Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Reologické vlastnosti žloutků slepičích vajec v průběhu skladování
Pavková, Lucie
Diplomová práce se zabývá vlivem doby skladování na vybrané fyzikální a reologické vlastnosti žloutku slepičích vajec. Sledovaná vejce byla skladována při teplotě 6 °C po dobu 8 týdnů. V práci je popsán vliv doby skladování na fyzikální vlastnosti celého slepičího vejce, jako je hmotnost a index tvaru. Dle předpokladů byl prokázán úbytek hmotnosti sledovaných slepičích vajec v průběhu osmitýdenního skladování. Dále byl detailně popsán a zhodnocen žloutek slepičího vejce (barva, výška, šířka, hmotnost, index a hustota žloutku). Dle předpokladů nedocházelo k výrazné změně hmotnosti žloutku v průběhu skladování. U indexu žloutku dochází k výraznému poklesu v průběhu skladování. V poslední části měření byly stanoveny reologické vlastnosti žloutku sledovaných slepičích vajec - zdánlivá viskozita, časová závislost viskozity a smykové napětí v závislosti na smykové rychlosti (tokové křivky). Jednotlivými experimenty bylo prokázáno, že žloutek vykazuje newtonovské chování, a to po celou dobu skladování. Doba skladování má rovněž jednoznačný vliv na tokové vlastnosti žloutku slepičích vajec. Výsledky z jednotlivých experimentů byly zhodnoceny pomocí Ostwald-de Waele (mocninného) modelu.
Právní úprava vývozu zboží z Evropské unie jako součást vnější obchodní politiky
Pávková, Lucie ; Scheu, Harald Christian (vedoucí práce) ; Svobodová, Magdaléna (oponent)
Diplomová práce Právní úprava vývozu zboží z Evropské unie jako součást vnější obchodní politiky se zaměřuje na vývoz zboží z EU, jeho právní rámec v primárním a sekundárním právu EU s promítnutím do práva českého. Tato právní úprava je následně porovnávána s právní úpravou vývozu zboží WTO. Cílem porovnání je pak nalézt případné konflikty obou právních úprav. Hypotéza práce se skládá z dvou tezí. a) Právní úprava vývozu zboží jako součást společné obchodní politiky EU je podrobně upravena v právu EU. Vývoz zboží je v určitých případech vzhledem k obecnému režimu zvláštní (regulovaný) či úplně zakázaný; b) Právní úprava vývozu zboží EU je v souladu s právní úpravou vývozu zboží WTO. Při ověřování hypotézy byla použita především deskriptivní, analytická (v části týkající se právního rámce vývozu zboží z EU) a komparativní metoda (v části práce zjišťující soulad právních úprav vývozu zboží EU a WTO). Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části je popsána a rozebrána společná obchodní politika EU ve vztahu k vývozu zboží v primárním a sekundárním právu a rozebírány jsou také aspekty společné obchodní politiky EU jako vnější činnosti. Na základě rozboru této části autorka dochází k závěru, že hypotéza a) je pravdivá a vývozní pravidla EU jsou velmi podrobně upravena. V druhé hlavní části...
Reologické vlastnosti žloutků slepičích vajec v průběhu skladování
Pavková, Lucie
Diplomová práce se zabývá vlivem doby skladování na vybrané fyzikální a reologické vlastnosti žloutku slepičích vajec. Sledovaná vejce byla skladována při teplotě 6 °C po dobu 8 týdnů. V práci je popsán vliv doby skladování na fyzikální vlastnosti celého slepičího vejce, jako je hmotnost a index tvaru. Dle předpokladů byl prokázán úbytek hmotnosti sledovaných slepičích vajec v průběhu osmitýdenního skladování. Dále byl detailně popsán a zhodnocen žloutek slepičího vejce (barva, výška, šířka, hmotnost, index a hustota žloutku). Dle předpokladů nedocházelo k výrazné změně hmotnosti žloutku v průběhu skladování. U indexu žloutku dochází k výraznému poklesu v průběhu skladování. V poslední části měření byly stanoveny reologické vlastnosti žloutku sledovaných slepičích vajec - zdánlivá viskozita, časová závislost viskozity a smykové napětí v závislosti na smykové rychlosti (tokové křivky). Jednotlivými experimenty bylo prokázáno, že žloutek vykazuje newtonovské chování, a to po celou dobu skladování. Doba skladování má rovněž jednoznačný vliv na tokové vlastnosti žloutku slepičích vajec. Výsledky z jednotlivých experimentů byly zhodnoceny pomocí Ostwald-de Waele (mocninného) modelu.
Právní úprava vývozu zboží z Evropské unie jako součást vnější obchodní politiky
Pávková, Lucie ; Scheu, Harald Christian (vedoucí práce) ; Svobodová, Magdaléna (oponent)
Diplomová práce Právní úprava vývozu zboží z Evropské unie jako součást vnější obchodní politiky se zaměřuje na vývoz zboží z EU, jeho právní rámec v primárním a sekundárním právu EU s promítnutím do práva českého. Tato právní úprava je následně porovnávána s právní úpravou vývozu zboží WTO. Cílem porovnání je pak nalézt případné konflikty obou právních úprav. Hypotéza práce se skládá z dvou tezí. a) Právní úprava vývozu zboží jako součást společné obchodní politiky EU je podrobně upravena v právu EU. Vývoz zboží je v určitých případech vzhledem k obecnému režimu zvláštní (regulovaný) či úplně zakázaný; b) Právní úprava vývozu zboží EU je v souladu s právní úpravou vývozu zboží WTO. Při ověřování hypotézy byla použita především deskriptivní, analytická (v části týkající se právního rámce vývozu zboží z EU) a komparativní metoda (v části práce zjišťující soulad právních úprav vývozu zboží EU a WTO). Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části je popsána a rozebrána společná obchodní politika EU ve vztahu k vývozu zboží v primárním a sekundárním právu a rozebírány jsou také aspekty společné obchodní politiky EU jako vnější činnosti. Na základě rozboru této části autorka dochází k závěru, že hypotéza a) je pravdivá a vývozní pravidla EU jsou velmi podrobně upravena. V druhé hlavní části...
Koncept "zla" v zahraniční politice USA na příkladu administrativy George W. Bushe
Pávková, Lucie ; Kozák, Kryštof (vedoucí práce) ; Anděl, Petr (oponent)
Lucie Pávková Koncept "zla" v zahraniční politice USA na příkladu administrativy George W. Bushe Bakalářská práce "Koncept zla v zahraniční politice USA na příkladu administrativy George W. Bushe" se zabývá problémem představy "zla" vytvořené Bushovou administrativou v prvním funkčním období prezidenta (zejména mezi lety 2001 - 2004) a vlivem této představy na formování zahraniční politiky Spojených států. Jedná se o diskurzivní analýzu, která na základě kvantitativní analýzy nejvýznamnějších projevů George W. Bushe zjišťuje základní prvky konceptu "zla" a aktéry, kteří byli označeni jako "zlí" a ohrožující bezpečnost USA. Takto zjištěné prvky jsou následně podrobeny kvalitativní analýze, kde je s oporou v dalších významných dokumentech definován nově vytvořený koncept "zla". Poslední část práce se věnuje vlivem tohoto konceptu na konkrétní kroky vedené v zahraniční politice vůči "zlým" aktérům mezinárodního společenství. Za "zlé" aktéry jsou v první fázi (2001-2002) označováni teroristé, v druhé fázi se pozornost administrativy přesouvá k tzv. Ose zla, a zejména k Iráku. Nejvýznamnějšími prvky nového konceptu "zla" je pak dualistické vidění světa ("dobro" představované USA vs. "zlo"), které způsobilo zjednodušení dějů mezinárodního společenství a zradikalizování kroků administrativy v boji proti...
Dietární opatření při chronické pankreatitidě
Pavková, Lucie
Chronická pankreatitida (CHP) patří společně s akutní formou mezi zánětlivá onemocnění slinivky břišní. Zatímco akutní pankreatitida (AP), tak jak název napovídá, je skutečně záležitostí, se kterou se může člověk setkat pouze jednou v životě, má stále úmrtnost 25 -- 30 %. Na rozdíl od akutní pankreatitidy se chronický typ tohoto onemocnění definuje jako stav, při kterém dochází k trvalému úbytku vnější sekretorické funkce pankreatu s nahrazením funkčního pankreatického parenchymu vazivem. Vybrala jsem si přímo CHP, abych teoreticky poukázala na vážnost tohoto onemocnění, které postihuje více a více lidí a upozornila na vnější a vnitřní faktory, které tohle onemocnění můžou jak pozitivně, tak i negativně ovlivnit. Mezi důležitý faktor patří především životospráva, která zahrnuje přísná dietní opatření, bez kterých se pacienti s touto nemocí neobejdou. Za pomoci nutriční terapeutky jsem prozkoumala možnosti daného jídelníčku a sestavila vhodný jídelníček pro jednotlivá stadia onemocnění.

Viz též: podobná jména autorů
6 Pávková, Lucie
2 Pávková, Ludmila
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.