Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj a implementace nových přístupů umožňujících proteomickou charakterizaci kostních tkání ve stomatochirurgii
Michalus, Iva ; Hynek, Radovan (vedoucí práce) ; Šebela, Marek (oponent) ; Hrabal, Richard (oponent)
1 Abstrakt Proteomika je bouřlivě se rozvíjející obor, který nachází uplatnění v mnoha oblastech medicíny, včetně stomatologie. Přesto proteomická charakterizace kostních tkání ve stomatochirurgii není stále běžně využívána. Hlavní příčinou je značná komplikovanost používaných analytických přístupů, která vyplývá z nerozpustného charakteru kostních tkání. Cílem této práce bylo vyvinout a aplikovat přímočarou metodiku, která by mohla vést k rutinnímu využití proteomiky i v této oblasti. Nejprve byla s využitím prasečích čelistních kostí jako modelových vzorků vyvinuta technika umožňující identifikovat až stovky proteinů díky jejich štěpení trypsinem přímo v kostních tkáních ("in-bone digestion") následovaného analýzou pomocí tandemové hmotnostní spektrometrie s předřazenou kapalinovou chromatografií (LC-MS/MS). Tato technika byla následně aplikována na analýzu odoperovaných tkání lidských maxilárních a mandibulárních kostních tkání. Jak ve vzorcích maxilárních, tak mandibulárních kostí, bylo možné technikou přímého štěpení identifikovat značné množství proteinů. Navíc matematická analýza získaných dat umožnila též rozlišit mezi tkáněmi postiženými zánětem a zdravými tkáněmi. Přístup založený na přímém štěpení byl následně úspěšně rozšířen též na analýzu in vitro modelů lidských kostních tkání. Přímé štěpení...
Analýza organických příměsí v historických maltových materiálech
Křížová, Iva ; Čabala, Radomír (vedoucí práce) ; Hynek, Radovan (oponent)
- 3 - Abstrakt Úkolem této diplomové práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jakými jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou Ramanovy spektroskopie a plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Podařilo se zjistit, že Ramanovou spektroskopií lze určit přítomnost organických aditiv od řádu jednotek hmotnostního procenta. Pomocí plynové chromatografie lze detekovat lipidové aditivum dokonce již od řádu setin hmotnostního procenta. Proteinová aditiva lze ale touto metodou jednoznačně rozlišit až od řádu jednoho hmotnostního procenta.
Proteinové složení mouk a pekárenských výrobků
Rychlovská, Kristýna ; Čapek Adamec, Martin (vedoucí práce) ; Hynek, Radovan (oponent)
Cílem této práce bylo provedení analýzy proteinového složení mouk a pečiva z různých druhů rostlin pomocí metody peptidového mapování. Vzorky byly analyzovány metodami LC/ESI-Q-TOF a výsledná spektra byla porovnána s dostupnými databázemi rostlinných proteinů. Původ nalezených rostlin byl diskutován z hlediska spolehlivosti metody v dané skupině i s ohledem na taxonomické vztahy. Výsledky analýz byly srovnány se složením deklarovaným výrobcem a bylo zhodnoceno, zda u daného typu výrobku lze použitou metodikou verifikovat toto složení. V případě kukuřice seté (Zea mays) byla tato metoda shledána jako spolehlivá, ve výsledku kukuřičného výrobku byly nalezeny pouze proteiny z kukuřice. U rýže seté (Oryza sativa) a hrachu setého (Pisum sativum) byly nalezen jeden, respektive dva proteiny z rostliny jiného původu, ale přesto lze metodiku i v těchto případech považovat rovněž za spolehlivou. U obilovin byla použitá metodika shledána jako méně spolehlivá, lze sice dobře rozlišit, že vzorek pochází z lipnicovitých rostlin (Poaceae), ale v nižších taxonomických jednotkách (už od taxonu rodu) nelze původ proteinů deklarovat. Tato skutečnost je v práci široce diskutována, příčina pravděpodobně spočívá v přílišné příbuznosti jednotlivých lipnicovitých rostlin - identifikace proteinu ze společné části genomu (a...
Analýza organických příměsí v historických maltových materiálech
Křížová, Iva ; Čabala, Radomír (vedoucí práce) ; Hynek, Radovan (oponent)
- 3 - Abstrakt Úkolem této diplomové práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jakými jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou Ramanovy spektroskopie a plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Podařilo se zjistit, že Ramanovou spektroskopií lze určit přítomnost organických aditiv od řádu jednotek hmotnostního procenta. Pomocí plynové chromatografie lze detekovat lipidové aditivum dokonce již od řádu setin hmotnostního procenta. Proteinová aditiva lze ale touto metodou jednoznačně rozlišit až od řádu jednoho hmotnostního procenta.
Využití vibrační spektroskopie při studiu výtvarných děl - maltová pojiva
Křížová, Iva ; Němec, Ivan (vedoucí práce) ; Hynek, Radovan (oponent)
Úkolem této bakalářské práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jako jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou infračervené spektroskopie. Zaměřili jsme se na odrazové techniky infračervené spektroskopie, a dokázali jsme že těmito metodami lze určit přítomnost aditiv už od řádu desetin hmotnostního procenta. Detailní rozlišení lipidových či proteinových aditiv lze až od řádu jednoho hmotnostního procenta. Při následném ošetřování a stárnutí připravených modelových vzorků nebyly pozorovány spektrální změny, které lze s tímto procesem spojovat.
Duběnkový inkoust
Zemanová, Hana ; Hynek, Radovan (oponent) ; Hrdličková Kučková, Štěpánka (vedoucí práce)
SOUHRN Tato bakalářská práce se zaměřuje na duběnkový inkoust - po více než osm století nejpoužívanější prostředek ke psaní. Obsahuje informace o jednotlivých složkách tohoto inkoustu a vysvětluje, za jakým účelem byly do inkoustu přidávány. Objasňuje chemické principy vedoucí ke vzniku barevného pigmentu, další chování směsi při nanesení na podklad a při vystavení působení vzdušného kyslíku. Součástí práce je i praktická příprava dvou duběnkových inkoustů podle různých středověkých receptur a hodnocení jejich kvality.
Vliv anorganických pigmentů na identifikaci vaječných temper pomocí hmotnostní spektrometrie
Čámská, Lucie ; Hynek, Radovan (oponent) ; Hrdličková Kučková, Štěpánka (vedoucí práce)
Úkolem této diplomové práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňují anorganické pigmenty identifikaci vaječné a žloutkové tempery pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF. Dalším úkolem bylo připravit sadu modelových barevných vrstev obsahujících deset vybraných anorganických pigmentů v kombinaci s vaječnou a žloutkovou temperou. Metodou peptidového mapování získat hmotnostní spektra připravených vzorků a porovnat vzniklé peptidové štěpy. Nakonec bylo možné od sebe odlišit vaječnou a žloutkovou temperu a zjistit, které z pigmentů nejvíce negativně ovlivnily identifikaci obou temper. V neposlední řadě byly získané hodnoty m/z z vaječné a žloutkové tempery použity ke zkvalitnění již existující databáze referenčních proteinových pojiv používané identifikaci proteinových pojiv obsažených v uměleckých dílech.
Analýza uměleckých předmětů hmotnostní spektrometrií
Kučková, Štěpánka ; Hynek, R. ; Kodíček, M.
Tento příspěvek shrnuje nejnovější vývoj v identifikaci proteinových pojiv a organických barviv používaných v uměleckých dílech a stavebně-historických materiálech; jako dominantní metoda je zde užita hmotnostní spektrometrie.
Ocenění společnosti ČSAD Česká Lípa a. s.
Svoboda, Jan ; Scholleová, Hana (vedoucí práce) ; Hynek, Roman (oponent)
Cílem diplomové práce je stanovit hodnotu společnosti ČSAD Česká Lípa a. s. Práce je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části jsou vysvětleny jednotlivé analýzy, postup oceňování a metody aplikované v praktické části. Stanovení hodnoty podniku předchází strategická a finanční analýza, které slouží k sestavení finančního plánu. Ten je podkladem pro ocenění podniku pomocí výnosové metody. K ocenění podniku je použita výnosová metoda diskontovaného cash flow, konkrétně dvoufázový model s využitím volných peněžních toků pro vlastníky a věřitele.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.