Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zneužívání sedativ a hypnotik z pohledu uživatele
Rokosová, Kateřina ; Šťastná, Lenka (vedoucí práce) ; Minařík, Jakub (oponent)
Východiska: Sedativa a hypnotika jsou látky se zklidňujícím, spánek navozujícím účinkem. Benzodiazepiny/Z-léky mohou být dlouhodobě předepisovány pro léčbu chronických stavů, může tak docházet k rozvoji tolerance a k potřebě navyšovat dávky. Je potřeba uvědomit si rizika nekontrolovaného užívání těchto léků, jako jsou nebezpečné interakce s ostatními látkami, nežádoucí účinky, možnost zneužívání či vznik závislosti. Cíle: Hlavním cílem výzkumu bylo popsat zneužívání sedativ a hypnotik z pohledu uživatele, zaměřit se na okolnosti, které k zneužívání sedativ a hypnotik vedly, popsat začátek a průběh užívání, uvědomění si problému. Cílem také bylo popsat současný stav uživatelů a jejich potřeby. Soubor: Výzkumný soubor tvořilo 6 osob (4 ženy a 2 muži) v současnosti či minulosti zneužívajících sedativa a hypnotika (konkrétně benzodiazepiny/Z-léky). Metody: Data byla získána formou kvalitativního přístupu s využitím polostrukturovaného rozhovoru. Následně byly rozhovory přepsány do podoby shrnujícího protokolu, analyzovány pomocí tematické analýzy s využitím metod otevřeného, axiálního kódování a kategorizace. Výsledky: Okolnosti, které uživatele k zneužívání léků vedly, měly charakter samoléčby. Léky byly poprvé předepsány pouze v 1 z 6 případů na základě psychiatrické indikace, dlouhodobě pro...
Monitoring biologicky aktivních látek v kávě
Rokosová, Kateřina
Předložená diplomová práce na téma Monitoring biologicky aktivních látek v kávě se v teoretické části zabývá technologickým zpracováním kávových zrn od sklizně až po balení finálního produktu. Dále pak chemickým složením jak zelených, tak i pražených kávových zrn. V následující části jsou shrnuty dosavadní poznatky o biologicky aktivních látkách nacházejících se v kávě a jejich vlivu na lidské zdraví. Důraz je kladem především na fenolické sloučeniny, kterým jsou připisovány antioxidační vlastnosti. V poslední teoretické části je pojednáváno o moderních metodách využívaných ke stanovení fenolických látek. Praktická část je zaměřena na identifikaci fenolických látek v kávových zrnech druhu Coffea arabica a Coffea canephora pražených v různých stupních a to od zcela syrových až po zrna přepražená. K detekci nejvýznamnějších fenolických látek byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie ve spojení s hmotnostním spektrometrem (HPLC-MS).
Role moderních technologií a internetu u dětí v předškolním věku: rizika jejich používání z pohledu rodičů
Rokosová, Kateřina ; Vacek, Jaroslav (vedoucí práce) ; Šťastná, Lenka (oponent)
Východiska: Moderní technologie a internet používá stále rostoucí počet dětí v předškolním věku, avšak nejsou známy důsledky tohoto chování na vývoj jedince. Cíle: Hlavním cílem výzkumu je zmapovat problematiku používání moderních technologií a internetu u dětí v předškolním věku a zaměřit se na problémové, závislostní chování a rizika v souvislosti s těmito technologiemi na základě výpovědí rodičů. Metody: Data byla získána formou kvalitativního výzkumu s využitím polostrukturovaného rozhovoru s rodiči dětí v předškolním věku. Celkem bylo realizováno 8 rozhovorů, které byly přepsány do podoby textu a dále upraveny s použitím metod kódování a kategorizace. Výsledky: Ve srovnání s ostatními technologiemi, děti v předškolním věku tráví nejvíce času sledováním televize a videí na YouTube. Tablet vlastní více než polovina dětí. Problémové či závislostní chování vzniká častěji při používání tabletu a mobilního zařízení než u jiných technologií. Rodiče podceňují rizika používání moderních technologií a internetu. Pravidla, která pro ně stanovují, vychází pouze z vlastního přesvědčení, jsou často nedostačující a vedou k nežádoucímu chování dětí. Závěr a doporučení: V oblasti rizik používání moderních technologií a internetu dětmi v předškolním věku je nutné pokračovat v dalším výzkumu. Rodiče by měli...
Káva jako funkční potravina
Rokosová, Kateřina
Bakalářská práce s názvem káva jako funkční potravina se zabývá charakterizací kávy jakožto jednoho z nejvíce konzumovaných nápojů na celém světě. Je zde popsáno technologické zpracování kávových zrn od sklizně až po finální produkt. Další část práce je věnována chemickému složení zrn a biologicky aktivním látkám nacházejících se v kávě, kterými jsou například kyselina chlorogenová, flavonoidy, kyselina kávová, kyselina ferulová, trigonellin a nejvíce důležitý kofein. Tyto sloučeniny svými antioxidačními vlastnosti a dalšími tělu prospěšnými látkami řadíme k těm, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. V poslední části se zabývám vlivem těchto látek na závažné nemoci, před kterými by mohly chránit. Káva by se v budoucnu díky mnoha biologicky aktivním látkám mohla řadit mezi potenciálního uchazeče o status funkční potravina.
Kaufland a jeho přístup k zákazníkům
Rokosová, Kateřina ; Khelerová, Vladimíra (vedoucí práce) ; Turnerová, Lenka (oponent)
Práce pojednává o významu zákazníka pro firmu Kaufland Česká republika. Teoretická část práce obsahuje stručný popis obchodu, maloobchodních jednotek a charakteristiku zákazníka. V praktické části se zaměřuje na firmu Kaufland. Konkrétněji na chod Zákaznického oddělení. V této části rovněž analyzuje určité činnosti Zákaznického oddělení, například počet vyřízených hovorů nebo složení stížností a připomínek.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.