsah kyseliny citrónové se zvýšil u pokusné i kontrolní skupiny (P < 0,05). Z výsledků vyplynulo, že přídavkem bílkovinného koncentrátu lze ovlivnit některé složky mléka, ale při nevhodném zařazení do směsi existují zdravotní rizika spojena s nadměrným vylučováním močoviny.
Rozdíly v množství a složení mléka dojnic chovaných konvenčně a ekologicky
Boubínová, Markéta
V práci jsou srovnány dva chovy z oblasti Svratecka, zaměřené na chov dojnic českého strakatého skotu. Jeden hospodaří konvenčně a druhý ekologicky. Práce se zaměřuje zejména na analýzu rozdílů v množství a složení mléka. Množství mléka bylo sledováno v měsíčních intervalech, po dobu jednoho kalendářního roku. Kromě množství mléka, byl ve vzorku sledován také obsah tuku, bílkovin a laktózy. Dále bylo přihlédnuto k pořadí laktace a ke dni laktace. Pozornost byla věnována i složení krmné dávky u ekologicky chovaných dojnic a dále počtu somatických buněk a tukuprosté sušiny v mléce. Bylo zjištěno, že ekologicky chované dojnice vykazovaly trvale nižší užitkovost, která byla často statisticky průkazná. Další faktory se lišily v závislosti na složení krmné dávky a ročním období. Obsah tuku a bílkovin měl tendenci k vyšším hodnotám v ekologickém chovu. Množství laktózy bylo mezi chovy rozdílné pouze minimálně.
Zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a ve vybraném mléčném produktu
PECOVÁ, Lenka
Při technologickém zpracování suroviny nastávají v mléce změny, které mají vliv i na vlastnosti mléčného tuku. Mléčné výrobky mohou mít v porovnání s původní surovinou odlišné vlastnosti. Chemické a mikrobiální pochody mohou výskyt a zastoupení jednotlivých mastných kyselin měnit a ovlivňovat tak nutriční hodnotu výrobku. Cílem diplomové práce bylo posouzení zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a vyhodnocení rozdílů ve spektru mastných kyselin v kozím mléce a z něj vyrobeného jogurtu.
Genetické markery asociované s technologickou a výživnou hodnotou kravského mléka
PAVELCOVÁ, Kateřina
Práce pojednává o technologicky a výživově zajímavých genetických markerech, genech ovlivňujících mléčnou užitkovost a kvantitativní parametry mléka. Nejvýznamnější genetické markery zahrnují geny asociované s množstvím a kvalitou mléčných proteinů a mléčného tuku. Genetické markery mohou pomoci ve šlechtitelských programech pro zpřesnění selekce žádoucích zvířat.
Vliv zdravotního stavu dojnic na množství, složení a technologické vlastnosti jejich mléka
Justová, Andrea
Cílem této bakalářské práce bylo analyzovat vliv zdravotního stavu dojnic na množství, složení a technologické vlastnosti mléka. Hodnocené vzorky mléka byly odebírány od dojnic českého strakatého skotu ve společnosti Bohuňov a.s. Celkově bylo od dojnic odebráno 20 vzorků mléka. Hodnotilo se množství mléka, u vzorků složení a technologické vlastnosti mléka. Mezi složkové ukazatele patřily: obsah bílkovin, tuku a tukuprosté sušiny. Z technologických vlastností byly hodnoceny: syřitelnost, kvalita sýřeniny, měrná hmotnost, bod mrznutí, titrační a aktivní kyselost. Byly zjištěny průměrné hodnoty sledovaných ukazatelů (zdravé vs. kulhající dojnice): obsah bílkovin 3,11 vs. 3,14 g.100g-1; obsah tuku 3,80 vs. 4,06 g.100g-1; obsah laktózy 4,64 vs. 4,69 g.100g-1; obsah tukuprosté sušiny 8,45 vs. 8,54 g.100g-1; hustota 1,0287 vs. 1,0289 g.cm-3; bod mrznutí -0,5389 vs. -0,5210 °C; aktivní kyselost pH 6,82 vs. 7,17; titrační kyselost 6,41 vs. 5,67 SH; syřitelnost 208 vs. 213 sec a třída kvalita sýřeniny 2,64 vs. 2,60. Bylo zjištěno, že statisticky průkazné (P < 0,01) rozdíly byly naměřeny u aktivní kyselosti. Rozdíly dalších parametrů byly statisticky neprůkazné (P > 0,05).
Hodnocení směsných krmných dávek pro dojnice pomocí jejich posouzení na separátoru krmiv
Tomášková, Andrea
Cílem práce bylo zjistit a posoudit strukturu praktické krmné dávky v podniku s chovem více než 3300 kusů dojnic na separátoru částic. Pro pokus byl zvolen Penn State separá-tor částic (PSPS) vyvinutý v roce 2002 a jeho vylepšený model z roku 2013. Pokus pro-bíhal na Farmě Majcichov, a.s., na Slovensku. Celková doba pokusu byla 16 týdnů. Bě-hem pokusu byla sledována struktura krmné dávky, užitkovost a žravost dojnic, počet zvířat ve skupině a průměrné dny laktace skupiny. Kvalitativní složení mléka bylo hod-noceno pomocí poskytnutých dat rozborů mléka z mlékárny. Data byly zprůměrovány za jednotlivé týdny. Ve sledovaném období byla velikost částic v krmivu stabilní, neobjevi-ly se žádné výkyvy ve struktuře a obsahu vlákniny, nebylo možné posoudit jejich vliv na užitkovost dojnic. Na horním sítu (19 mm) se zachytilo v průměru 2,5 +- 0,83 % čás-tic, na středním sítu (8 mm) 48,7 +- 7,44 % částic, na spodním sítu (1,18 mm) 26,3 +- 1,98 % částic a na dno separátoru se proselo 22,5 +- 7,18 % částic. Denní užitkovost byla v průměru 35 litrů mléka o tučnosti 3,77 % a obsahu bílkovin 3,25 %. Bylo zjištěno, že na obsah mléčného tuku a dalších složek mléka měl velký vliv tepelný stres dojnic.
Sledování jakosti kozího mléka různých malochovatelů
Svobodová, Vendula
Bakalářská práce se zabývá hodnocením jakosti kozího mléka u malochovatelů. V České republice má chov koz mnohaletou tradici. V posledních letech obliba kozího mléka roste a je vyhledáváno jako zdravá, dietní potravina. Důsledkem tohoto trendu je zvyšující se počet chovatelů a zejména malochovatelů koz. V bakalářské práci je zmíněn historický a současný stav chovu koz ve světě i v České republice. Je rozebráno složení kozího mléka a jeho vlastnosti a hygienické požadavky. Součástí práce je také laboratorní hodnocení mléka dvou plemen koz chovaných u malochovatele.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 33 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.