Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv přídavku fortifikovaného vína při výrobě paštiky na senzorickou kvalitu výrobku
Kmeť, Jan ; Slavíková, Zuzana (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit vliv přídavku fortifikovaného vína na senzorické vlastnosti paštiky. Práce se zabývá přípravou paštik s fortifikovanými víny a sledováním vhodnosti připravených paštik ke konzumaci. Teoretická část popisuje využité suroviny, hlavně maso a fortifikované víno, dále pak technologie výroby paštiky, metody a podmínky senzorické analýzy. Celkem bylo připraveno devět druhů paštik, z nichž osm obsahovalo vybraná fortifikovaná vína. Vyhodnocením průběhu záhřevu bylo stanoveno, že paštiky byly dostatečně tepelně opracovány a tedy vhodné ke konzumaci. Pomocí senzorické analýzy bylo zjištěno, že přidaná vína mají vliv hlavně na vzhled, barvu a chuť produktu. Mezi hodnotiteli nejpreferovanější byly paštiky bez přídavku fortifikovaných vín. Dobře hodnocené pak byly paštiky s přídavkem vína Santa cruz Rosé pink a českým likérovým vínem Agni.
Vliv přídavku fortifikovaného vína při výrobě paštiky na senzorickou kvalitu výrobku
Kmeť, Jan ; Slavíková, Zuzana (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit vliv přídavku fortifikovaného vína na senzorické vlastnosti paštiky. Práce se zabývá přípravou paštik s fortifikovanými víny a sledováním vhodnosti připravených paštik ke konzumaci. Teoretická část popisuje využité suroviny, hlavně maso a fortifikované víno, dále pak technologie výroby paštiky, metody a podmínky senzorické analýzy. Celkem bylo připraveno devět druhů paštik, z nichž osm obsahovalo vybraná fortifikovaná vína. Vyhodnocením průběhu záhřevu bylo stanoveno, že paštiky byly dostatečně tepelně opracovány a tedy vhodné ke konzumaci. Pomocí senzorické analýzy bylo zjištěno, že přidaná vína mají vliv hlavně na vzhled, barvu a chuť produktu. Mezi hodnotiteli nejpreferovanější byly paštiky bez přídavku fortifikovaných vín. Dobře hodnocené pak byly paštiky s přídavkem vína Santa cruz Rosé pink a českým likérovým vínem Agni.
Vliv věku na percepci vertikality u zdravých jedinců
Kmeť, Jan ; Čakrt, Ondřej (vedoucí práce) ; Slabý, Kryštof (oponent)
ÚVOD - Schopnost udržení stability stoje je dána funkcí multisenzorického systému, na kterém se podílejí hlavně zrak, somatosenzorický, vestibulární systém a integrace v CNS. Vlivem stárnutí dochází k poklesu funkční kapacity organismu, mimo jiné i v těchto systémech, což se projeví zhoršením rovnováhy. Vyšetření subjektivní zrakové a haptické vertikály je citlivým diagnostickým kritériem funkčnosti těchto systémů. CÍLE - Porovnat schopnosti vnímání vertikality u mladých a seniorů. METODIKA - U 64 probandů jsme vyšetřili zrakovou a haptickou subjektivní vertikálu. V první skupině bylo 30 jedinců ve věku od 20 do 30 let. Ve druhé skupině bylo 34 osob starších 60 let. VÝSLEDKY - Hodnoty subjektivní zrakové vertikály se mezi skupinami nelišily (0.1 ± 0.75ř u mladých a 0.1 ± 1.91ř u seniorů. Výsledky subjektivní haptické vertikály se však lišili na hladině významnosti p = 0.004 (0.8 ± 3.67 u mladých a 3.7 ± 4.15 u seniorů. ZÁVĚR - Protože subjektivní haptická vertikála je diagnostickým kritériem hlavně somatosenzorického sysému, můžeme se domnívat, že za pokles funkční kapacity a za zhoršení stability u seniorů je zodpovědný právě tento systém.
Kompenzace subjektivní vizuální vertikály u pacientů pro operaci vestibulárního schwannomu
Kmeť, Jan ; Čakrt, Ondřej (vedoucí práce) ; Pospíšilová, Mariana (oponent)
Poruchy rovnováhy se často objevují u pacientů s vestibulárním schwannomem. Problémy se mohou projevit už před operací, kdy útlakem nervu dochází k přerušení aference z vestibulárního aparátu postižené strany. Často ale pacienti až do operace žádný problém s rovnováhou neuvádějí. Po operaci pak mají porušenou stabilitu, závratě a jedním z příznaků je také změněné vnímání vertikality. Pomocí ostatních aferentních systémů a druhostranného vestibulárního ústrojí však dochází postupně ke kompenzaci a novému nastavení rovnováhy na úrovni centrální nervové soustavy. Předkládaná práce se zabývá vnímáním vertikality a funkcí jednotlivých receptorů, které se podílejí na jejím určování. V praktické části se pak práce věnuje subjektivní zrakové vertikále, což je měřitelný výsledek funkce rovnovážného ústrojí, sleduje vývoj a rychlost její kompenzace u pacientů po operaci schwannomu n. VIII. a srovnává ji se stavem před operací.

Viz též: podobná jména autorů
4 Kmeť, Jozef
2 Kmeť, Juraj
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.