Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Současné české neologismy z gastronomie
Jauernigová, Karolína ; Martínek, František (vedoucí práce) ; Nzimba, Sylva (oponent)
Tato bakalářská práce popisuje nová substantivní pojmenování z oblasti gastronomie. Materiálovými východisky práce jsou Databáze excerpčního materiálu Neomat a vybrané korpusy Českého národního korpusu. První část shrnuje a vyhodnocuje poznatky z relevantní odborné literatury, zabývá se vymezením pojmu neologismus, způsoby vzniku neologismů a adaptacemi přejatých pojmenování. Ve druhé části práce jsou neologismy klasifikovány z hlediska obohacování slovní zásoby a jejich sémantika je popsána v abecedním slovníku neologismů. Výsledky práce jsou shrnuty v závěru. Přílohou práce jsou tabulky s nalezenými neologickými lexikálními jednotkami, odkazy na zdroje a údaji o četnosti jejich výskytu. Klíčová slova: obohacování slovní zásoby, neologismus, slovotvorba, přejaté slovo, slovotvorný typ, substantivum, gastronomie

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.