Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 41 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení syntetických vonných látek v odpadních vodách
Štefka, Michal ; Čáslavský, Josef (oponent) ; Vávrová, Milada (vedoucí práce)
Syntetické vonné látky jsou přítomny v produktech osobní hygieny, čistících prostředcích, kosmetice apod. Po použití se tyto sloučeniny dostávají do odpadních vod. Technologický proces na ČOV však není schopen látky zcela eliminovat a ty se pak dostávají do jednotlivých složek životního prostředí. Cílem diplomové práce je stanovení čtyř vybraných zástupců lineárních musk sloučenin (2-cyklohexylethanol, Fresco Menthe, Citronellol a Isobornyl acetát) v odpadní vodě. Reálné vzorky byly odebírány na přítoku a odtoku čistírny odpadních vod na VFU Brno. Na základě měření a následného vyhodnocení získaných dat bylo možné vyjádřit míru účinnosti eliminace přítomných musk sloučenin. V prvním kroku bylo nezbytně nutné přizpůsobit vybranou analytickou metodu fyzikálně chemickým vlastnostem stanovovaných analytů. Analyty byly extrahovány ze vzorků metodou mikroextrakce na tuhou fázi, tzv. SPME. K identifikaci a kvantifikaci posloužila plynová chromatografie v tandemovém spojení s hmotnostní spektrometrií.
A strategy of acrylamide elimination in cereal foods
Belková, Renáta ; Ing.Kristína Kukurová, Ph.D. (oponent) ; Ciesarová, Zuzana (vedoucí práce)
Acrylamide is a carcinogenic substance generated in heat processed food stuff, where the temperature increases over 120 °C. The main acrylamide precursors are carbonyl compounds and the amino acid asparagine. In this diploma work, possible elimination strategies were observed in a bread matrix with an addition of inorganic salts into the basic powder formulation for home bread making. Samples were analyzed from the point of view of acrylamide content as well as their physico-chemical properties and sensory evaluation too. Results show, that the addition of inorganic salts hasn`t expected considerable elimination impact as in the case of model samples. It has been shown the importance of fermentation process, whereas was the amount of acrylamide in bread without yeast added almost 14times higher. The addition of CaCl2 in bread mixture improved the organoleptic quality of final product, as proved in sensory evaluation with simultaneus positive effect on acrylamide reduction in bread.
Stanovení vybraných obsahových látek ve fytofarmakách
Hroncová, Michala ; Tulková, Tereza (oponent) ; Vávrová, Milada (vedoucí práce)
Materina dúška, lipa a nádchovník sú rastliny, ktoré majú pozitívny vplyv na ochorenia horných ciest dýchacích. Najčastejšie sa používajú vo forme čajov a sirupov. Táto bakalárska práca sa zaujíma o metódy, ktorými môžeme stanoviť jednotlivé látky v rastlinách. Sú popísané metódy ako destilácia vodnou parou alebo SPME s vyhodnotením na plynovom chromatografe s hmotnostným detektorom. Hlavným cieľom bolo zistiť, aké obsahové látky sa v rastlinách nachádzajú. Bolo zistené, že všetky rastliny obsahovali thymol. Materina dúška obsahovala o-cymen, v zmesi materinej dúšky boli hlavnými zložkami thymol, borneol, 1-octene- 3- ol, linalol, estragol a 4- terpeneol. V lipe sa nachádzal estragol a - terpinen. V lipovej zmesi sa nachádzali hlavne o-cymen, estragol a - terpinen. V nádchovníku sa potvrdil vo všetkých metódach – pinen, camphor, - terpinen. V sirupe sa metódou headspace stanovili v oboch vlákna látky thymol a -elemen.
Use of derivatization methods in gas chromatography
Kaprinay Bréda, Boglárka ; Řezáčová, Veronika (oponent) ; Mravcová, Ludmila (vedoucí práce)
This study is focused on verifying the possibility of derivatization in gas chromatography for the determination of fatty acids in oil samples and on the use of derivatization for the determination of organic substances in a sample of vine seed extract. The theoretical part deals with the characteristics of individual analytes. In the next section derivatization methods and transesterifications for fatty acid determination are described. The last chapter deals with the basic knowledge of gas chromatography and its instrumentation. The experimental part was divided into three chapters: analysis of fatty acids by transesterification, determination of mono- , di-, and triglycerides by derivatization and analysis of grape seed extracts. Three types of oils were analyzed in the experimental part: poppy, linseed and nut oil. The most common fatty acids in plant oils are palmitic, stearic, oleic, linoleic and linolenic acids. The optimization method was carried out using the derivatizing agent MSTFA. The determination of fatty acid methyl esters was measured on a gas chromatograph with a flame ionization detector. To confirm the presence of fatty acids, additional analysis was used on gas chromatograph with a mass spectrometer. Analysis of the grape extract was also performed on GC/MS. The method was most convenient using MSTFA, BSTFA and BSA+ TMCS derivatizing agents.
Molecular study of lipids in humic acids by sequential chemical degradation
Bachratá, Radka ; Grasset, Laurent (oponent) ; Klučáková, Martina (vedoucí práce)
Soil lipids were shown to have relatively high resistance to biodegradation and therefore could provide information on organic matter sources and diagenetic processes. Soil organic matter is highly heterogeneous and different dynamic pools have been evidenced. However the links between these pools and molecular structure have not yet been established. Lipid and bitumen analyses were performed for two samples (i.e. peat and lignite). Numerous compound classes (free hydrocarbons and free ketones, bound alkanols, bound fatty acids, bound -hydroxy acid, bound diacids and polycyclic compounds) were identified in both samples and their different distribution was determined. GC/MS analysis of the free and bound lipids has revealed different main sources depending on the differential degradation. Some similarities could be a strong sign of the preservation of a part of waxes and suberins from higher plants (long chained bound fatty acids.) Large differences in lipid molecular composition were observed between the samples, illustrating the importance of studying lipids from a young sediment (peat) and an older one (lignite).
Stanovení obsahových látek v mátě
Novotná, Martina ; Zlámalová Gargošová, Helena (oponent) ; Vávrová, Milada (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahových látek v mátě. Máta je v lékařství velmi oblíbenou bylinou, která je využívána více než 2000 let. Existuje mnoho druhů máty, nejznámějším a nejčastějším zástupcem je máta peprná. V teoretické části je popis látek, které se běžně vyskytují v rostlinách, charakteristika máty a principy použitých analytických metod. V experimentální části jsou zaznamenány zjištěné látky v jednotlivých čajích.
Látky terpenické povahy v rostlinách máty a jejich ovlivnění elicitací
Jančová, Nikola ; Čáslavský, Josef (oponent) ; Vávrová, Milada (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá studiem terpenických látek obsažených v rostlinách máty. Terpenické látky jsou těkavé nízkomolekulární sloučeniny složené z několika isoprenových jednotek, které dávají rostlinám jejich typickou vůni a vyznačují se baktericidními a insekticidními účinky. Díky těmto účinkům je možné jejich využití jako botanické pesticidy, které nejsou toxické a nedochází ke vzniku rezistentních organismů. Každá rostlina však obsahuje velmi malé množství těchto látek, a proto se jejich množství zvyšuje za pomoci elicitorů. Elicitory aktivují v rostlině obranné mechanismy vedoucí ke zvýšené odolnosti a produkci sekundárních metabolitů. K identifikaci a kvantifikaci analytů byla použita metoda plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií.
Chemická analýza organických reziduí v archeologických keramických nádobách
Bunžová, Aneta ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Čáslavský, Josef (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou organických reziduí v archeologických keramických nádobách. Práce se vedle teoretické charakterizace reziduí zabývá možností jejich extrakce a následné analýzy, která je vyzkoušena na reálných vzorcích z archeologických nalezišť. V práci jsou k analýzám použita dvě různá derivatizační činidla pro následné stanovení pomocí techniky plynové chromatografie v kombinaci s hmotnostní spektrometrií (GC/MS). Práce se částečně snaží nastínit i možnou skladbu jídelníčku uživatelů analyzovaných keramických nádob.
Use of various extraction techniques for the analysis of biochar extracts
Jakubčeková, Kristína ; Řezáčová, Veronika (oponent) ; Mravcová, Ludmila (vedoucí práce)
Biochar is a material whose properties, composition and impact on the environment are often discussed nowadays. The reason is its application as a soil conditioner. This leads to the need for qualitative as well as quantitative knowledge of its composition. This diploma thesis focuses on the qualitative analysis of biochar leachates processed by various extraction techniques. To approximate the real conditions, six aqueous mediums with different pH values is used, which a solid sample of biochar is exposed to. The prepared leachates are after that processed by extraction techniques, which are solid phase microextraction (SPME), single drop microextraction (HS-SDME), solid phase extraction (SPE) and liquid-liquid extraction (LLE). Analysis of the extracts was performed by gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS). The measurements showed that the HS-SDME technique did not show a response. SPE was a rapid technique, but compared to other techniques, it acquired a smaller range of substances. Liquid-liquid extraction, a time-consuming technique, did not obtain as much analytes as SPME. By comparing these applied techniques, the SPME technique is the best choice. The most common determined analytes were those from the group of ketones and carboxylic acids and their derivatives.
Stanovení obsahu akrylamidu v kávě
Janíčková, Vlasta ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Svoboda, Zdeněk (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo stanovení obsahu akrylamidu ve vybraných vzorcích pražených mletých káv. Jednotlivé vzorky kávy se od sebe lišily obchodní značkou a druhem. V praktické části práce bylo provedeno stanovení obsahu akrylamidu v jednotlivých vzorcích káv metodou plynové chromatografie v kombinaci s hmotnostním detektorem.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 41 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.