Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 328 záznamů.  začátekpředchozí289 - 298dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv podmínek skladování na obsah mastných kyselin v tavených sýrech
Němcová, Tereza ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývala sledováním změn obsahu mastných kyselin u dlouhodobě skladovaných sterilovaných tavených sýrů. Během skladování byly sýry uchovávány při různých teplotách: 6 ± 2 °C, 23 ± 2 °C a 40 ± 2 °C po dobu 23 měsíců. Měření probíhalo v 16. a 23. měsíci skladování. Vzorky sterilovaných tavených sýrů byly extrahovány směsí rozpouštědel (ethanol, diethylether a petrolether) a získaný tuk byl následně zmýdelněn methanolovým roztokem hydroxidu draselného. Takto získané methylestery byly analyzovány plynovým chromatografem s FID detekcí. Mezi nejvíce zastoupené mastné kyseliny se řadila kyselina laurová, myristová, palmitová, stearová a olejová. U těchto kyselin byla proměřena výtěžnost. Závěrem bylo konstatováno snížení obsahu mastných kyselin se vzrůstající dobou skladování, dále snížení obsahu při teplotách vyšších než chladírenských.
Stanovení kaseinových frakcí v kravském mléce
Gejdošová, Lucie ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá vypracováním analytické metody pro stanovení kaseinů v kravském mléce. Jako separační metoda byla použita kapilární elektroforéza (CE). Vyvinutý postup byl ověřen na reálných vzorcích. Teoretická část diplomové práce podává základní informace o kaseinech. Jsou popsány jejich chemické a fyzikální vlastnosti, struktura, způsob výroby, využití v potravinářství a nepotravinářské (technické) uplatnění. Dále jsou zde uvedeny některé nutriční faktory, jejichž aplikace ve výživě skotu ovlivňuje skladbu mléka, zejména pak koncentraci mléčných bílkovin. Literární rešerše obsahuje i přehled metod CE pro stanovení kaseinů. Praktická část uvádí použitý separační systém, postup izolace kaseinů z mléčné matrice a obsah kaseinů v jednotlivých stanovovaných vzorcích mléka. Separace mléčných kaseinů probíhaly v nepokryté křemenné kapiláře s vnitřním průměrem 50 um a celkovou délkou 96 cm (efektivní délka 71 cm). Jako základní elektrolyt byl použit 10 mM fosfátový pufr o pH 2,5. Kaseiny byly z mléka získány isoelektrickým vysrážením (pH 4,6) po přidání 10% kyseliny octové. Izolovaný produkt byl zbaven tuku propráním v acetonu a vysušen. Výtěžek celkového kaseinu byl nejvyšší u bio mléka (27,04 g/l) a nejnižší v odtučněném trvanlivém mléce (22,04 g/l). Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení fyziologie výživy zvířat, v Pohořelicích.
Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukrové
Mlatečková, Tereza ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium antimikrobiálních účinků extraktů a macerátů ze sušené stévie cukerné (Stevia rebaudiana Bertoni). V teoretické části jsou shrnuty základní informace o rostlině stévii cukerné, přehled zdravotně významných látek obsažených ve stévii a možnosti přípravy extraktů ze stévie. Antimikrobiální účinky extraktů a macerátů ze sušené stévie cukerné byly sledovány na běžně se vyskytujících bakteriích (Bacillus cereus a Micrococcus luteus) a kvasinkách (Geotrichum candidum a Hansenula anomala), které patří mezi časté potravinové kontaminanty. Mikroorganismy, extrakty a maceráty byly vybrány na základě předchozí studie (Studium antimikrobiálních účinků extraktů stévie cukerné, Eva Rakovská). Pro sledování antimikrobiální aktivity byly stanoveny růstové křivky použitím turbidimetrie u bakterií a přímého stanovení počtu buněk u kvasinek. Antimikrobiální působení bylo dále ověřeno aplikací difúzní jamkové metody na agarových plotnách. Z výsledků vyplývá, že testované extrakty a maceráty ze stévie cukerné vykazují antimikrobiální účinky. Největší účinek byl prokázán u macerátů a nejcitlivější byla bakterie Micrococcus luteus, která vykazovala největší inhibiční účinky.
Využití termofilních mikroorganismů při biodegradaci lignocelulosových materiálů
Klašková, Lenka ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Buněčná stěna rostlin je tvořena několika vrstvami: celulosou, hemicelulosou, ligninem a pektinem. Tyto biopolymery jsou degradovány mnoha mikroorganismy. K biodegradaci pomocí mikroorganismů dochází za pomocí extracelulárních enzymů. Tato diplomová práce byla zaměřena na studium vlivu podmínek kultivace na produkci extracelulárních enzymů na karboxymethylcelulase a pektínu při použití směsné termofilní kultury, která obsahuje mikroorganismy rodu Bacillus a Thermus. Kultivace byla prováděná v baňkách na třepačce s rychlostí třepání 99 min-1 při teplotě 60 °C. Byla sledována celulolytická a polygalakturonázová aktivita, koncentrace bílkovin pomocí Biuretovi metody, koncentrace redukujících látek pomocí metody Somogyiho a Nelsona a teplotní optimum.
Přehled současných preparátů - doplňků stravy uplatňující se při výživě mozkové tkáně
Fojtíková, Veronika ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na užívání doplňků stravy. Dotazníkovou studií bylo zjišťováno, jaké doplňky stravy jsou užívány nejvíce, jak často a v jakém období jsou nejčastěji užívány a jakým formám přípravků dává populace přednost. Další část práce byla cíleně zaměřena na přípravky pro podporu mozkové činnosti, konkrétně na přípravky s obsahem Ginkgo biloba. Po tříměsíčním testování přípravku GINGO PLUS byl dotazníkovou studií hodnocen vliv na prokrvení končetin, paměť a na soustředěnost u různých věkových skupin populace. Pro rychlou analýzu vybraných doplňků stravy s obsahem Ginkgo biloba byla testována HPLC metoda.
Studium vlastností různých rostlinných olejů
Martinů, Michaela ; Janoušková, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem této práce bylo stanovit jednotlivé tukové charakteristiky různých rostlinných olejů v závislosti na době skladování a podmínkách skladování. Podmínky skladování představovaly skladování při laboratorní teplotě a při teplotě v lednici. K analýze bylo použito celkem čtrnáct rostlinných olejů a to, lněný olej, ricinový olej, olej z hroznových jader, mandlový olej, olivový olej, jojobový olej, avokádový olej, olej z meruňkových jader, olej z kukuřičných klíčků, olej z rýžových klíčků, makadamiový olej, sójový olej, olej z dýňových jader a slunečnicový olej. Všechny tyto oleje byly dodány od firmy M+H, Míča a Harašta s r.o. Mezi stanovované tukové charakteristiky patřilo číslo zmýdelnění, kyselosti, jodové a thiobarbiturové. Na základě získaných hodnot čísla zmýdelnění a čísla kyselosti byla dopočítána čísla esterová a přibližný procentuální obsah glycerolu. Do grafů byly vyneseny časové závislosti jednotlivých tukových charakteristik a porovnány při různých podmínkách skladování. Ve většině případů tukové charakteristiky vykazovaly nižší hodnoty při skladování vzorků olejů v lednici než při laboratorní teplotě.
Analysis of Echinacea content compounds
Michalíček, Jan ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Herbal plants belonging to the Echinacea genus are immunostimulants used especially for treatment of a common cold and upper respiratory tract infections. Seven Echinacea commercial products were analysed with high-performance liquid chromatography to quantitatively determine caffeic acid derivatives that are responsible for the plant healing properties. Determined contents of chlorogenic acid, caffeic acid, cichoric acid and echinacoside were compared between individual samples. Root and leaf-bloom extracts of Echinacea purpurea were prepared with pressurized solvent extraction under different conditions to show, which solvent system and temperarure is the most proper for extracting the highest amount of caffeic acid derivatives. From the measured data, Imunit Echinaceove kapky from Simply You was chosen as the product with the highest total concentation of the content compounds. Extraction at 80 °C using EtOH/water = 40/60 was found as the best way giving the highest concentration of caffeic acid derivatives from roots as well as leaves and blooms.
Sledování vlivu vybraných syntetických konzervantů na stabilitu kosmetické emulze typu O/V
Holubová, Anna ; Vítová, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce shromažďuje dostupné informace o komerčně dodávaných kosmetických konzervantech Sensiva PA 20 (složení dle INCI: fenethylalkohol, ethylhexylglycerin), Euxyl K 900 (složení dle INCI: benzylalkohol, ethylhexylglycerin, tokoferol) a Euxyl PE 9010 (složení dle INCI: fenoxyethanol, ethylhexylglycerin), od německé společnosti Schülke & Mayr, zejména s ohledem na posouzení jejich potencionálního vlivu na stabilitu kosmetické emulze typu O/V. Následně byly na základě literární rešerše aplikovány vybrané metody, jejichž kombinace může výhledově posloužit k požadovanému vyhodnocení ovlivnění stability studovanými konzervačními systémy.
Vliv parametrů sýřeniny na vybrané ekonomické ukazatele výroby sýrů s bílou plísní
Pavlíčková, Žaneta ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce bylo sledování vlivů na ekonomickou stránku výroby plísňových sýrů Hermelín v Pribině, spol. s r.o. Cílem bylo určit závislosti odchylek ve vlastnostech výrobního kravského mléka a z něj vzniklé sýřeniny a jejich ekonomické dopady. Za tímto účelem se prováděly rozbory sýrařského zrna, syrovátky a čerstvě naformovaných sýrů. Tyto vzorky byly odebírány i analyzovány přímo při výrobě sýru v sýrárně. Dalším úkolem bylo pokusit se navrhnout rychlou provozní metodu pro stanovení míry vytužení sýrařského zrna. To je faktor teoreticky závislý na sýřících vlastnostech mléka a indikující ztráty cenných komponent ze sýřeniny do syrovátky. Vytužení zrna společně s těmito ztrátami potom mohou zapříčinit negativní odchylky finálních produktů od požadovaného standardu, zejména v parametrech potřebných pro vstup sýrů na trh, jako je sušina, váha nebo obsah tuku. U výrobního pasterovaného mléka se nejvíce pozornosti věnovalo syřitelnosti a jejímu vlivu na následné fáze výroby i na finální produkt. Syřitelnost je základní technologická vlastnost mléka podílející se na kvantitativní i kvalitativní produkci sýrárny. Bylo dokázáno že syřitelnost mléka je významně ovlivněna jeho titrační kyselostí, při podrobení výsledků statistické analýze se tento vliv ukázal jako vysoce průkazný (P
Možnosti stanovení metalosloučenin přítomných v živých systémech
Hauerlandová, Petra ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vitoulová, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice metalomiky. Jsou zde vysvětleny základní pojmy a definice, rozdíly mezi proteiny vázanými s kovem a metaloproteiny. Práce se také zabývá metalothioneiny a jejich základním rozdělením. Práce popisuje způsoby interakcí kovů s organickými sloučeninami. Pozornost je věnována vazbě kovů s peptidy a bílkovinami. V práci jsou uvedeny příklady některých esenciálních kovů, které jsou vázány v důležitých organických sloučeninách, které jsou nutné pro správné fungování organismu. Především jsou popsány enzymy nezbytné pro lidský organismus. Uvedeny jsou i organické sloučeniny toxických kovů. Další část práce je věnována analytickým metodám používaným při stanovení metalosloučenin. Jsou popsány separační a detekční metody, které se vzájemně kombinují, aby bylo možné metalosloučeniny kvalitativně i kvantitativně stanovit. Uvedeny jsou příklady stanovení vybraných metalosloučenin.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 328 záznamů.   začátekpředchozí289 - 298dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
12 ZEMANOVÁ, Jana
2 ZEMANOVÁ, Jitka
2 ZEMANOVÁ, Jiřina
12 Zemanová, Jana
1 Zemanová, Jana Bc.
2 Zemanová, Jiřina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.