Název:
Možnosti regulace násady hroznů a význam pro kvalitu hroznů
Autoři:
Bartošová, Martina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma "Možnosti regulace násady hroznů a význam pro kvalitu hroznů" byla vypracována na Mendlově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici na Ústavu vinohradnictví a vinařství. Cílem práce bylo popsat metody regulace násady hroznů a její vliv na kvalitu hroznů. Součástí práce byl pokus na modré moštové interspecifické odrůdě Cerason. Pokus byl založen ve viniční trati "V Mendeleu" v obci Lednice. Cílem bylo provést regulaci násady hroznů, porovnat a vyhodnotit u každé varianty hmotnost hroznů na keř, hmotnost hroznu, hmotnost bobule, cukernatost (°NM), titrovatelné kyseliny, hodnota pH. Regulace byla provedena ve čtyřech variantách a pátá varianta byla kontrolní bez regulace. Během regulace byla použita metoda půlení hroznu a metoda s ponecháním jednoho hroznu na letorostu. Po vyhodnocení byla doporučena nejvhodnější varianta pro regulaci násady hroznů u zkoumané odrůdy Cerason.This bachelor thesis named "Options how to regulate the quantity of grapes and importance for the quality of grapes" was written at Mendel University, Faculty of Horticulture in Lednice at the Department of viticulture and winemaking. The thesis aims to describe methods used for controlling grape quantity and their impact on grape quality. This work also includes an experiment with blue interspecific wine grape variety Cerason. The experiment was performed in the vineyard line "V Mendeleu" in wine village Lednice. The goals are to trim grape flowers or fruits, to compare values of an average yield for a bush, an average bunch-of-grapes weight, an average berry weight, sugar content, a volume of titratable acids and pH value for each grape variety and to assess best results. I have determined five types of regulation, one of them was also a check option - without any regulation. Within the experiment, a method of bisection of grape fruits and a method of restricting a number of grapes to one per a bush was used respectively. After assessing, I recommend the best option for trimming the tested Cerason variety.
Klíčová slova:
cukernatost; kvalita hroznů; metoda půlení hroznů; regulace násady hroznů