Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Modernizace školního stravování na základních školách v Praze a okolí - představy vs realita
Bučková, Kristýna ; Floriánková, Marcela (vedoucí práce) ; Košťálová, Alexandra (oponent)
Cílem diplomové práce je analýza silných a slabých stránek školního stravování s návrhem směřujícím ke zvýšení kvality stravování a spokojenosti strávníků. Sekundárním cílem bylo porovnat, zda se situace liší na ZŠ v Praze a mimo Prahu. Teoretická část definuje školní stravování, jeho legislativu a historii, spotřební koš, úlohu nutričního terapeuta ve školním stravování a stravovací doporučení pro děti a dospívající školního věku. Dotazníkovým šetřením v období 20.10.2023-31.1.2024 bylo osloveno 465 žáků základních škol, 35 učitelů a 31 zaměstnanců školní jídelny (ŠJ). Výsledky ukazují, že mezi nejvýznamnější problémy v realizaci dietního stravování ve školních jídelnách patří technické zázemí (66,7 %) a nízká personální kapacita (33,3 %). 71 % zaměstnanců ŠJ vnímá jako největší problém při výkonu povolání manipulaci s těžkými břemeny, 55 % nedostatečnou výši platu, bez statisticky významného rozdílu pro pražské a mimopražské školy. S platem je nespokojeno 84 % zaměstnanců (26 z 31). Problémem je i poměrně vysoký věkový průměr zaměstnanců, kdy 67,7 % je starších 45 let. Na hladině významnosti α = 0,01 bylo potvrzeno, že existuje závislost mezi věkem žáků a jejich spokojeností se školním stravováním s tím, že žáci 1. stupně dávají v průměru o 0,375 lepší hodnocení než žáci 2. stupně. Obecně žáci...
Současné problémy školního stravování v ČR a vize jeho dalšího vývoje
Strosserová, Alena ; Trojan, Václav (vedoucí práce) ; Marádová, Eva (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování v celé České republice. Pomocí dotazníkového šetření byly zmapovány problémy školního stravování a stanoveny ty nejzávažnější, které se mohou stát rizikem pro tento ve světě ojedinělý obor. Rozsáhlý popis situace v oblasti školního stravování v ČR odhalil velké množství problémů, se kterými se pracovníci potýkají a hledají optimální řešení. Dotazníkový průzkum pak ukázal, které problémy jsou řešitelné v praxi, a ty, které se samy nevyřeší, ale potřebují změnu systému, řízenou státními orgány. Jako největší problém, který prokázalo dotazníkové šetření i dodatečný rychlý průzkum, je vysoký věk pracovníků ve školním stravování a absence nových mladých lidí, kteří by kontinuálně přebírali zkušenosti a nahradili odcházející pracovníky. Výsledky průzkumu ukázaly, že příčinou tohoto problému je nedostatečné finanční ohodnocení a nízká společenská prestiž tohoto povolání. Oboru chybí pozitivní motivace pro získávání nových pracovníků, a ten se začíná potýkat s nedostatkem kvalifikovaných lidí, potřebných k zajištění provozu v zařízeních školního stravování.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.