Název:
Vliv bílkovinných koncentrátů na složení mléka u dojnic v ekologickém chovu
Autoři:
Botková, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zkoumat vliv bílkovinného koncentrátu na kvalitu mléka. Pokus proběhl na ekologické farmě dojnic plemene Holštýnský skot, kterým byl do krmné dávky přidáván koncentrát obsahující 60 % sójových pokrutin, 20 % slunečnicových pokrutin a 20 % lněných pokrutin v dávce 1 kg/ ks/ den. Pokus trval 30 dní. Ve vzorcích mléka byl zjišťován obsah tuku, bílkovin, laktózy, močoviny, volných mastných kyselin, počet somatických buněk a koncentrace kyseliny citrónové. Z kvantitativních parametrů byla hodnocena dojivost. Přídavek koncentrátu měl příznivý vliv na obsah tuku (P < 0,05) a pokles volných mastných kyselin (P < 0,05). Byla zvýšena produkce močoviny (P < 0,05), která může být v nadměrné koncentraci nebezpečná pro zdraví dojnic. Koncentrát neovlivnil dojivost, obsah bílkovin, laktózy a počet somatických buněk. Obsah kyseliny citrónové se zvýšil u pokusné i kontrolní skupiny (P < 0,05). Z výsledků vyplynulo, že přídavkem bílkovinného koncentrátu lze ovlivnit některé složky mléka, ale při nevhodném zařazení do směsi existují zdravotní rizika spojena s nadměrným vylučováním močoviny.The aim of the thesis was to investigate the effect of the protein concentrate on milk quality. The attempt took place on an organic dairy farm with cows of Holstein breed, which was added to the ration a concentrate containing 60 % soybean cake, 20 % sunflower cake and 20 % linseed cake at 1 kg / head / day. The experiment lasted 30 days. Content of fat, protein, lactose, urea, free fatty acids, somatic cell count and the concentration of citric acid was determined in milk samples. Milk production was evaluated from the quantitative parameters. Addition of the concentrate had a positive effect on the fat content (P <0.05) and a decrease in free fatty acids (P <0.05). Production of urea which may be in excessive concentration dangerous for the health of dairy cows, was increased (P <0.05). Concentrate did not affect milk yield, protein content, lactose and somatic cell count. The content of citric acid was increased in the experimental and control groups (P <0.05). The results showed that the addition of protein concentrate can affect certain components of milk, but in case of inappropriate inclusion in the mix, there are health risks associated with excessive excretion of urea.
Klíčová slova:
bílkovinný koncentrát; dojnice; ekologický chov; složení mléka