Název:
Studium vlastností různých rostlinných olejů
Překlad názvu:
Study of quality of different vegetable oils
Autoři:
Martinů, Michaela ; Janoušková, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem této práce bylo stanovit jednotlivé tukové charakteristiky různých rostlinných olejů v závislosti na době skladování a podmínkách skladování. Podmínky skladování představovaly skladování při laboratorní teplotě a při teplotě v lednici. K analýze bylo použito celkem čtrnáct rostlinných olejů a to, lněný olej, ricinový olej, olej z hroznových jader, mandlový olej, olivový olej, jojobový olej, avokádový olej, olej z meruňkových jader, olej z kukuřičných klíčků, olej z rýžových klíčků, makadamiový olej, sójový olej, olej z dýňových jader a slunečnicový olej. Všechny tyto oleje byly dodány od firmy M+H, Míča a Harašta s r.o. Mezi stanovované tukové charakteristiky patřilo číslo zmýdelnění, kyselosti, jodové a thiobarbiturové. Na základě získaných hodnot čísla zmýdelnění a čísla kyselosti byla dopočítána čísla esterová a přibližný procentuální obsah glycerolu. Do grafů byly vyneseny časové závislosti jednotlivých tukových charakteristik a porovnány při různých podmínkách skladování. Ve většině případů tukové charakteristiky vykazovaly nižší hodnoty při skladování vzorků olejů v lednici než při laboratorní teplotě.
The aim of the diploma thesis was determined the particular fatty characteristics of various vegetable oils in dependence on their storage life and storage conditions. Storage conditions were defined by room temperature and coolroom temperature. The fourteen oils were used for analyses, namely linseed oils, castor oil, grape seed oil, almond oil, olive oil, jojoba oil, avocado oil, apricot kernel oil, corn oil, rice bran oil, macadamia nut oil, soya bean oil, pumpkin seed oil and sunflower oil. All tested oils were supplied by firm M+H, Míča a Harašta s.r.o. The fatty characteristics included the saponification value, the acid value, the iodine value and the thiobarbituric value. The ester values and the percentage glycerol content were counted on the basis of the saponification value and the acid value. Time dependences of all fatty characteristics were figured to graphs and they were compared on various storage conditions. The fatty characteristics indicated lower values in storage of oil samples in coolroom than at laboratory temperature.
Klíčová slova:
doba skladování; podmínky skladování; Rostlinné oleje; tukové charakteristiky; fatty characteristics; storage conditions; storage life; Vegetable oils
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/12886