|
Studie tazatelské sítě CVVM (v kontextu celkové chyby výběrového šetření)
Štohanzlová, Iva ; Buriánek, Jiří (vedoucí práce) ; Vinopal, Jiří (oponent)
Diplomová práce se zabývá výběrovým dotazníkovým šetřením, konkrétně jeho kvalitou a s tím související celkovou chybou výzkumu. Z jejích složek se nejvíce zaměřuje na ty, které jsou spojeny s činností tazatele v rámci výzkumu. Posléze jsou vztaženy k práci tazatelské sítě Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). První část pojednává o celkové výzkumné chybě. Jsou zde shrnuty základní pojmy a také možné úhly pohledu na chybu a kvalitu dat. Práce se dále zabývá komplexnosti celkové chyby a otázce provázanosti jejích jednotlivých složek. Text pak představuje dnešní novější pojetí kvality výzkumu. Stručně je zmíněn historický vývoj těchto šetření, jejich metodologie a zkoumání kvality. Další část se z pohledu kvality dat soustředí na tazatele, jeho práci a možné vlivy na průběh dotazování, které jsou s ním spjaty. Jsou zde pojednány jednotlivé činnosti s ohledem na případné zdroje chyb. Z tohoto pohledu je posléze mapována a hodnocena činnost tazatelů CVVM a navrženo zkvalitnění práce s touto sítí.
|
| |
|
Kožešinová zvířata pohledem české veřejnosti
Čadová, Naděžda ; Štohanzlová, Iva
Zpráva shrnuje výsledky omnibusového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i., z listopadu 2015 zaměřeného na postoje české veřejnosti ke kožešinovým zvířatům. Výzkum mapoval, zda čeští občané nakupují výrobky obsahující pravé kožešiny, zda jsou dostatečně informováni o životních podmínkách zvířat chovaných v zajetí, jestli podporují zákaz chovu kožešinových zvířat, zákaz testování prostředků pro domácnost na zvířatech nebo zákaz chovu a drezúry volně žijících zvířat v cirkusech.
|
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
Bezpečnost potravin ve vnímání obyvatel České republiky
Tabery, Paulína ; Štohanzlová, Iva ; Vinopal, Jiří
V prosinci 2011 provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění SOÚ AV ČR, v.v.i., kvantitativní šetření v populaci České republiky starší 15 let. Záměrem provedeného výzkumu bylo zmapovat problematiku kvality a bezpečnosti potravin. V obecné rovině bylo zjišťováno, co si lidé pod pojmy kvalita potravin a bezpečnost potravin představují a jaké jsou jejich názory na kvalitu a bezpečnost potravin prodávaných na českém trhu.
|