Název:
Rozdíly v množství a složení mléka dojnic chovaných konvenčně a ekologicky
Autoři:
Boubínová, Markéta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V práci jsou srovnány dva chovy z oblasti Svratecka, zaměřené na chov dojnic českého strakatého skotu. Jeden hospodaří konvenčně a druhý ekologicky. Práce se zaměřuje zejména na analýzu rozdílů v množství a složení mléka. Množství mléka bylo sledováno v měsíčních intervalech, po dobu jednoho kalendářního roku. Kromě množství mléka, byl ve vzorku sledován také obsah tuku, bílkovin a laktózy. Dále bylo přihlédnuto k pořadí laktace a ke dni laktace. Pozornost byla věnována i složení krmné dávky u ekologicky chovaných dojnic a dále počtu somatických buněk a tukuprosté sušiny v mléce. Bylo zjištěno, že ekologicky chované dojnice vykazovaly trvale nižší užitkovost, která byla často statisticky průkazná. Další faktory se lišily v závislosti na složení krmné dávky a ročním období. Obsah tuku a bílkovin měl tendenci k vyšším hodnotám v ekologickém chovu. Množství laktózy bylo mezi chovy rozdílné pouze minimálně.In thesis are comparing two cattle farms in area around Svratka, focussed on dairy cows of Czech Fleckvieh cattle. One is conventional farm and other is organic farm. Thesis is focused mainly on analysis of differences in volume of milk and its composition. Quantity of milk was monitored in monthly intervals for period of one year. Apart from milk quantity we observed contents of fat, protein and lactose. Number and day of lactation was also taken into account. Attention was given to composition of daily ration for dairy cows on organic farm, and we also monitored number of somatic cells and solids-non-fat in milk. It was found that dairy cows in organic farm breeding showed permanently lower performance of the animals, which was often statistically provable. Other factors differed depending on composition of daily ration and season. Content of fat and proteins had upward tendency in organic farm breeding. Amount of lactose differ only slightly between conventional and organic farms.
Klíčová slova:
dojnice; ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; mléčná užitkovost; složení mléka; český strakatý skot