Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 29 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Mapování výskytu jeřábu - oskeruše (Sorbus domestica L.) ve vybraných lokalitách
Magnús, Samuel
V diplomové práci chci poukázat na vzácný výskyt jeřábu oskeruše (Sorbus domestica L.) - oskeruše na Slovensku i v Česku. Hlavním cílem diplomové práce bylo mapování jeřábu oskeruše na jižní Moravě a západním Slovensku, zaznamenání samotného výskytu stromů a jejich zdravotního stavu, zhodnocení plodů jeřábu oskeruše a také stromů. Mapování proběhlo v následujících lokalitách: Okres Trnava - Smolenice, Dechtice Okres Piešťany - Chtelnica, Dolný Lopašov, Kočín, Lančár, Vrbové, Ostrov Okres Pezinok - Modra, Šenkvice Okres Myjava - U Januškov Okres Hodonín - Tasov, Kněždub, Tvarožná Lhota, Radějov Okres Břeclav - Lednice Tyto stromy se nacházejí v nadmořské výšce v rozmezí od 170 do 355 m n. m. Dohromady bylo nalezeno 74 stromů různého věku a zdravotního stavu. U všech stromů byl měřen obvod kmene ve výšce 1,30 m, jeho velikost se pohybovala od 0,1 do 5,06 m. Stejně tak by měřen také obvod koruny, který byl od 2,25 do 19,5 m. Věk stromů byl v rozsahu od 9 do 450 let. U všech stromů byla zaznamenána poloha GPS a následně byly vytvořeny mapky pomocí softwaru Google Earth. Dřeviny byly fotograficky zdokumentovány. Výsledky práce byly zpracovány do grafů, kde byl hodnocen obvod kmene ve výšce 1,30 m, odhadovaný věk, výška stromů, objem koruny, průměr koruny a tvar listů. U plodů byla zhodnocena šířka, délka, cukernarost, hmotnost a byly rozděleny podle tvaru. Plody mají významnou nutriční hodnotu, jsou zdrojem vitamínů a vlákniny a lidé je využívají nejen jako lék, ale i k výrobě destilátů.
Výživa cukrovky při nedostatku hořčíku v půdě
Dostal, Tadeáš
Cílem práce bylo zhodnotit, zda mají různé formy hořčíku vliv na cukernatost a vý-nos bulev cukrovky. Experiment byl proveden formou poloprovozního polního pokusu v Jakarticích u Opavy. Do pokusu byly zařazeny následující varianty: 1. nehnojená, 2. DUMAG (dusičnan amonný a dusičnan hořečnatý), 3. DASAMAG (dusičnan amon-ný a síran amonný s magnesitem), 4. MAGNISUL (dusičnan amonný a síran amonný s kieseritem). Na variantě s hnojivem DASAMAG bylo dosaženo nejvyššího výnosu bulev. Nevyšší cukernatosti bylo dosaženo na nehnojené variantě a variantě hnojené hnojivem DUMAG.
Vliv výživy a zpracování půdy na výnos a kvalitu cukrové řepy
Piler, Roman ; Urban, Jaroslav (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Základní surovinou pro výrobu cukru je v našich podmínkách cukrová řepa. Výnos a kvalitu cukrové řepy nejvíce ovlivňuje zpracování půdy, výživa a hnojení. Proto je velmi důležité zkoumat tyto intenzifikační faktory, které kladou důraz na zvyšování rentability a efektivnosti pěstování cukrové řepy. Cílem bakalářské práce bylo zpracovat problematiku podzimního a jarního zpracování půdy, hloubku uložení hnojiva a vyhodnotit vliv aplikace konkrétních dusíkato fosforečných hnojiv Amofosu a Lovostartu na výnos a kvalitu cukrové řepy. Pro hodnocení vlivu zpracování půdy a hloubky uložení minerálních hnojiv byly v hospodářském roce 2014/2015 založeny poloprovozní pokusy na pozemcích zemědělské společnosti Sloveč a. s. Pokusy byly založeny v osmi variantách (1. kontrola: bez aplikace hnojiv, 2. aplikace 150 kg.ha-1 Amofosu do hloubky 10 cm a aplikace 150 kg.ha-1 Lovostartu do hloubky 30 cm, 3. plošná aplikace a zapravení 150 kg.ha-1 Amofosu, 4. aplikace 150 kg.ha-1 Amofosu do hloubky 10 cm, 5. aplikace 150 kg.ha-1 Amofosu do hloubky 20 cm, 6. aplikace 150 kg.ha-1 Amofosu do hloubky 30 cm, 7. aplikace 150 kg.ha-1 Lovostartu do hloubky 20 cm, 8. aplikace 150 kg.ha-1 Lovostartu do hloubky 30 cm). Při sklizni byly odebrány vzorky bulev z jednotlivých parcel pro technologický rozbor (stanovení cukernatosti, obsahu alfa aminodusíku, draslíku a sodíku). Na základě těchto ukazatelů byl vypočítán výnos bílého cukru. Z porovnání jednotlivých variant vyplývá, že jako nejoptimálnější hnojivo k dosažení co nejvyššího výnosu cukrové řepy se osvědčila aplikace do depa do hloubky 20 cm Lovostartem v dávce 150 kg.ha-1. Na základě dosažené cukernatosti cukrové řepy v závislosti na hloubce uložení dusíkato fosforečného hnojiva vyšla jako nejlepší varianta pro dosažení nejvyšší cukernatosti varianta hnojení Amofosem v dávce 150 kg.ha-1 do hloubky 20 cm. U této varianty byla cukernatost 20,84 %. Z uvedených výsledků vyplývá, že se v hospodářském roce 2014/2015 pro nejvyšší výnosové a jakostní ukazatele osvědčila aplikace hnojiv Amofos a Lovostart v dávce 150 kg.ha-1 do hloubky 20 cm.
Vliv zhutnění půdy na produkční ukazatele cukrové řepy
Balák, František ; Pulkrábek, Josef (vedoucí práce) ; Milan, Milan (oponent)
Metody podzimní přípravy k cukrovce se stále orientují především na klasické postupy, které se zakládají na orbě. V nedávné době se začaly prosazovat metody minimalizace i v porostech cukrovky, především kvůli svému protieroznímu účinku. Tato práce se zabývá otázkou, zda se minimalizační postupy dokáží tomu klasickému vyrovnat ve svém pozitivním efektu na úrodnost půd. K jejich porovnání byl měřen penetrační odpor půdy, který funguje jako ukazatel zhutnění půd, jež by měla kvalitně provedená podzimní příprava snižovat. Cílem této práce je stanovit zhutnění půdy zpracované hlubokou orbou nebo hlubokým kypřením na konkrétním honu s porostem cukrové řepy a vyhodnotit dopady půdního zhutnění na její produkci. Výzkum probíhal v poloprovozních pokusech na polích v okolí Jičína v letech 2012 až 2015. Sledovanými polními parametry byly penetrační odpor půdy a půdní vlhkost. Sledované úseky porostu byly v době technologické zralosti ručně sklizeny a z odebraných bulev byl následně vyhodnocen jejich výnos, cukernatost a další jakostní ukazatele. Testovaná pole byla průměrně zhutněná, penetrační odpor do 40 cm se pohyboval mezi 3 až 4 MPa, podle kvality přípravy a termínu hodnocení. Orba i hluboké kypření dokázaly prokazatelně snižovat zhutnění půdy a tím značně přispívaly k dobrému založení porostu cukrové řepy. Parametry výnosu i jakosti byly velice dobré, výnos bulev dosahoval v průměru 95 t.ha-1 a cukernatost 18,7 %. Výnos polarizačního cukru byl v průměru 17,8 t.ha-1. Jak se z výzkumu ukázalo, podzimní příprava půdním kypřičem je v intenzitě kypření půdy srovnatelná s orbou a ve svém efektu na kvalitu porostu ji dokonce mírně převyšuje. Kvalitní podzimní příprava zlepšuje hodnoty všech výnosotvorných prvků i parametrů jakosti. Mezi základními výnosovými parametry obou variant podzimní přípravy nebyl pomocí testů nalezen statisticky významný rozdíl. Ve výnosu polarizačního cukru byl nalezen statisticky významný rozdíl 1,5 % ve prospěch hlubokého kypření půdy.
Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování cukrovky
Dehner, David
Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování cukrové řepy pěstované po třech předplodinách (jarním ječmeni, ozimé pšenici a kukuřici na siláž) byl sledován v dlouhodobém stacionárním polním pokusu vedeném v letech 1993-2014 na hlinité černozemní půdě v řepařské výrobní oblasti. Hodnoceny byly vždy čtyři varianty zpracování půdy (1. var. -- orba na 0,28 m, 2. var. -- orba na 0,22 m + kypření na 0,40 -- 0,45 m, 3. var. -- orba na 0,28 m + setí do vymrzající meziplodiny a 4. var. -- orba na 0,22 m + setí do vymrzající meziplodiny). Výsledky sledování vlivu variantních způsobů zpracování půdy k cukrovce pěstované po třech předplodinách na výnosy, cukernatost a ekonomiku pěstování celkově ukazují na vhodnost (z hlediska produkce i ekonomiky) použití technologie zpracování půdy s výsevy cukrovky do vymrzající meziplodiny. Jako nejméně vhodné se v daných sušších a teplejších stanovištních podmínkách projevuje hlubší zpracování půdy kypřením na 0,40 - 0,45 m, Nejlepší předplodinou pro cukrovku zde byla ozimá pšenice, nejméně vhodnou předplodinou byla kukuřice na siláž.
Produkční a ekonomické hodnocení pěstování cukrovky při různých způsobech zpracování půdy
Jašková, Sabina
Cukrová řepa patří mezi velmi významné plodiny, jak z pohledu agrotechnického, tak i ekonomického. Diplomová práce se zabývá hodnocením různých variant zpracování půdy a jejich vlivem na výši výnosu, cukernatost a ekonomiku pěstování cukrové řepy. Vlastní pokus byl veden na polní pokusné stanici v Žabčicích. Pro hodnocení byl vybrán polní pokus AGRO 2. V rámci osevního postupu byla cukrovka pěstována po pšenici ozimé. Byly hodnoceny tři varianty zpracování půdy I. -- klasické s orbou, II. -- minimalizační technologie (kypření), III. -- minimalizační technologie (přímé setí). Byly srovnávány tři různé způsoby zpracování půdy. Byly hodnoceny výsledky dosažené v letech 2012 - 2014. Vyhodnocené výsledky ukázaly, že vliv zpracování půdy na výnos bulev nebyl statisticky průkazný. Nejvyšší průměrný výnos byl zjištěn u tradičního zpracování s orbou. Vliv zpracování půdy nebyl statisticky průkazný ani u výnosu chrástu, ale u cukernatosti ano. Projevila se určitá tendence zvyšování obsahu cukru při nižší intenzitě zpracování. Statisticky průkazný byl vliv ročníku. Výnosově nadprůměrný byl rok 2014. Po vyhodnocení ekonomických ukazatelů pěstování cukrovky, lze konstatovat, že díky vyšším výnosům byly nejvyšší tržby na 1 ha dosaženy u tradičního zpracování půdy. Výsledky sledování ukazují na to, že je jistá možnost redukce hloubky a intenzity zpracování půdy k cukrové řepě. Prioritou je samozřejmě dosahovat dobrých výnosů při nižších nákladech. Minimalizační zpracování půdy se poměrně hodně rozšiřuje a s ní jsou spojeny jak ekologické, tak ekonomické výhody.
Kvalita cukrovky a možnosti jejího ovlivnění
Stávek, Ondřej
Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit literární rešerši zaměřenou na problematiku kvality cukrové řepy. Součástí byl i maloparcelní polní pokus zaměřený na testování vlivu mimokořenové výživy na kvalitu produkce. Součástí tohoto pokusu bylo i sledování dynamiky růstu kořene a změn jeho technologické jakosti. Růst bulev během vegetace korespondoval s průběhem povětrnosti. Cukernatost bulev se postupně zvyšovala až na průměrnou sklizňovou hodnotu 18,1 %. Během pozorování se výrazněji neměnil obsah alfa-aminodusíku, který se pohyboval v příznivých hodnotách 15 -- 20 mg/100g. Příznivý byl také nízký obsah škodlivého draslíku při sklizni. Nejlepších výsledků dosáhla varianta s opakovanou aplikací hnojiva Carbon Si. Tato varianta dosáhla nejvyššího výnosu bulev, který se projevil v nejvyšším výnosu polarizačního cukru i rafinády z hektaru. Nejvyšší cukernatost byla dosažena při opakované aplikaci postřiku Carbonbor Zn, Cu, S v kombinaci s přípravkem Insenol. Prokázalo se, že mimokořenová výživa podporuje výnos bulev a má i příznivý vliv na jejich technologickou kvalitu.
Vplyv odlistenia viniča hroznorodého na reguláciu cukornatosti a kyselín v hrozne
Dolinajová, Barbora
Cílem mé bakalářské práce je porovnat teoretický a praktický pohled na význam odlistění révy a vliv jeho provedení a zvoleného termínu na kvalitativní parametry hroznů, zejména cukernatost a kyseliny. Bakalářská práce také poukazuje na význam odlistění v otázce prevence proti houbovým chorobám, negativním důsledkům slunečního záření, tak podporu optimálního mikroklimatu.
Termíny a způsoby regulace násady hroznů a význam pro kvalitu hroznů
Hromek, Zdeněk
Diplomová práce byla vypracována na Mendelově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici na Ústavu vinohradnictví a vinařství. V této práci jsem se zabýval různými možnostmi regulace násady hroznů, vhodným termínem pro provedení regulace násady hroznů a jaký vliv má tato operace na kvalitu hroznů. Práci je možné rozdělit do dvou částí. V literární části se práce zabývala kvalitativními parametry bobulí révy vinné, agrotechnickými zásahy, které mají vliv na zrání a kvalitu hroznů a možnostmi způsoby regulace násady hroznů. Ve druhé části práce byl pokus provedený na modré moštové odrůdě Frankovka. Regulace byla provedena v pěti variantách a dvěma způsoby regulace násady hroznů. Tyto regulované varianty byly porovnány s kontrolní variantou bez regulace. Z vyhodnocení výsledků pokusu lze konstatovat, že regulace hroznů u odrůdy Frankovka má pozitivní vliv na kvalitu hroznů. Z pohledu kvalitativních parametrů se jeví nejvhodnější varianta půlení všech hroznů na keři v termínu 30 dní po odkvětu. Důležité je správné načasování termínu regulace a způsob provedení. Závěrem lze říci, že regulace násady hroznů by měla být nedílnou součástí moderního vinohradnictví.
Možnosti regulace násady hroznů a význam pro kvalitu hroznů
Bartošová, Martina
Bakalářská práce na téma "Možnosti regulace násady hroznů a význam pro kvalitu hroznů" byla vypracována na Mendlově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici na Ústavu vinohradnictví a vinařství. Cílem práce bylo popsat metody regulace násady hroznů a její vliv na kvalitu hroznů. Součástí práce byl pokus na modré moštové interspecifické odrůdě Cerason. Pokus byl založen ve viniční trati "V Mendeleu" v obci Lednice. Cílem bylo provést regulaci násady hroznů, porovnat a vyhodnotit u každé varianty hmotnost hroznů na keř, hmotnost hroznu, hmotnost bobule, cukernatost (°NM), titrovatelné kyseliny, hodnota pH. Regulace byla provedena ve čtyřech variantách a pátá varianta byla kontrolní bez regulace. Během regulace byla použita metoda půlení hroznu a metoda s ponecháním jednoho hroznu na letorostu. Po vyhodnocení byla doporučena nejvhodnější varianta pro regulaci násady hroznů u zkoumané odrůdy Cerason.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 29 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.