Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Metody hodnocení a zkoušení medu s důrazem na jeho jakost a pravost
Kučerová, Tereza
Tato bakalářská práce se zabývá metodikou hodnocení a zkoušení medu. Charakterizuje jednotlivé složky obsažené v medu a jeho vlastnosti. Práce se věnovala stanovením těchto parametrů a uvádí metody jejich stanovení. Charakterizována je především chemicko – fyzikální analýza, která zahrnuje senzorickou analýzu, stanovení obsahu vody, obsahu cukrů, sacharózy polarizací, poměru izotopů 13C/12C, hydroxymethylfurfuralu (HMF), obsahu antioxidantů elektrické vodivosti, titrační kyselosti a pH. V poslední části je zahrnuta mikroskopická analýza a charakterizace mikroorganismů v medu.
Hodnocení jakosti a autentičnosti ovocných šťáv
Dufková, Petra
Literární část bakalářské práce zahrnuje látkové složení, technologii výroby a falšování ovocných šťáv. Praktická část této práce se zabývá analýzou 3 druhů 100% ovocných šťáv (jablečné, pomerančové a grapefruitové) zakoupených v maloobchodní síti. Celkem bylo hodnoceno 19 vzorků, u kterých byla stanovena hustota, rozpustná sušina, titrovatelné kyseliny, kyselina jablečná, citronová a askorbová. Mezi vzorky byly zařazeny ovocné šťávy zakoupené v maloobchodní síti vyrobené lisováním či z koncentrátu, tak ovocné šťávy vyrobené z čerstvých plodů. Získané výsledky byly sestaveny do tabulky, porovnány s povolenými hodnotami kodexem AIJN a vyhodnoceny.
Autenticita potravin na českém trhu
LÍBALOVÁ, Renata
Diplomová práce seznamuje spotřebitele s českou a evropskou legislativou týkající se kvality a bezpečnosti potravin. Dále jsou podrobně popsány orgány dozoru nad autenticitou potravin působící v České republice či související pojmy jako je kvalita a bezpečnost potravin. Následuje stěžejní část věnována samotné autenticitě potravin, která popisuje problematiku falšování potravin včetně důvodů a způsobů falšování potravin. Praktická část práce obsahuje výsledky kontrol potravin SZPI za rok 2015. Následuje analýza dat na základě internetových stránek Potraviny na pranýři. Další část se týká vyhodnocení dotazníkového šetření, které je zaměřeno na vztah spotřebitele k autenticitě a falšování potravin na českém trhu. Praktickou část uzavírá zhodnocení stanovených hypotéz práce.
Hodnocení barvy medu
Černá, Eva
Cílem diplomové práce na téma "Hodnocení barvy medu" bylo zjistit, proč nedokáže přístroj Lovibond Honey Colorpod -- 440110 hodnotit barvu u všech typů medu a porovnat výsledky měření se spektrofotometrickými metodami. Práce je členěna na teoretickou část a praktickou část. Teoretická část práce se věnuje medu, jeho složení a metodám hodnocení barvy. Praktická část popisuje dosažené výsledky přístroje Lovibond Honey Colorpod -- 440110, spektrofotometrů Konica Minolta -- 3500d a FT -- NIR Antaris. V UV/VIS oblasti nebyla prokázána příčina chyb fotometru. Nejvyšší světlost měly velmi světlé medy a největší podíl žluté barvy medy světlé. Nejvyšších hodnot absorbance dosahovaly tmavé medy. V barevném prostoru CIE L* a* b* měly největší podíl červené barvy. Hodnocením barvy medu v UV/VIS nelze porušení medu prokázat vždy jednoznačně, ale existují znaky, podle kterých lze med označit za podezřelý. Analýzou v NIR spektru lze porušení medu prokázat pomocí diskriminační analýzy.
Ověření pravosti pomerančové šťávy Toma na základě vybraných chemických parametrů
Cvrková, Jana ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá ověřováním pravosti pomerančové šťávy Toma na základě vybraných chemických parametrů. V teoretické části jsou definovány základní pojmy týkající se pomerančové šťávy. Tato část se také soustředí na popis procesů výroby pomerančové šťávy, na historický vývoj legislativy v Evropské unii a České republice, na nejčastější způsoby falšování ovocných šťáv a na metody, které zjišťují pravost ovocných šťáv. V experimentální části byla provedena určitá stanovení a naměřené hodnoty byly porovnány s výsledky normovaných hodnot a byl vyvozen závěr o pravosti pomerančové šťávy Toma z komerční sítě.
Ověření pravosti pomerančové šťávy Tesco na základě vybraných chemických parametrů
Belková, Renáta ; Šalplachta, Jan (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá ověřením pravosti pomerančové šťávy Tesco na základě vybraných chemických parametrů. V teoretické části je definována pomerančová šťáva podle platné normy, popsána její výroba a legislativní požadavky pro pomerančové šťávy v Evropské unii a v České republice. Dále jsou uvedeny základní způsoby falšování ovocných šťáv i možnosti jejich odhalení a různé analytické metody pro zjišťování pravosti ovocných šťáv. V experimentální části byla testována pravost vzorku pomerančové šťávy Tesco z obchodní sítě pomocí několika normovaných analytických metod. Vzhledem k tomu, že výsledky analýz byly v rozmezí normovaných hodnot, lze vyvodit závěr, že zkoumaný vzorek pomerančové šťávy byl pravý.
Ověření pravosti pomerančové šťávy DIZZY na základě vybraných chemických parametrů
Drahovzalová, Kateřina ; Babák, Libor (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce ověřuje pravost pomerančové šťávy DIZZY na základě vybraných chemických parametrů. Teoretická část je zaměřena především na definici základních pojmů týkajících se pomerančové šťávy, technologii výroby pomerančové šťávy, legislativu v Evropské unii a v České republice a na metody, které se používají na zjištění pravosti pomerančové šťávy. V experimentální části byla provedena vybraná normovaná stanovení a na základě jejich výsledků byl vysloven závěr, že analyzovaná pomerančová šťáva DIZZY byla pravá.
Využití NIR spektroskopie při kontrole falšování kozího mléka
Ptáčková, Eva
Cílem diplomové práce bylo zjistit, zda je metoda NIR spektroskopie vhodná pro kontrolu falšování kozího mléka mlékem kravským a při jaké koncentraci je metoda ještě účinná. Literární část práce shrnuje informace o požadavcích na kozí mléko, jeho složení a možnostech zpracování. Dále obsahuje informace o falšování potravin a příslušné legislativě. Teoreticky je popsána infračervená spektroskopie, především pak NIR spektroskopie. V praktické části je popsán postup kvalitativní analýzy pomocí NIR spektroskopie, způsob vyhodnocení a její výsledky. Byly porovnávány různé vzorky kozího mléka falšovaného rozličnými podíly mléka kravského. Výsledky byly vyhodnoceny pomocí diskriminační analýzy. Bylo prokázáno, že NIR spektroskopie je vhodnou metodou pro detekci falšování mléka.
Využití NIR spektroskopie při kontrole falšování kozích sýrů
Přikrylová, Iveta
Diplomová práce se zabývá využitím blízké infračervené spektroskopie při kontrole falšování kozích sýrů. V teoretické části práce jsou shrnuty základní poznatky o kozím a kravském mléce a požadavky kladené na mléko při výrobě sýrů. Dále je v práci popsána výroba sýrů a další část je věnována falšování potravin s popisem falšování mléčných výrobků a možnosti detekce pomocí optických metod. Zbylý úsek teoretické části se zabývá NIR spektroskopií jako metodou vhodnou k určování autenticity potravin. Praktická část je zaměřena na využití NIR spektroskopie ke zjišťování rozdílu vzorků sýrů o různých koncentracích kravského mléka v kozím sýru a následné použití diskriminační analýzy k vyhodnocení. Výsledky prokázaly, že metoda je pro detekci falšovaných kozích sýrů vhodná, a proto by mohla být využitelná pro rychlou analýzu v praxi.
Med - jeho původ a označování v tržní síti
Bakrlíková, Veronika
Bakalářská práce se zabývá původem medu a jednotlivými způsoby označování druhů medu a částečně i jeho falšováním. Práce je rozdělena do několika částí: na stručný popis základních pojmů a definice medu, na hodnocení, původ a označování medu, dále na přípravu medu na prodej a požadavky zákazníků. Ve výsledcích práce pojednává o nedostatcích stávající legislativy při určování druhů medu a důležitosti označování pro informovanost zákazníka. Moje práce zahrnuje také příklady nejčastějších vad z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V závěru práce se snažím navrhnout možné řešení toho, jak upřesnit označování medů na etiketách pro jednotnost a přesnost informací.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.