Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  předchozí11 - 20  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sója - funkční potravina
Zedníčková, Pavlína
Tato diplomová práce pojednává o sóji jako o funkční potravině. Funkční potravina obsahuje složky, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Takových složek -- nutriceutik má sója hned několik. Mezi velmi ceněné patří fytoestrogeny. Tyto rostlinné látky mají slabý estrogenní účinek a jsou důležitou součástí lidské výživy. Příznivě působí zejména při prevenci osteoporózy, rakoviny prsu či prostaty, kardiovaskulárních onemocnění nebo potížích při menopauze. V experimentální části se sledoval obsah isoflavonů v různých druzích sójových potravin, včetně samotných sójových bobů. Jako metoda byla zvolena vysokoúčinná kapalinová chromatografie s hmotnostním spektrometrem.
Koncentrace vybraných fytoestrogenů v krmné dávce dojeného skotu a jejich distribuce do krve a mléka
Bařinová, Michaela
Diplomová práce na téma Koncentrace vybraných fytoestrogenů v krmné dávce dojeného skotu a jejich distribuce do krve a mléka se zabývá prostupem fytoestrogenů z reálně zkrmovaných TMR v jihomoravských konvenčních chovech dojeného skotu do krevní plazmy zvířat a dále do mléka, jakožto produktu určenému k lidské konzumaci. Literární přehled je věnován výskytu fytoestrogenů v píci a krmivech, jejich metabolismu a účinkům na zvířata i člověka. Experimentální část práce se věnuje identifikaci a kvantifikaci vybraných fytoestrogenů v krmivech a jejich prostupu do krevní plazmy a do mléka. Stanovení fytoestrogenů bylo provedeno pomocí HPLC - MS analýzy.
Fytoestrogeny v potravinářství
Došková, Markéta
Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky, které jsou přirozeně obsaženy v rostlinných materiálech. Tvoří je skupina převážně polyfenolických látek, které se vyznačují strukturní podobností s ženským hormonem 17-beta-estradiolem. Rostliny fytoestrogeny produkují jako své sekundární metabolity, především v důsledku reakce na různé stresové faktory. Látky s estrogenním účinkem obsažené v potravinách přinášejí na jedné straně velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Naproti tomu některé estrogenní látky v závislosti na koncentraci a komplexním stavu konzumenta zdraví škodí, stejně tak jako mykoestrogeny, xenoestrogeny a antiestrogeny. I z tohoto důvodu je nezbytné umět je detekovat a kvantifikovat ve vzorku potravy. Hlavním problémem, s kterým se setkáváme při studiu jejich efektu, je velké množství dalších rozmanitých látek v biologickém materiálu, a tak i vzhledem k jejich složité struktuře bylo třeba stanovit spolehlivou metodu, která byla použita také v rámci praktické části této práce. Jedná se o metodu UPLC-MS/MS, tedy kombinaci vysokoúčinné kapalinové chromatografie a hmotnostního spektrometru, kterému předchází náročnější příprava vzorku včetně přečištění přes SPE kolonky ("solid phase extraction"), čili extrakce pevným sorbentem.
Sledování exprese fytoestrogenů do mléka a mléčných výrobků
Watzková, Jarmila ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Doležal, Petr (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Fytoestrogeny jsou v posledních letech velice intenzivně studovány, protože vykazují rozličné farmakologické účinky na zdraví člověka. Bylo např. prokázáno, že fytoestrogeny snižují riziko výskytu některých typů rakoviny (prsu, prostaty nebo střeva), působí v organismu jako antioxidanty a ovlivňují aktivitu některých enzymů. Kromě toho byla prokázána také řada pozitivních účinků sójových fytoestrogenů na zdravotní stav žen v menopauze, jako je např. snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění aterosklerózy nebo osteoporózy. Různě technologicky upravené sójové boby jsou významnou součástí krmných dávek zvláště pro vysokoprodukční dojnice, protože jsou cenným zdrojem energie a vysoce kvalitního proteinu i přes jejich možný negativní vliv na reprodukční procesy. Fytoestrogeny přijaté v krmné dávce jsou v bachoru dojnic hydrolyzovány a spolu s jejich metabolity jsou v tenkém střevě vstřebávány do krve. Z těla pak mohou být vyloučeny především močí nebo mlékem. Z tohoto pohledu se kravské mléko může stát zdrojem fytoestrogenních látek, především ekvolu v humánní výživě. Naproti tomuto, některé výsledky výzkumu poukazují na možná potenciální rizika spojená s příjmem fytoestrogenních látek v potravě na zdravotní stav člověka. U některých věkových (kojenci a malé děti) a skupinových (vegetariáni) kategorií může být příjem fytoestrogenů v potravě nežádoucí. Podle názoru většiny odborníků příznivý vliv na lidské zdraví převažuje nad možnými riziky. Přesto však rizika spojená s příjmem fytoestrogenních látek v potravinách není možné přehlížet, a proto fytoestrogeny zůstávají i nadále aktuálním problémem na poli vědeckého výzkumu.
Vývoj vybraných doplňků stravy - klimakterium
Tobolková, Blanka ; Vránová, Dana (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Doplněk stravy je výrobek, který obsahuje nutriční látky (např. vitaminy, minerální látky, rostliny, aminokyseliny nebo mastné kyseliny), a je určený k doplnění běžné stravy. Cílem této diplomové práce bylo navrhnout recepturu na přípravu 3 typů doplňků stravy, které se užívají ke zmírňování klimakterických obtíží, jejich výroba, stanovení energetické hodnoty jednotlivých preparátů na základě zjištěného obsahu bílkovin, tuků a sacharidů v doplňcích stravy. Součástí práce bylo navrhnout vhodný obal a cenu připravených doplňků. K analýze byly použity 3 druhy doplňků stravy, a to tobolky, bylinný sirup a bylinné kapky. Obsah bílkovin byl stanoven metodou podle Kjeldahla, tuky extrakcí podle Soxhleta a sacharidy byly stanoveny titračně manganistanem draselným (metoda podle Bertrada). Doplňky stravy ve formě tobolek byly podrobeny analýze na obsah těžkých kovů (olova, kadmia a arsenu). V bylinných kapkách byl doplňkově stanoven obsah alkoholu (ethanolu). Z naměřených dat bylo zjištěno, že doplněk stravy ve formě tobolek má nejnižší energetickou hodnotu.
Význam biologicky aktivních látek ve funkčních potravinách
Tomášková, Lenka
Dnešní doba na nás v mnoha oblastech života klade stále vyšší fyzické i psychické nároky, a tak stále více lidí trpí tělesným i psychickým napětím, jehož projevem je stres, nervozita, nespavost a v neposlední řadě civilizační choroby jako je diabetes mellitus či obezita. Proto jsem se rozhodla ve své práci zaměřit na zdravou výživu v podobě funkčních potravin. Věřím, že závěry této práce dají možnou alternativu lidem, kteří chtějí žít kvalitnější život a jíst zdravěji. V literární části této práce se věnuji funkčním potravinám, jejich obecné charakteristice a hlavními představiteli. Dále pak významem biologicky aktivních látek v nich obsažených. Vzhledem k rozsahu daného tématu se podrobně věnuji jen některým z nich. Ze skupiny antioxidantů například vitaminu E a vitaminu C a z řad mikronutrientů selenu a karotenoidům. Vzhledem k četnosti výskytu onemocnění kolorektálního karcinomu v České republice jsem se do své práce rozhodla zařadit také vlákninu. Experimentální část mé práce je zaměřena na fytoestrogeny, jejich strukturu, obsah v potravinách a vliv na lidské zdraví. V rámci experimentů z rostlinných materiálů extrahuji různé fytoestrogeny pomocí metody vysoko účinné kapalinové chromatografie.
Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt nádorových onemocnění
Fabianová, Jana
Bakalářská práce s názvem Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt nádorových onemocnění v literární rešerši pojednává o významu výživy v prevenci chorob. Popisuje některé negativně působící faktory na lidské zdraví. Dále se zabývá problematikou fytoestrogenů, jejich výskytem v potravinách a vlivem na lidské zdraví. V poslední části se zaměřuje na doporučení denního režimu a jídelníčku pro lidi s genetickou predispozicí k nádorovým onemocněním. V praktické části se zabývá vyhodnocením vyplněných dotazníků od respondentů s vyléčeným nádorovým onemocněním.
Přírodní zdroje lignanů v naší potravě
NĚMEC, Petr
Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou lignanů (fytoestrogenů) v naší potravě. Úvod práce je zaměřen na charakteristiku lignanů, které patří mezi ne ještě zcela prozkoumanou skupinu látek, obsažených v různých částech rostlin. V práci je podán přehled nejvíce využívaných plodin (sója, len a obiloviny), ze kterých bylo izolováno velké množství lignanů a dalších látek s estrogenním účinkem. Dále jsou v práci uvedeny přehledy látek obsažených v plodinách a mechanismy jejich působení v lidském organismu. Jejich využití je velice prospěšné v prevenci závažných takzvaně civilizačních chorob. Na konci práce je poukázáno na různé metody separace lignanů z rostlin.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   předchozí11 - 20  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.