Název:
Sledování jakosti kozího mléka různých malochovatelů
Autoři:
Svobodová, Vendula Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá hodnocením jakosti kozího mléka u malochovatelů. V České republice má chov koz mnohaletou tradici. V posledních letech obliba kozího mléka roste a je vyhledáváno jako zdravá, dietní potravina. Důsledkem tohoto trendu je zvyšující se počet chovatelů a zejména malochovatelů koz. V bakalářské práci je zmíněn historický a současný stav chovu koz ve světě i v České republice. Je rozebráno složení kozího mléka a jeho vlastnosti a hygienické požadavky. Součástí práce je také laboratorní hodnocení mléka dvou plemen koz chovaných u malochovatele.In my thesis I discuss the evaluation of quality of goat milk coming from small-scale goat farmers. In the Czech Republic, goats have been bred for many years. Recently, goat milk is becoming more and more popular and is often searched by consumers as a type of food suitable for a healthy, balanced diet. The result of this is an increasing amount of goat farmers, especially those operating on smaller scale. In my thesis I describe the historical, as well as the current state of goat keeping in the Czech Republic and worldwide. The nutritional and dietary values of goat milk, its quality features and hygienic requirements are described as well. Also a part of the thesis is a laboratory evaluation of milk of two dairy goats kept at a small-scale farmer.
Klíčová slova:
chov koz; kozí mléko; složení mléka