Název:
Nutriční rozbor a optimalizace chovu vybraných druhů jedlého hmyzu v podmínkách ČR s ohledem na zdraví člověka
Překlad názvu:
Nutritional analysis and optimization of breeding of selected species of edible insects under conditions of the Czech Republic with regard to human health
Autoři:
Adámková, Anna ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Jedlý hmyz je ve světě považován za vysoce výživnou stravu s vysokým obsahem bílkovin a tuku. Nicméně, nutriční hodnota hmyzu není konstantní. Je ovlivněna živočišným druhem, vývojovým stádiem, podmínkami, místem chovu nebo výživou. Práce byla proto zaměřena na získání vybraných nutričních hodnot jedlého hmyzu. Analýzy byly zaměřeny na stanovení obsahu dusíkatých látek, tuku, profilu mastných kyselin a sterolů u vybraných druhů jedlého hmyzu, které je možné běžně chovat v podmínkách České republiky. Současně byly analyzovány i vzorky hmyzu chovaného na ostrově Sumatra z důvodu porovnání vlivu klimatických podmínek na nutriční hodnoty. Hlavním cílem práce bylo stanovení optimálních chovných podmínek, vývojových fází a krmných dávek pro získání dobré produkce hmyzu s vhodnými nutričními vlastnostmi pro výživu lidí. Provedené analýzy prokázaly vysokou nutriční hodnotu vybraných druhů hmyzu, zároveň však potvrdily průkazné rozdíly v obsahu jednotlivých nutrientů mezi jednotlivými druhy v závislosti klimatických podmínkách a vývojovém stádiu. Porovnáním obsahu tuku a dusíkatých látek u jedlého hmyzu a jiných konvenčních zdrojů masa bylo zjištěno, že obsahem tuku a dusíkatých látek je zkoumaný hmyz podobný hovězímu masu. Získané výsledky jsou podkladem pro stanovení vhodných chovných podmínek a vývojových fází pro získání hmyzu s požadovanými nutričními vlastnostmi pro výživu lidí.All over the world, the edible insects are considered a highly nutritious food with high protein and fat content. However, the nutritional value of insect is not constant. It can be affected by species, developmental stage, rearing technology or nutrition.
Therefore, this thesis was aimed at obtaining the selected nutritional value of edible insects. Analyses were focused on the determination of the crude protein content, fat content, fatty acid profile and sterols in selected species of edible insects, which can be commonly reared in the Czech Republic. At the same time we also analysed samples of insects reared on the island of Sumatra to evaluate the influence of the climate on the nutritional value. The main aim of the thesis was the determination of optimal breeding conditions, developmental stages and feed rations for obtaining good production of insects with nutritional properties suitable for human nutrition. The analyses showed a high nutritional value of selected insect species, but also confirmed the significant differences in the content of individual nutrients between different species depending on the climate conditions and developmental stage. Comparing the fat and crude protein content in edible insects and other conventional sources of meat it has been found, that the examined insect is similar to beef concerning the fat and crude protein content. The results obtained are the basis for determining the appropriate rearing conditions and developmental stages for obtaining insect with the desired nutritional properties for human nutrition.
Klíčová slova:
Dusíkaté látky; Entomofágie; Profil mastných kyselin; Tenebrionidae; Tuk