Název:
Ověření pravosti pomerančové šťávy Toma na základě vybraných chemických parametrů
Překlad názvu:
The control of Toma orange juice authenticity on the basis of selected chemical properties
Autoři:
Cvrková, Jana ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato práce se zabývá ověřováním pravosti pomerančové šťávy Toma na základě vybraných chemických parametrů. V teoretické části jsou definovány základní pojmy týkající se pomerančové šťávy. Tato část se také soustředí na popis procesů výroby pomerančové šťávy, na historický vývoj legislativy v Evropské unii a České republice, na nejčastější způsoby falšování ovocných šťáv a na metody, které zjišťují pravost ovocných šťáv. V experimentální části byla provedena určitá stanovení a naměřené hodnoty byly porovnány s výsledky normovaných hodnot a byl vyvozen závěr o pravosti pomerančové šťávy Toma z komerční sítě.
This study verifies Toma orange juice authenticity on the basis of selected chemical properties. In the theoretical part are definitions of the basic concepts concerning the orange juice. This part is also focused on characterization of technology procedures of orange juices, historical development of legislation in the European Union and Czech Republic, the most frequent ways of adulteration of fruit juices and methods, which determine their authenticity. In experimental part were made determinate analyses of orange juice Toma and experimental results were compared with standard values. On this basis it was deduced a conclusion about authenticity of orange juice Toma from commercial network.
Klíčová slova:
autentifikace; falšování; legislativa; pomerančová šťáva; adulterating; authentication; legislation; orange juice
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/10595