Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  předchozí11 - 19  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě
ŽALKOVSKÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce na téma "Jedlý hmyz a jeho postavení ve výţivě" je zmapovat konzumaci jedlého hmyzu u respondentů v anketním průzkumu, kteří jedlý hmyz jiţ v minulosti ochutnali či jej pravidelně konzumují. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: Jaké jsou nejčastější druhy jedlého hmyzu konzumované v České republice a jaké nutriční přínosy z hlediska subjektivního vnímání konzumentů hmyz představuje. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na seznámení se s pojmem "entomofágie" a na její postavení ve výţivě v jiných částech světa i u nás. Dále je zde vypsané nutriční sloţení u vybraných druhů hmyzu a zajímavosti spjaté se způsobem jeho úpravy, vyuţitím a konzumací ve vybraných zemích. Praktická část byla zrealizována na základě výsledku v anketovém průzkumu a vyhodnocení odpovědí respondentů, kteří se zúčastnili cateringové akce zvané "Velký hmyzí večer" v místní brněnské restauraci "Klub cestovatelů". Na základě vyhodnocení ankety bylo zjištěno, ţe entomofágie je v dnešní době brána pouze, jako trend moderní gastronomie. Není vyhledávaná ve větší míře, ale podle názorů lidí v průzkumu vyplývá, ţe zájem o konzumaci jedlého hmyzu bude v budoucí době postupně narůstat. Respondenti uvedli, ţe po překonání psychické bariéry je chuť jedlého hmyzu pozitivně překvapila, nicméně nedokázali s určitostí říct, zda jej na základě toho začnou více vyhledávat či zařazovat mezi své stravovací návyky.
Hmyz jako potrava člověka
Augustinová, Šárka ; Pivnička, Karel (oponent) ; Frouz, Jan (vedoucí práce)
Bakalářská práce: Hmyz jako potrava člověka Augustinová Šárka Tradiční využití hmyzu jako potraviny, rozšířené v tropických a subtropických zemích, poskytuje významné nutriční, ekonomické a ekologické přínosy nejen pro venkovské komunity. Západní zaujatost proti této potravině vedla k postupnému snižování využívání hmyzu bez náhrady ztracených zdrojů výživy a dalších výhod. Nynější snaha západního světa o zabránění hladovění populace a odstranění důsledků lidského působení na životní prostředí je často marná a neefektivní. Jako jedním z možných přístupů k těmto globálním problémům by mohlo být znovuzavedení hmyzu k výživě obyvatel a dalším účelům. Ten se nabízí jako možný obnovitelný zdroj bílkovin, přičemž jeho nutriční hodnota, až 3186kJ/ 100g sušiny, často převyšuje hodnotu námi pěstovaných živočišných druhů. Obsah bílkovin v různých druzích hmyzu se pohybuje v rozsahu od 30% u červotočů až po 81% u vos rodu Polybia. Navíc kvalita těchto bílkovin je opravdu vysoká a hodnoty v nich obsažených aminokyselin překonávají doporučené vzory od FAO. Mnoho druhů obsahuje důležité minerály jako je vápník, síra, železo, fosfor, hořčík a zinek a jsou také bohaté na B vitaminy, niacin, riboflavin a thiamin, jež jsou v tropických oblastech nedostatečně zastoupeny. Implementace hmyzu jako potravy skýtá další výhody,...
Nutriční rozbor a optimalizace chovu vybraných druhů jedlého hmyzu v podmínkách ČR s ohledem na zdraví člověka
Adámková, Anna ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce)
Jedlý hmyz je ve světě považován za vysoce výživnou stravu s vysokým obsahem bílkovin a tuku. Nicméně, nutriční hodnota hmyzu není konstantní. Je ovlivněna živočišným druhem, vývojovým stádiem, podmínkami, místem chovu nebo výživou. Práce byla proto zaměřena na získání vybraných nutričních hodnot jedlého hmyzu. Analýzy byly zaměřeny na stanovení obsahu dusíkatých látek, tuku, profilu mastných kyselin a sterolů u vybraných druhů jedlého hmyzu, které je možné běžně chovat v podmínkách České republiky. Současně byly analyzovány i vzorky hmyzu chovaného na ostrově Sumatra z důvodu porovnání vlivu klimatických podmínek na nutriční hodnoty. Hlavním cílem práce bylo stanovení optimálních chovných podmínek, vývojových fází a krmných dávek pro získání dobré produkce hmyzu s vhodnými nutričními vlastnostmi pro výživu lidí. Provedené analýzy prokázaly vysokou nutriční hodnotu vybraných druhů hmyzu, zároveň však potvrdily průkazné rozdíly v obsahu jednotlivých nutrientů mezi jednotlivými druhy v závislosti klimatických podmínkách a vývojovém stádiu. Porovnáním obsahu tuku a dusíkatých látek u jedlého hmyzu a jiných konvenčních zdrojů masa bylo zjištěno, že obsahem tuku a dusíkatých látek je zkoumaný hmyz podobný hovězímu masu. Získané výsledky jsou podkladem pro stanovení vhodných chovných podmínek a vývojových fází pro získání hmyzu s požadovanými nutričními vlastnostmi pro výživu lidí.
Entomofagie - hmyz jako potrava budoucnosti
Pondělíčková, Barbara ; Hlava, Jakub (vedoucí práce) ; Kulma, Martin (oponent)
Tato práce vytváří ucelený souhrn dosavadní české i světové entomofagie. Formou literární rešerše jsou v práci shrnuty poznatky o využití hmyzu v potravě člověka. Zahrnuta je historie, tak i současné postavení entomofagie ve světě. Rešeršní část také popisuje hlavní zástupce hmyzu, kteří jsou využíváni ke konzumaci včetně souhrnu základních výživových hodnot. Dále se práce zabývá chovem hmyzu před následnou konzumací a samozřejmě jsou zmíněna i rizika s takovou konzumací spojená. Na konci rešeršní části je uvedeno několik vybraných možností přípravy pokrmů z hmyzu. V praktické části bakalářské práce byl zhotoven dotazník, který měl za cíl zmapovat a popsat povědomí české veřejnosti o konzumaci hmyzu a jejího případného rozšíření. Anketa byla realizována především elektronicky (přes internet), doplňkově pak osobním dotazováním pro zahrnutí širší škály odpovědí zejména k zajištění většího věkového rozpětí respondentů. Získané odpovědi byly analyzovány a získané výsledky ankety byly pro lepší přehlednost vyhodnoceny pomocí grafů.
Možnosti využití hmyzu jako potraviny v podmínkách České republiky
Bednářová, Martina
Narůstající zájem o jedlý hmyz v České republice je konfrontován s minimálním množstvím dostupných informací o této problematice. Proto bylo hlavním cílem této práce zmapovat možnosti využití hmyzu jako potraviny v podmínkách České republiky. Ke splnění cíle byly definovány 2 hypotézy: 1. Nutriční hodnota druhů hmyzu chovaných v České republice je srovnatelná s nutriční hodnotou běžných potravin a hmyz je tedy alternativou ve výživě člověka 2. Odborná i laická veřejnost v České republice je připravena na vstup hmyzu jako potraviny do spotřebitelského koše. Metodicky byly cíle řešeny a) rozbory vybraných nutričních parametrů 7 druhů hmyzu: saranče stěhovavá (Locusta migratoria), potemník moučný (Tenebrio molitor), potemník brazilský (Zophobas atratus), včela medonosná (Apis mellifera), zavíječ voskový (Galleria mellonella), bourec morušový (Bombyx mori), cvrček stepní (Gryllus assimilis), b) rozbory 3 druhů hmyzu: potemník moučný (Tenebrio molitor), potemník brazilský (Zophobas atratus), cvrček stepní (Gryllus assimilis) na obsah purinových derivátů, c) dotazníkovým šetřením ohledně využití a chovu hmyzu u konzumentů, chovatelů a zpracovatelů, d) průzkumem legislativního rámce u dozorových orgánů České republiky a komise pro Potraviny nového typu při Evropské komisi v Bruselu. Analýzy prokázaly vysokou nutriční hodnotu vybraných druhů hmyzu, zároveň však potvrdily statisticky průkazné rozdíly v obsahu jednotlivých nutrientů i purinů mezi jednotlivými druhy. Dotazníková šetření potvrdila odlišný přístup veřejnosti k jednotlivým druhům, nejlépe byl hodnocen potemník moučný (Tenebrio molitor), nejhůře bourec morušový (Bombyx mori). Chovatelé hmyzu jsou ochotni chovat jedlý hmyz pro potřeby entomofágie. Analýzou stávající legislativy a dotazováním bylo zjištěno, že legislativní rámec pro entomofágii v České republice dosud neexistuje. Cíle práce byly splněny, hypotéza č. 1 byla potvrzena zcela, hypotéza č. 2 pouze částečně. Zatímco konzumenti, chovatelé a zpracovatelé hmyzu jsou již na vstup jedlého hmyzu na trh v ČR připraveni, legislativní rámec je nutno teprve vytvořit.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   předchozí11 - 19  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.