Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti zvýraznění chuti čerstvých sýrů přídavkem koření
Bandarenka, Andrei ; Vítová, Eva (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou a senzorickým hodnocením čerstvých sýrů s přídavkem různých druhů koření. Teoretická část práce je zaměřená na charakteristiku použitých koření a popisu nejdůležitějších složek mléka. Byla uvedena charakteristika sýrů, jejich rozdělení, složení a základní postupy výroby. Také byla popsána problematika senzorického hodnocení a způsoby stanovení antimikrobiální aktivity látek. Experimentální část práce je zaměřená na výrobu čerstvých sýrů s přídavkem různých koření (červená paprika, kurkuma, kmín a pískavice) a na následné senzorické hodnocení těchto sýrů. Vzorky čerstvých sýrů byly vyrobeny na fakultě chemické VUT v Brně, kde proběhla i jejich senzorická analýza. Cílem senzorického hodnocení bylo najít nejlepší koření k sýrům. Další část experimentální práce byla věnována stanovení antimikrobiální aktivity vybraných koření diluční metodou. Antimikrobiální aktivita byla testována proti grampozitivním bakteriím Micrococcus luteus a gramnegativním bakteriím Serratia marcescens ve vodě a ve vodném roztoku dimethylsulfoxidu. Na základě získaných údajů ze senzorické analýzy a antimikrobiální zkoušky bylo zjištěno, že nejlepším z použitých koření k čerstvým sýrům je kurkuma, která nejen zlepšuje senzorické vlastnosti sýrů, ale zároveň má silný antimikrobiální účinek.
Dějiny obchodu s indonéským kořením
Hrnčířová, Zuzana ; Pokorný, Ondřej (vedoucí práce) ; Petrů, Tomáš (oponent)
Cílem bakalářské práce je shrnout všechny důležité události v historii obchodu s indonéským kořením vedeným Evropany. V úvodu práce se nachází geografické vymezení, stejně jako obecný popis jednotlivých druhů koření vyvážených z Indonésie. Následuje hlavní část práce věnující se historii obchodu s touto komoditou, od raných portugalských obchodních kontaktů až po holandský zlatý věk obchodu s kořením. Těžištěm jsou pak Holanďané, kteří následně v obchodování zaujímali vůdčí roli. Závěr práce shrnuje důvody poklesu poptávky po koření v 19. století a uzavírá tak období prosperity a profitu z prodeje tohoto obchodního artiklu.
Studium autenticity koření a kořenících přípravků
Štursa, Václav ; Golian, Jozef (oponent) ; Urík, Martin (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato dizertační práce se zabývá problematikou ověřování geografické autenticity různých druhů koření a kořenících přípravků. Jako vzorky byly zvoleny česnek (Allium sativum), mletá paprika (Capsicum anuum) a sušená mrkev (Daucus carota). Teoretická část dizertace se zabývá hlavními kvalitativními parametry zkoumaných surovin a technologií výroby, následně způsoby falšování potravin, a statistickými metodami používanými v chemometrii. Cílem této disertační práce bylo ověření hypotézy, zda je možné pomocí cílených technik, které se běžně používají při kontrole kvality koření a kořenících přípravků, a pomocí statistického zpracování naměřených dat odlišit od sebe vzorky koření a kořenících přípravků z různých geografických oblastí. Zkoumáno bylo také využití necílené analýzy. Pro účely cílené analýzy byly použity vzorky česneku a mleté papriky. Zkoumanými parametry byly sušina a vlhkost vzorku, obsah popela, celkový obsah fenolických látek dle Folin-Ciocaulteua, obsah sacharidů, koncentrace alliinu, celkový obsah dusíku, barvivost ASTA, pH vodného extraktu, celkový obsah tuku, a koncentrace vybraných prvků (Ca, Cu, Fe, K, Mn, Mg, Na, P, Zn). Použitými instrumentálními technikami byly molekulová absorpční spektrometrie, optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem a vysokoúčinná kapalinová chromatografie. Získaná data byla statisticky zpracována pomocí analýzy rozptylu (ANOVA) a analýzou hlavních komponent (PCA). Pomocí statistické analýzy byly nalezeny signifikantní rozdíly mezi vzorky, které pocházely ze vzdálenějších oblastí. Vzorky pocházející z bližších oblastí se však rozlišit nepodařilo. Zkoumanou hypotézu se tak nepodařilo jednoznačně potvrdit, ani vyvrátit. Pomocí necílené analýzy byl stanoven metabolický fingerprint u vzorků mrkve. Metabolická analýza byla provedena pomocí tandemové techniky LC-TOF-MS. Data byla upravena metodou rekurzivní extrakce píků (BRE) a následně byla tato data zpracována pomocí PCA. Vzorky byly rozděleny do klastrů podle svého původu. Cílené i necílené techniky mají velký potenciál v rámci ověřování geografické autenticity různých druhů koření. Hlavní podmínkou však je důsledné a dostatečné vzorkování, zaručené informace o původu vzorku a získání dostatečného množství vstupních dat do statistické analýzy.
Mikrobiologie koření - stanovení a porovnání výskytu významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření - pepře černého celého a pepře černého mletého
Procházková, Marcela
Diplomová práce se zabývá mikrobiálním osídlením pepře černého, který patří k celosvětově nejpoužívanějším druhům kořením. Charakterizuje jednotlivé druhy pepřů, popisuje mikroorganismy vyskytující se v koření a způsoby ošetření koření. Uvádí také legislativní limity výskytu mikroorganismů. Praktická část této práce se věnuje experimentálnímu stanovení vybraných skupin mikroorganismů v pepři černém. Analyzované vzorky pepře byly zakoupeny v obchodních řetězcích prodávané pod známou značkou i privátní značkou a v obchodech zabývajících se pouze kořením a bylinkami. Z výsledků práce vyplývá, že mikrobiální kontaminace koření se neustále snižuje a ve většině případů nepřekračuje povolené limity. Nejvíce kontaminovaný vzorek patřil ke vzorkům privátních značek a nejméně kontaminovaný vzorek náležel velkoobchodním distributorům koření.
Chleby z netradičních surovin s využitím koření
Svobodová, Radka
Bakalářská práce "Chleby z netradičních surovin s využitím koření" se zaměřuje na složení jednotlivých komponentů potřebných k výrobě chleba a rozdělení chleba dle platné legislativy. Dále se zabývá technologickým postupem pšeničného a žitného chleba, jako je příprava kvasu, zrání, procesy probíhající během pečení nebo chladnutí a balení. Je zde popsána vhodnost chlebového koření od toho více či méně běžného v pekárenském průmyslu a seznámení s netradičními surovinami. Práce je také doplněna o zahraniční vědecké výzkumy. V neposlední řadě je zde uveden sortiment netradičních chlebů dostupný na našem trhu. Bylo vytvořeno deset receptur, dle nichž se pekly chleby. Jako nejlepší byl vyhodnocen chléb složený z: žitné, celozrnné žitné a pohankové mouky, droždí, kvásku, vody, soli, sádla z divočáka, sezamu, slaniny a chilli.
Dějiny obchodu s indonéským kořením
Hrnčířová, Zuzana ; Pokorný, Ondřej (vedoucí práce) ; Petrů, Tomáš (oponent)
Cílem bakalářské práce je shrnout všechny důležité události v historii obchodu s indonéským kořením vedeným Evropany. V úvodu práce se nachází geografické vymezení, stejně jako obecný popis jednotlivých druhů koření vyvážených z Indonésie. Následuje hlavní část práce věnující se historii obchodu s touto komoditou, od raných portugalských obchodních kontaktů až po holandský zlatý věk obchodu s kořením. Těžištěm jsou pak Holanďané, kteří následně v obchodování zaujímali vůdčí roli. Závěr práce shrnuje důvody poklesu poptávky po koření v 19. století a uzavírá tak období prosperity a profitu z prodeje tohoto obchodního artiklu.
Obsah silic ve vybraných druzích léčivých, aromatických a kořeninových rostlin, které se používají i jako „zelené koření“
Kyselová, Martina
V této práci jsou popsány silice (éterické oleje). Je zde popsáno, co to silice jsou, kde se v rostlině vyskytují, jaké mají vlastnosti a účinky na lidské zdraví. Dále chemické složení silic a způsoby jejich izolace z rostlin. Je zde vypracován přehled nejznámějších druhů siličnatých rostlin, které jsou označovány jako "zelené koření". Součástí práce je i experimentální stanovení obsahu silic u vybraných vzorků, které byly získány ze dvou zdrojů -- od firmy LEROS s.r.o. a z Žabčic -- Polní pokusné stanice AF MENDELU v Brně. Silice byly izolovány metodou destilace s vodní parou. Získané množství bylo porovnáno s požadavky příslušné normy, případně Českého lékopisu na obsah silic.
Studium antimikrobiálního účinku vybraných druhů koření
Kalábová, Jana ; RNDr.Eva Dvořáčková (oponent) ; Voběrková, Stanislava (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium antimikrobiálních účinků extraktů ze skořice, hřebíčku, zázvoru mletého a čerstvého proti Bacillus subtilis, Aspergillus niger a Pichia fermentans. Extrakty koření byly připraveny ve třech rozpouštědlech (ethanol, voda, octan ethylnatý) a pro testování inhibičních účinků na dané mikroorganismy byly použity dvě metody disková difuzní a bujónová diluční metoda. Dále byla stanovena antioxidační aktivita a celkový obsah polyfenolických látek v koření. Výsledky naznačují, že skořice i hřebíček extrahované v octanu ethylnatém a ethanolu jsou velice slibná antimikrobiální činidla proti všem testovaným mikroorganismům. Kombinace skořice a hřebíčku vykazuje aditivní účinek zejména po extrakci octanem ethylnatým. Nicméně, v případě bujónové diluční metody vykazoval nejvyšší inhibici buněčného růstu zázvor čerstvý a to při optimálních růstových podmínkách Bacillus subtilis (35 °C, pH 7, 250 rpm). Minimální inhibiční koncentrace (MIC) byla pro všechny mikroorganismy stanovena 8,3 mg/ml. Největší množství polyfenolických látek bylo v případě extraktů v ethanolu a to u skořice a hřebíčku, což koreluje s výsledky antioxidační aktivity.
Možnosti ovlivnění mikrobiologické čistoty potravin pomocí léčivých rostlin
Havelková, Lucie
V závěrečné práci se sledovala mikrobiologická čistota džusů a možnosti jejího ovlivnění pomocí extraktů z vybraných druhů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin (LAKR). Hodnocen byl výskyt skupin Clostridium, Bacillus, E.coli, Enterococcus, Pseudomonas, plísně a kvasinky, psychrotrofní mikroorganismy a celkový počet mikroorganismů. Do otevřených džusů byly přidány extrakty z těchto rostlin: fenykl obecný (Foeniculum vulgare, var. dulce, L.), heřmánek lékařský (Matricaria recutica, L.), chmel otáčivý (Humulus lupulus, L.) a kmín kořenný (Carum carvi, L.). Po přidání extraktů byly dosaženy velmi dobré výsledky v omezení růstu skupin Clostridium, Bacillus, E.coli, Enterococcus a Pseudomonas. Extrakty neovlivnily růst psychrotrofních mikroorganismů, plísní a kvasinek.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.