Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 34 záznamů.  začátekpředchozí25 - 34  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výroba vína se zaměřením na rozdíly v produkci "bio" vína a vína připravovaného běžnou cestou
Kubicová, Lenka ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vitoulová, Eva (vedoucí práce)
Bakalářská práce stručně popisuje technologii výroby bílého, červeného a růžového vína. Je zaměřena na bioprodukci vína, která je v současné době na vzestupu. Zahrnuje hlavní zásady a ochranné opatření ekologického zemědělství. Popisuje rozdíly v pěstování a technologii bio vína a vína připravovaného běžným způsobem. Popisuje choroby vína a napadení vína škůdci a ochranu proti nim v bio a nebio produkci. Také se zabývá rozdílem v organoleptických vlastnostech mezi těmito víny.
Technology of fruity baby food and its monitoring
Gállová, Eva ; Babák, Libor (oponent) ; Vitoulová, Eva (vedoucí práce)
This bachelor thesis is showing technological procedure of fruit baby food production and its monitoring. It specifies the list of used fruits and ingredients for the production. It analyses particular pocedures of stuff processing and and production process from bringing the stuff to the factory to ready products delivery. It analyses toxic impacts and contamiators checkout as well, that may appear in fruit baby meals. There is a legislation part concerning manufacturing process of agricultural production and food inspection of Czech republic that showed defects on baby ready meals.
Využití hmotnostního spektrometru a separačních technik k stanovení různých forem kovů v potravinách
Křížová, Soňa ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Práce pojednává o možnostech spojení ICP-MS (hmotnostního spektrometru s indukčně vázaným plazmatem) s různými separačními technikami při stanovení různých forem kovů v potravinách. Poskytuje základní informace o instrumentálních analytických technikách a o metodě ICP-MS. Dále uvádí kovy, které jsou v potravinách zastoupeny nejčastěji a způsoby kontaminace potravin těmito kovy. Zabývá se speciační analýzou kovů a různými formami kovů v biologických materiálech.
Suroviny a mikroorganismy pro výrobu pálenek
Jechová, Iva ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Výroba destilátů patří k tradičním fermentačním výrobám. Než se ze suroviny stane kvalitní pálenka musí projít řadou procesů. Nejdůležitějšími z procesů jsou kvašení, které probíhá díky mikrobiální kultuře, destilace a následná rektifikace a v neposlední řadě zrání destilátu, pro které je nutné vybrat vhodnou nádobu. Pro všechny procesy jsou určené dané podmínky, za kterých by měly probíhat, aby výsledný destilát dosáhnul co nejlepší kvality a senzorických vlastností. Proto se tato práce snaží zmapovat tyto jednotlivé procesy a zaměřuje se převážně na proces kvašení.
Vybrané anorganické kontaminanty v potravinách a možnosti jejich stanovení
Kroupová, Kateřina ; Vítová, Eva (oponent) ; Vitoulová, Eva (vedoucí práce)
Práce je věnována problematice výskytu anorganických kontaminantů v potravinách. V úvodu se zabývá výskytem jednotlivých vybraných prvků v potravinách. Koncentrace těchto prvků je nejdůležitějším faktorem pro posouzení jejich toxického působení na člověka. Aby bylo zabráněno možnému škodlivému vlivu na lidský organismus, jsou určeny limitní hodnoty koncentrací těchto prvků v jednotlivých potravinách. Práce se proto opírá o legislativu České republiky. Pozornost je také věnována biologickému monitorování, které je nezbytné k preventivním opatřením. Ve třetí kapitole jsou stručně popsány metabolické pochody jednotlivých prvků a jejich toxické účinky. Pro kvalitativní a kvantitativní vyhodnocení vzorku instrumentální analytickou metodou je nezbytné vzorek správně odebrat a před samotnou analýzou příslušně upravit. Metodika odběru vzorků a metody používané ke stanovení vybraných prvků jsou uvedeny ve čtvrté a páté kapitole. Práce poskytuje komplexní pohled na problematiku vybraných toxických látek v potravinách a zároveň může sloužit jako podklad pro navazující diplomovou práci.
Možnosti stanovení vybraných flavonoidů
Smělá, Margita ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Teoretická část bakalářské práce se zabývá popisem vybraných flavonoidů: apigeninu, kvercetinu, luteolinu, kaempferolu, rutinu a myricetinu a možnostmi jejich stanovení. V úvodní části jsou popsány charakteristické vlastnosti a účinky jednotlivých flavonoidů. Další kapitola je věnována principům separačních metod, zejména vysokoúčinné kapalinové chromatografii a kapilární elektroforéze. Největší pozornost je věnována literárnímu přehledu stanovení výše uvedených flavonoidních sloučenin kapalinovou chromatografií a kapilární elektroforézou. V praktické části je popsán sběr a příprava rostlinného matriálu pro extrakci flavonoidů. Bílé a modré hrozny byly ihned po oddělení od keře zmrazeny na suchém ledu, zpracovány v dusíkové atmosféře a lyofilizovány.
Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na aktivitu a obsah enzymu Rubisco ve slunných a stinných listech buku lesního
Vičíková, Magda ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na aktivitu a obsah enzymu Rubisco ve slunných a stinných listech buku lesního (Fagus sylvatica). U odebraných vzorků byla měřena počáteční a celková aktivita spektrofotometricky. Obsah enzymu Rubisco byl stanoven elektroforeticky metodou SDS-PAGE. U listů kultivovaných při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého byla prokázána významně vyšší aktivita enzymu Rubisco v červnu, avšak nikoliv v září. Naopak, expozice listů (slunné/stinné) neměla významný vliv na aktivitu Rubisco v červnu, naproti tomu v září byla u stinných listů naměřena nižší aktivita Rubisco než u listů slunných a tyto rozdíly byly na hranici statistické významnosti. Obsah Rubisco byl statisticky významně nižší u listů kultivovaných při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého (aklimační deprese), s výjimkou stinných listů v září. U stinných listů byl zjištěn významně nižší obsah Rubisco než u listů slunných jak v červnu, tak v září.
Pozitivní a negativní látky v guaraně
Hrdinová, Lucie ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce teoreticky popisuje jihoamerickou rostlinu guarana (Paullinia cupana), její historii, pěstování a tradiční úpravu. Zabývá se účinky významných alkaloidů (kofein, theofylin, theobromin), taninů a saponinů obsažených v guaraně, stejně tak jako celkovým působením semen guarany. Současné studie se shodují v silném antibakteriálním i antioxidačním působení guaranových semenných extraktů, popisují genotoxické a mutagenní účinky na prokaryotické organismy a dále toxický účinek guarany na psy, kteří jsou mimořádně citliví na methylxanthiny. Ve studii na lidských dobrovolnících nebyly prokázány žádné vážné nepříznivé účinky, avšak byly zaznamenány případy přerušovaných záchvatů při konzumaci velkého množství energetických nápojů bohatých na kofein, taurin a extrakt z guaranových semen. Studie obecně prokázaly nápomocný účinek guarany v boji proti obezitě a pozitivní vliv na metabolismus lipidů zanikající odstraněním kofeinu. Byl také potvrzen kladný vliv guarany na psychiku a její mírný antidepresivní účinek, stejně tak i účinek adstringentní, lipolytický a gastroprotektivní.
Analýza prvků v potravních doplňcích
Motlová, Tereza ; Navrátilová, Jana (oponent) ; Vitoulová, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice potravních doplňků, minerálních prvků a jejich stanovení v doplňcích stravy. Cílem práce bylo vypracování literární rešerše zaměřené na potravní doplňky, minerální prvky v nich obsažené a na metody stanovení vybraných prvků v doplňcích stravy. První část této práce je věnována doplňkům stravy, jejich základním kategoriím, minerálním prvkům obsaženým v potravních doplňcích a jejich účinkům při nadbytku či nedostatku v lidském organismu. Druhá část bakalářské práce je věnována možnostem stanovení vybraných minerálních látek v potravních doplňcích. Dále se práce zabývá přípravou vzorků pro analýzu a jednotlivými metodami pro jejich stanovení. Doplňky stravy jsou potraviny určené k přímé spotřebě, které se odlišují od běžných potravin vysokým obsahem vitamínů, minerálních prvků a jiných látek, které mají nutriční a fyziologický účinek. Potravní doplňky jsou vyrobeny za účelem doplnění stravy pro běžné uživatele na úroveň příznivě ovlivňující zdraví.
Tvorba mléčných koprecipitátů pomocí přídavku kyseliny mléčné
Králová, Petra ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Kvasnička, Miloš (vedoucí práce)
Tato práce pojednává o výrobě mléčných koprecipitátů přídavkem kyseliny mléčné. Cílem bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na souhrnný přehled používaných metod při srážení mléka a jejich používání v mlékárenském průmyslu. Úvodní část byla věnována koncentrátům všech mléčných bílkovin, které jsou stále více využívány v praxi, hlavním důvodem je větší využití suroviny a menší odpad syrovátky. Koncentráty všech mléčných bílkovin jsou souhrnně nazvány koprecipitáty. Dále byla práce zaměřena především na kyselé chemické a mikrobiologické srážení mléka. Na porovnání bylo v této práci popsáno i syřidlové srážení mléka. Ke koagulace při kyselém chemickém srážení dochází bez přítomnosti mikrobiálního kvasného procesu, u hotových výrobků nehrozí nebezpečí druhotné kvasného procesu. Při mikrobiologickém srážení má produkt výraznější chuť a vůni. Používané bakterie mléčného kvašení navíc mohou mít velmi příznivý vliv na lidské zdraví. V závěru práce byly porovnány výhody a nevýhody obou zmiňovaných koagulačních metod a jejich dopad na zdraví spotřebitelů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 34 záznamů.   začátekpředchozí25 - 34  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.