Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv řízené výživy jarního ječmene na dynamiku tvorby výnosu zrna a jeho kvality
Petrucha, Jan
Diplomová práce je zaměřena na hodnocení vlivu stupňované dusíkaté výživy jarního ječmene na tvorbu výnosových prvků, výnos zrna a jeho kvality při současné regulaci obsahu dusíkatých látek v zrnu cílenou aplikací mimokořenové výživy ListeruMo. Maloparcelní polní pokus byl založen na pozemcích ZP Agrospol Velká Bystřice. Po vzejití byla aplikována N-hnojiva v dávkách N1 – 80 kg N.ha-1, N2 – 110 kg N.ha-1 a N3 – 140 kg N.ha-1. V průběhu vegetace byl ve třech různých fázích BBCH (25, 30, 45 – 50) aplikován ListerMo. Výnos zrna byl srovnatelný při dávce N1 a N2, vyšší dávka N výnos zrna snižovala. Projevil se zde vliv nižšího počtu klasů na m2. Vliv aplikace ListerMo se projevil na snížení obsahu N-látek nejvíce při aplikaci v BBCH 30.
Sledování variability základních kvalitativních parametrů zrna pšenice ozimé vyprodukované v oblasti Moravskotřebovska
Kužílková, Magdaléna
Bakalářská práce se zabývá problematikou kvality zrna pšenice ozimé. Důraz byl kladen na variabilitu jednotlivých kvalitativních parametrů vzorků odebraných ve výkupu zemědělských komodit v Moravské Třebové. V literární části byla popsána hlavní a doplňková kritéria hodnocení jakosti pšenice. Byl zde zmíněn význam pšenice, její botanická charakteristika a složení zrna. Dále byly popsány vlivy působící na kvalitu zrna. Byly popsány různé účely pěstování pšenice a různé jakostní třídy. V metodice byla charakterizována oblast, kde byla pšenice pěstována, také zde byla uvedena charakteristika použitých odrůd, jejich předpokládané kategorie kvality a jejich vlastnosti. Byla hodnocena kvalita sklizeného zrna osmi lokálních pěstitelů ve vztahu k vybrané odrůdě a výnosu. Ve vzorcích byly stanoveny jednotlivé parametry a vzorky byly zařazeny do jakostních tříd. Cílem práce bylo vypracovat literární rešerši a nashromáždit data o kvalitě zrna ve výkupu zemědělských komodit. Dalším cílem bylo tato data zpracovat a zhodnotit.
Vliv agrotechnických zásahů na výnos a kvalitu zrna ozimé pšenice
Benda, Ivo
Cílem této práce bylo porovnání vlivu agrotechnických zásahů na výnos a některé kvalitativní parametry u pšenice ozimé v rámci dlouhodobého polního pokusu zaměřeného na hospodaření bez živočišné výroby na Polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích. Problematika byla řešena ve třech letech (od 2014/2015 až 2016/2017) formou maloparcelkových polních pokusů. V pokusu se vyhodnocoval vliv ročníku, zpracování půdy a předplodiny na výnos, obsah dusíkatých látek a objemovou hmotnost. Z výsledků pokusu lze konstatovat, že výnos a obsah dusíkatých látek je významněji ovlivněn předplodinou a ročníkem než zpracováním půdy. Objemová hmotnost je více ovlivněna průběhem ročníku.
Ovlivnění výnosu a kvality pšenice ozimé použitím stabilizovaných dusíkatých hnojiv se sírou
Minařík, Petr
Tato diplomová práce hodnotila vliv stabilizovaných dusíkatých hnojiv se sírou (ENSIN a ENTEC 26) a dusíkatých hnojiv se sírou bez inhibitorů (DASA) ve výživě pšenice ozimé. V tříletém vegetačním pokusu byl sledován vliv stabilizovaných dusíkatých hnojiv na výnos a kvalitativní parametry zrna pšenice ozimé. Pokus byl prováděn formou maloparcelkového pokusu na dvou lokalitách (Žabčice u Brna a Vatín u Žďáru nad Sázavou). Do pokusu bylo zařazeno následujících 6 variant: 1. nehnojená kontrola, 2. DASA + DASA, 3. ENSIN, 4. ENTEC 26, 5. LAD + ENSIN, 6. LAD + ENTEC 26. Na všech hnojených variantách došlo k signifikantnímu zvýšení výnosu oproti nehnojené kontrole (v průměru o 22,4 - 37,3 %). Nejvyššího průměrného výnosu za tři roky dosahovala varianta LAD + ENSIN a to na lokalitě Vatín i Žabčice. Na lokalitě Vatín dosáhla nejvyššího průměrného výnosu 7,39 t/ha a na lokalitě Žabčice 7,61 t/ha. Tato varianta dosáhla i nejvyššího obsahu N - látek i sedimentační hodnoty. Pouze u objemové hmotnosti byla lepší varianta LAD + ENTEC 26, nejednalo se však o průkazný rozdíl. Varianta LAD + ENSIN byla nejefektivnější i z hlediska ekonomické rentability.
Možnosti ovlivnění kvality zrna ječmene mimokořenovou výživou a aplikací pomocných látek a elicitorů
Podaný, Adam
V literární části diplomové práce jsou shromážděny informace o možnostech ovlivnění kvality zrna ječmene mimokořenovou výživou a aplikací pomocných látek a elicitorů. V praktické části je posuzováno uplatnění hnojiv a pomocných přípravků firmy AGRA GROUP a.s. ve výživě jarního ječmene. Byla sledována dynamika růstu a vývoje rostlin ječmene, výnos zrna a jeho kvalita. Z výsledků maloparcelních polních pokusů založených v letech 2014 a 2015 na pozemku ZD Agrospol Velká Bystřice můžeme pozorovat pozitivní vliv mimokořenové výživy především na podporu tvorby výnosu zrna ječmene odrůdy Bojos. Pozitivně byla ovlivněna i kvalita zrna, především jeho mechanické vlastnosti. Přípravek NanoFyt Si pozitivně působil na výnos, zvyšoval podíl předního zrna a přispíval k vyššímu obsahu škrobu. Listové hnojivo K-Gel podporovalo využití hnojiv UREAstabil + AmisaN, což vedlo k vyšším výnosům i k lepší kvalitě zrna. Přípravek nitrofenolát zvyšoval výnos a obsah škrobu v zrnu.
Vliv dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u ozimé pšenice
Odstrčilová, Eva ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
V této diplomové práci byl sledován vliv dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u ozimé pšenice odrůdy Tiguan. Vzorky byly kultivovány na dvou lokalitách ve dvou letech, v podmínkách bez dusíkatého hnojení (0 kg N/ ha) a s dusíkatým hnojením v koncentraci 140 kg N/ ha. Dalším sledovaným faktorem bylo sucho zajištěné stříškami nad plodinami ve srovnání s kultivací v běžném klimatickém prostředí. Gliadinová frakce byla separována metodou A-PAGE a kvantifikace proteinů byla provedena pomocí počítačové denzitometrie. Dusíkaté hnojení způsobilo významný nárůst gliadinů, zejména -1,2 a -5 frakce. Stres suchem zapříčinil zvýšení obsahu gliadinů oproti kontrolní variantě, zvláště pak - a - frakcí. Nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím obsah gliadinů v zrnu bylo hnojení dusíkem v suchém prostředí. V případě hnojené varianty ve vlhkém prostředí byly nárůsty obsahu gliadinů menší, než v případě stresu suchem.
Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na kvalitu pšeničné mouky
Zítková, Jana ; Vránová, Dana (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce pojednává o vlivu zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na výnos pšenice a kvalitu pšeničného zrna a mouky. Zaměřuje se především na vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na celkový obsah dusíkatých látek v mouce, zastoupení proteinů, lepku a pekařské vlastnosti. Při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého dochází ke zvýšení výnosu pšenice. Naopak, značně snížen je obsah dusíkatých látek. Dochází také ke snížení obsahu lepku, hrubých bílkovin, které hrají důležitou roli pro kvalitní pekařské vlastnosti, jejich snížení způsobí horší vlastnoti těsta a zmenší objem chleba.
Porovnání výnosu a kvality pšenice
CIRHAN, Radek
Téma diplomové práce: Porovnání výnosu a kvality pšenice. Do pokusu byly zařazeny 3 klasické odrůdy (Midas, Genius a Papageno) a 1 hybridní odrůda (Hyland). Pokus proběhl v roce 2014 v provozních podmínkách zemědělského podniku. Hodnocené odrůdy Midas a Genius jsou z hlediska pekárenské kvality zařazeny mezi elitní odrůdy a odrůda Papageno a hybridní odrůda Hyland jsou v kategorii nevhodných pro výrobu kynutých těst. Pokus byl zaměřen na hodnocení hlavních výnosových prvků počet klasů na m2, počet zrn v klasu, hmotnost tisíce zrn. Dalším hodnoceným parametrem byla kvalita zrna hodnocených odrůd.
Dusíkato-sirná hnojiva s inhibitory nitrifikace ve výživě pšenice ozimé
Minařík, Petr
Práce se zabývá vlivem dusíkato-sirných hnojiv s inhibitory nitrifikace ve výživě pšenice ozimé. Daná problematika byla řešena v hospodářském roce 2012/2013 formou maloparcelkového pokusu na pokusné stanici Školního zemědělského podniku v Žabčicích u Brna. Do pokusu bylo zařazeno následujících 6 variant: 1. nehnojená kontrola, 2. ENSIN 100 %, 3. ENSIN 80 %, 4. ENTEC 26 100 %, 5. ENTEC 26 80 %, 6. DASA + DASA. Hnojiva s inhibitory byla aplikována ve formě regeneračního hnojení v celkové dávce 140 kg dusíku na ha, respektive 120 kg dusíku na ha u varianty s 80 % dávkou. Hnojivo DASA bylo aplikováno děleně ve dvou dávkách. Hodnocen byl vliv hnojení na výnos a kvalitativní parametry zrna. Statisticky průkazný byl vliv hnojených variant na hodnotu N--testeru. Nejvyšší hodnoty bylo dosaženo u varianty DASA + DASA. U výnosu a objemové hmotnosti nebyl průkazný vliv hnojení, avšak nejvyššího výnosu i objemové hmotnosti bylo dosaženo u varianty ENTEC 26 v dávce 80 %. Na obsah N--látek v zrnu má hnojení u jednotlivých variant statisticky průkazný efekt. Nejvyšších průměrných hodnot obsahu N--látek dosahovala varianta DASA + DASA, která mělo oproti nehnojené variantě o 28 % vyšší obsah N--látek. V obsahu lepku i sedimentační hodnotě byly zjištěny průkazné rozdíly u hnojených variant. Nejvyšší obsah lepku i nevyšší sedimentační hodnota byla zjištěna u varianty DASA + DASA.
Kvalita a využití nahých odrůd ovsa
FIŠER, Martin
Cílem této bakalářské práce bylo shrnutí nových poznatků o kvalitativních vlastnostech a možnostech využití nahozrných odrůd ovsa a jejich porovnání s odrůdami pluchatými. Nahý oves vyniká především svoji vysokou nutriční a energetickou hodnotou, obsahem esenciálních aminokyselin, vysokým obsahem tuků, vitamínů a minerálních látek a zároveň jejich vysokou biologickou hodnotou. Tyto faktory řadí nahý oves mezi významné součásti potravin pro lidskou potřebu i krmiv pro hospodářská zvířata. Zásadní je zdravotní význam zrna nahého ovsa v potravinách a potravinových doplňcích. Nahý oves nachází uplatnění i v mnoha jiných odvětvích průmyslu, než jenom v potravinářství, například se využívá též v kosmetice, farmaceutickém průmyslu, případně i ve floristice. Poměrně nízké výnosy zrna vyvažují dlouhodobě stabilní, vyšší výkupní ceny, což činí z nahého ovsa ekonomicky strategickou plodinu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.