Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Optimalizace technologie vytavitelného modelu s využitím numerické simulace
Svobodová, Radka ; Horenský, Jiří (oponent) ; Horáček, Milan (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je zjistit průběh vstřikování vosku vstřikolisem za určitých vstupních podmínek a pomocí simulačního programu Cadmould 3D-F® zdokonalit vstřikování a následné tuhnutí vosku. Jen díky dokonalému vstřikování a následnému tuhnutí vosku může být zhotoven přesný voskový model. K porovnání průběhu vstřikování voskové směsi dopomůže simulační program Cadmould 3D-F® a záznamy vstřikování z videokamery. V této práci byl pro porovnání použit simulační program, který se využívá pro simulaci vstřikování plastů. Je zde využita podobnost reologických vlastností vosků a plastů.
Systém pro zpracovaní skóre z metod identifikace proteinů v tandemové hmotnostní spektrometrii
Valla, Martin ; Svobodová-Vařeková, Radka (oponent) ; Provazník, Ivo (vedoucí práce)
Cílem práce bylo nalezení metody generující jeden určující parametr pro sjednocení výsledků z různých nástrojů identifikace proteinů v tandemové hmotnostní spektrometrii. Data na výstupu z hmotnostního spektrometru jsou zpracována ve dvou na sobě nezávislých nástrojích Mascot a X!Tandem. Výsledky jsou pak navrženou metodou zpracovány a unifikovány jediným parametrem jednoznačně určujícím identifikaci nalezených proteinů. Navržený skórovací parametr se označuje jako Metaskóre a je výstupem metody, která byla implementována v prostředí MATLAB a prakticky ověřena na reálných datech z veřejně přístupné databáze.
Cementové směsi a jejich využití pro zlepšení životního prostředí při výrobě odlitků
Svobodová, Radka ; Cupák, Petr (oponent) ; Burianová, Klára (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce popisuje výrobu cementu, jeho rozdělení a využití v průmyslu, chemické, fyzikální a technologické vlastnosti. Píše se zde o jeho přednostech a kvalitách, ale i nevýhodách či nedostatcích. U cementových směsí je důležitá jejich pórovitost a celkové využití cementu ve formovacích směsích. V důsledku ochrany životního prostředí je zde psáno i o regeneraci a recyklaci cementu a jeho následném využití. Součástí této práce je i laboratorní měření mechanických vlastností.
Preparation of Pyrazinamide Derivatives as Potential Antiinfectives. (Study of Structure Activity Relationships)
Juhás, Martin ; Zitko, Jan (vedoucí práce) ; Vávrová, Kateřina (oponent) ; Svobodová, Radka (oponent)
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Školiace pracovisko Katedra farmaceutické chemie a farmaceutické analýzy Doktorský študijný program Farmaceutická chemie Kandidát PharmDr. Martin Juhás Školiteľ doc. PharmDr. Jan Zitko, Ph.D. Konzultant prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D. Názov dizertačnej práce Príprava derivátov pyrazínamidu ako potenciálnych antiinfektív. (Štúdium vzťahov medzi chemickou štruktúrou a biologickou aktivitou) Rezistencia na antimikrobiálne látky sa považuje za jednu z najväčších hrozieb 21. storočia. Do pandémie COVID-19 bola tuberkulóza (TB) najsmrteľnejším infekčným ochorením a každý rok bola zodpovedná za približne jeden a pol milióna úmrtí. Rezistencia je u TB veľmi častá. Táto práca sa preto zaoberá výskumom nových potenciálnych antimikrobiálnych látok so zvláštnym zameraním na aktivitu proti Mycobacterium tuberculosis (Mtb), hlavnému pôvodcovi TB. Úvod práce stručne popisuje súčasný stav výskumu derivátov pyrazínamidu, ktorý slúžil ako predlohová štruktúra pripravených látok a prináša základný prehľad o moderných počítačových metódach používaných v dizajne liečiv. Nasleduje komentár, ktorý prináša súhrn použitých chemický a biologických metód, a získaných vzťahov štruktúry a účinku v predkladaných prácach. Všetky pripravené deriváty boli testované na...
Kvalita trvanlivého pečiva ovlivněná vlákninou
Svobodová, Radka
Cílem diplomové práce „Kvalita trvanlivého pečiva ovlivněná vlákninou“ bylo navrhnout receptury s přídavkem bambusové a konopné vlákniny a mouky z hroznových jadérek v množství 3 %, 6 % a 9 % a následně posoudit vliv přidané vlákniny na kvalitu sušenek. Celkem bylo upečeno 20 vzorků, u poloviny byla základní surovinou pšeničná mouka a pro zbytek vzorků byla použita špaldová mouka. Pekařským pokusem bylo zjištěno, že nejlepší vliv na objem výrobku a hmotnost po upečení měla bambusová vláknina. Menší ztráty pečením měly sušenky s pšeničnou moukou. Senzoricky celkově nejlepší byl vzorek s 3 % mouky z hroznových jader se základem ze špaldové mouky a spotřebiteli byl nejlépe klasifikován vzorek s 6 % konopné vlákniny ze špaldové mouky. Nejkřehčí byl vzorek ze špaldové mouky s 3 % konopné vlákniny a nejsvětlejší barvu měly vzorky pšeničné s bambusovou vlákninou. Nejvyšší nutriční hodnotu měly kontrolní vzorky a nejnižší energii obsahovaly sušenky s přídavkem bambusové vlákniny u obou receptur.
Chleby z netradičních surovin s využitím koření
Svobodová, Radka
Bakalářská práce "Chleby z netradičních surovin s využitím koření" se zaměřuje na složení jednotlivých komponentů potřebných k výrobě chleba a rozdělení chleba dle platné legislativy. Dále se zabývá technologickým postupem pšeničného a žitného chleba, jako je příprava kvasu, zrání, procesy probíhající během pečení nebo chladnutí a balení. Je zde popsána vhodnost chlebového koření od toho více či méně běžného v pekárenském průmyslu a seznámení s netradičními surovinami. Práce je také doplněna o zahraniční vědecké výzkumy. V neposlední řadě je zde uveden sortiment netradičních chlebů dostupný na našem trhu. Bylo vytvořeno deset receptur, dle nichž se pekly chleby. Jako nejlepší byl vyhodnocen chléb složený z: žitné, celozrnné žitné a pohankové mouky, droždí, kvásku, vody, soli, sádla z divočáka, sezamu, slaniny a chilli.
Optimalizace technologie vytavitelného modelu s využitím numerické simulace
Svobodová, Radka ; Horenský, Jiří (oponent) ; Horáček, Milan (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je zjistit průběh vstřikování vosku vstřikolisem za určitých vstupních podmínek a pomocí simulačního programu Cadmould 3D-F® zdokonalit vstřikování a následné tuhnutí vosku. Jen díky dokonalému vstřikování a následnému tuhnutí vosku může být zhotoven přesný voskový model. K porovnání průběhu vstřikování voskové směsi dopomůže simulační program Cadmould 3D-F® a záznamy vstřikování z videokamery. V této práci byl pro porovnání použit simulační program, který se využívá pro simulaci vstřikování plastů. Je zde využita podobnost reologických vlastností vosků a plastů.
Systém pro zpracovaní skóre z metod identifikace proteinů v tandemové hmotnostní spektrometrii
Valla, Martin ; Svobodová-Vařeková, Radka (oponent) ; Provazník, Ivo (vedoucí práce)
Cílem práce bylo nalezení metody generující jeden určující parametr pro sjednocení výsledků z různých nástrojů identifikace proteinů v tandemové hmotnostní spektrometrii. Data na výstupu z hmotnostního spektrometru jsou zpracována ve dvou na sobě nezávislých nástrojích Mascot a X!Tandem. Výsledky jsou pak navrženou metodou zpracovány a unifikovány jediným parametrem jednoznačně určujícím identifikaci nalezených proteinů. Navržený skórovací parametr se označuje jako Metaskóre a je výstupem metody, která byla implementována v prostředí MATLAB a prakticky ověřena na reálných datech z veřejně přístupné databáze.
Cementové směsi a jejich využití pro zlepšení životního prostředí při výrobě odlitků
Svobodová, Radka ; Cupák, Petr (oponent) ; Burianová, Klára (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce popisuje výrobu cementu, jeho rozdělení a využití v průmyslu, chemické, fyzikální a technologické vlastnosti. Píše se zde o jeho přednostech a kvalitách, ale i nevýhodách či nedostatcích. U cementových směsí je důležitá jejich pórovitost a celkové využití cementu ve formovacích směsích. V důsledku ochrany životního prostředí je zde psáno i o regeneraci a recyklaci cementu a jeho následném využití. Součástí této práce je i laboratorní měření mechanických vlastností.

Viz též: podobná jména autorů
15 SVOBODOVÁ, Renata
15 Svobodová, Renata
15 Svobodová, Renáta
1 Svobodová, Romana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.