Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 107 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium antioxidační aktivity doplňků stravy in vitro
Vopelková, Dominika ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Omelka, Ladislav (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá stanovením antioxidačních vlastností doplňků stravy in vitro. Teoretická část pojednává o legislativních požadavcích na doplňky stravy, o jejich charakteristice a rozdělení. Dále je pozornost věnována antioxidantům, jejich vlastnostem, účinkům, významu a využití. V samostatné kapitole jsou poté popsány byliny, které jsou základní složkou zkoumaných doplňků stravy, jejich účinky a vlastnosti. Pro experimentální část bylo vybráno několik suplementů v různých formách (kapsle, čaj, šťáva, sušené plody), u kterých byl stanoven celkový obsah polyfenolických látek pomocí UV-VIS spektroskopie. Dále byla kvantifikována celková antioxidační aktivita metodou DPPH za pomocí EPR spektroskopie u dvou vybraných doplňků stravy.
Probiotické bakterie mléčného kvašení v potravinových výrobcích
Sásková, Denisa ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
K identifikaci probiotických mikroorganismů jsou v potravinářství využívány molekulárně genetické metody, které jsou založeny na analýze DNA. Příkladem těchto metod je polymerázová řetězová reakce, při které dochází k amplifikaci specifických úseků DNA pomocí krátkých oligonukleotidových primerů. Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá probiotickými bakteriemi, jejich vlastnostmi, příznivými účinky na zdraví a možnostech využití v potravinářství a klinických aplikacích. Experimentální část práce je zaměřena na analýzu dvou probiotických potravinových doplňků. Z těchto výrobků byla izolována DNA metodou fenolové extrakce. Pomocí PCR byla prokázána přítomnost DNA probiotických bakterií rodů Lactobacillus a Bifidobacterium.
Chování spotřebitele na trhu s doplňky stravy
Parfusová, Zuzana
Parfusová, Z. Chování spotřebitele na trhu s doplňky stravy. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Diplomová práce se zabývá chováním spotřebitele na trhu s doplňky stravy. Jejím cílem je identifikace faktorů, které ovlivňují chování spotřebitelů na daném trhu. Dílčím cílem je zjistit, zda na spotřebitele při výběru a nákupu doplňků stravy působí framing efekt. Teoretická část vychází z odborné literatury a zaobírá se pojmy týkajícími se sledované problematiky. Analytická část zahrnuje analýzu sekundárních i primárních dat. Na základě získaných výsledků z provedených analýz jsou navržena doporučení pro podnikatelské subjekty působící na trhu s doplňky stravy.
Doplňky stravy pro optimalizaci sportovního výkonu
Musilová, Karolína
Diplomová práce tvoří přehled o nejpoužívanějších doplňcích stravy ve sportovním odvětví MMA. Jsou zde podrobně rozebrány účinky a metabolismy suplementů BCAA a kreatin monohydrátu. Tyto dva zmíněné suplementy jsou zařazeny i do praktické části práce, ve které jsem zkoumala jejich vliv na složení těla probandů. Je zde zařazeno i dotazníkové šetření, které se týká síly během tréninků a subjektivních pocitů sportovců při cvičení během užívání vybraných doplňků stravy. Měření a vyhodnocení výstupů InBody odhalilo změny ve složení těla během užívání BCAA a kreatin monohydrátu. Také se mi podařil potvrdit nárůst síly během tréninku při suplementaci kreatin monohydrátu.
Vitamíny a doplňky stravy ve výživě pacientů s poruchami krvetvorby
Chmelařová, Elen ; Dusílková, Nina Borisovna (vedoucí práce) ; Faltusová, Kateřina (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá možnými prospěšnými účinky vitamínů, minerálů a doplňků stravy, které by mohly svým účinnými látkami positivně ovlivnit průběh léčby nádorových onemocnění krve. Za doplňky stravy jsou vedle vitamínů a minerálů považovány pro účely této práce různé potravinové doplňky, které je možné zakoupit v lékárnách, dále potraviny nebo koření, byliny a houby, které je možné zakoupit v běžných ochodech s potravinami. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda pacienti užívají některé z těchto vybraných suplementů v průběhu léčby. Druhotným cílem této práce bylo získat představu o informovanosti pacientů, o jejich výběru potravinových doplňků, které si oni sami zakoupí a jak hodnotí oni sami vliv těchto suplementů na svůj zdravotní stav. Teoretická část se zabývá stručnou charakteristikou nejčastějších hematoonkologických onemocnění pacientů, kteří navštěvují odborná pracoviště Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. V teoretické rovině se tato práce dále zabývá celkem 57 různými suplementy (9 vitamíny, 6 minerály, 15 potravinovými doplňky a 27 různými potravinami, kořením, bylinami a houbami), které by mohly mít pozitivní účinky při léčbě těchto závažných onemocněních, jak je uváděno v odborné literatuře, ale i v literatuře populárně naučné. Ke každému z vybraných suplementů byly...
Informovanost žen s endometriózou o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění
Vavroušková, Edita ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Fiala, Luděk (oponent)
Endometrióza je chronické, bolestivé zánětlivé onemocnění související s estrogenem, které postihuje přibližně deset procent ženské populace v plodném věku. Etiologie a patogeneze onemocnění jsou stále do značné míry neznámé. 20-40 % žen, které trpí endometriózou mají současně problémy se sterilitou a 50 % žen trpí různými formami sexuální dysfunkce z nichž nejčastější je bolest. Předpokládá se, že symptomy endometriózy mohou být pozitivně ovlivněny dietními intervencemi. Cíle diplomové práce: 1. Zjistit informovanost žen ve fertilním věku s endometriózou o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění. 2. Zjistit, zda byly ženy s endometriózou poučeny svým lékařem (gynekologem) o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění. 3. Zjistit, zda ženy s endometriózou změnily své stravovací návyky. Součástí výzkumu bylo 212 žen s diagnostikovanou endometriózou, oslovených pomocí dotazníkového šetření v Nemocnici České Budějovice a elektronických dotazníků. Ženy s diagnostikovanou endometriózou, které byly součástí sledovaného vzorku, nebyly ani z poloviny informovány o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění. Nebyla prokázána významná statistická závislost mezi informovaností o vlivu výživy na endometriózu a vzděláním respondenta. Celkový počet změn ve stravování se statisticky významně nelišil podle...
Zhodnocení výkonnosti vybraného podniku
Odehnal, Martin ; Malíř, Jan (oponent) ; Luňáček, Jiří (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřená na vyhodnocení výkonnosti podniku zabývajícího se zakázkovou výrobou doplňků stravy. Práce je rozdělena na teoretickou, výpočetní a hodnotící část. K hodnocení výkonnosti jsou využity vybrané ukazatele finanční analýzy, jejich soustavy, ekonomická přidaná hodnota, a nakonec strategická analýza SWOT. V poslední části jsou vývoje jednotlivých ukazatele pomocí grafů zhodnoceny, porovnány s oborovými průměry, doporučenými hodnotami a mezi sebou.
Zhodnocení výkonnosti vybraného podniku
Odehnal, Martin ; Malíř, Jan (oponent) ; Luňáček, Jiří (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřená na vyhodnocení výkonnosti podniku zabývajícího se zakázkovou výrobou doplňků stravy. Práce je rozdělena na teoretickou, výpočetní a hodnotící část. K hodnocení výkonnosti jsou využity vybrané ukazatele finanční analýzy, jejich soustavy, ekonomická přidaná hodnota, a nakonec strategická analýza SWOT. V poslední části jsou vývoje jednotlivých ukazatele pomocí grafů zhodnoceny, porovnány s oborovými průměry, doporučenými hodnotami a mezi sebou.
Problematika vitaminu D ve vrcholovém sportu
Káchová, Nikola ; Dostal, Jiří (vedoucí práce) ; Kalendová, Barbora (oponent)
Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, který může být syntetizován v kůži po vystavení slunečnímu záření nebo získán prostřednictvím potravin či doplňků stravy. Cílem práce bylo zjistit vliv 14denní sluneční expozice v oblasti s vyšším stupněm UV záření (Dubaj, Spojené Arabské Emiráty) na koncentraci vitaminu D u vybrané skupiny sportovců vodního slalomu a dále zhodnotit změny v koncentraci po dalších 14 a po 30 dnech po návratu. Údaje pro výzkum byly získány pomocí čtyř odběrů krve a srovnání průměrné koncentrace vitaminu D mezi jednotlivými odběry. Studie se zúčastnilo 11 vrcholových sportovců ve věku 18-35 let, kteří neužívali doplňky stravy s vitaminem D. Výsledky ukázaly, že před intervencí měli sportovci průměrnou hladinu vitaminu D v nižších hodnotách (69,4 nmol/l), než je dolní referenční mez stanovená na 75 nmol/l. Vystavení slunečnímu záření po dobu 14 dnů vedlo k významnému zvýšení koncentrace vitaminu D, přičemž průměrný nárůst u sledované skupiny činil 10,8 nmol/l. Po návratu do České republiky se hladina vitaminu D po dobu 14 dnů mírně zvýšila v průměru o 0,7 nmol/l, ale tento nárůst nebyl statisticky signifikantní v porovnání s předchozím odběrem. Po 30 dnech od pobytu se hladina vitaminu D snížila v průměru o 1,3 nmol/l. Tento výsledek potvrzuje příznivé účinky pobytu na slunci na...
Výživa při onemocnění Acne vulgaris
LIAKH, Tetiana
Acne vulgaris je kožní onemocnění, které může být způsobeno různými faktory včetně vnitřních, jako jsou hormonální změny a genetická náchylnost, a vnějších, jako je stres, znečištění ovzduší a strava. Použití medikamentů bývá často preferovanou léčebnou metodou akné nicméně poslední dobou se klade důraz na využívání pozitivních vlivů stravy a zdravého životního stylu. Konkrétní složky stravy, jako jsou vitamín D, zinek a omega-3 mastné kyseliny mohou být prospěšné pro snižování zánětlivých reakcí a zlepšování stavu akné. Existují také náznaky toho, že konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem může být přínosná. Nicméně stále není úplně jasné, jaký vliv má konzumace mléka a čokolády na akné. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat vliv výživy na akné a také zjistit, zda konzumace určitých potravin spojených s tvorbou akné má pozitivní či negativní vliv na pleť. Výzkum byl proveden kvantitativní metodou pomocí dotazníků se zaměřením na osoby s diagnostikovaným onemocnění Acne vulgaris ve věku 18-25 let. Z výsledků našeho výzkumu vyplynulo, že strava má určitý dopad na projevy akné. Téměř u 3/4 respondentů některé složky potravy vyvolávají do určité míry zhoršení pleti. Nejčastěji u respondentů dochází ke zhoršení aknózních lézi po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem, čokolády a alkoholu. Avšak nebyla zjištěná velká souvislost mezi akné a příjmem mléka a mléčných výrobků. V našem výzkumu se rovněž ukázalo, že u více než 3/4 respondentů se stres podílí na zhoršení stavu akné, což může být spojeno se změnami stravovacích návyků v období stresu. Dále bylo také odhaleno, že více než 1/2 respondentů s akné neužívá doplňky stravy obsahující vitamin D, zinek a omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho více než 1/3 respondentů má tendenci vyřazovat některé potraviny ze svého jídelníčku kvůli zlepšení stavu akné po jejich vyloučení. Je důležité si uvědomit, že každý organismus reaguje na stravu individuálně aže strava není jediným faktorem ovlivňujícím akné. Nicméně dodržování zásad zdravého stravování může pomoci snížit projevy akné a přispět k celkovému zdraví pokožky.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 107 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.