Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stravování osob s hypercholesterolémií
CHARYPAROVÁ, Ludmila
Bakalářská práce na téma ,,Stravování osob s hypercholesterolémií", se zaměřuje na příjem cholesterolu a jeho působení v lidském organismu. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravování osob s hypercholesterolémií a to po stránce kvalitativní i kvantitativní. V teoretické části jsou popisovány základní složky výživy, problematika tuků a cholesterolu ve stravě. Další část teoretické práce se zaměřuje na charakteristiku onemocnění hypercholesterolémie, její rozdělení, příčiny vzniku, možnosti léčby a prognózu. Dále jsou zde zmíněny rizikové faktory, které vedou ke vzniku onemocnění, dietní opatření, technologická úprava stravy a příklad jídelníčku s omezením cholesterolu a tuků. Praktická část práce byla dělána formou kvalitativního i kvantitativního výzkumu. Kvalitativní výzkum byl prováděn za pomoci metody sněhové koule a trval od února do března 2015. Vybraní respondenti zaznamenávali svoji stravu po dobu jednoho týdne. Strava byla zaznamenávána do záznamových listů, které jsem po vyplnění a navrácení vyhodnotila a všechny uvedené potraviny jsem zadala do programu ,,Nutriservis Profesional", za pomoci kterého jsem zjistila průměrný příjem energie, tuků, cholesterolu, bílkovin a sacharidů během sledovaného období. Dále jsem každému respondentovi předložila dotazník, ve kterém jsem zjišťovala jeho stravovací návyky, informace o nemoci a tělesných parametrech. Dotazník byl zaměřen převážně na frekvenci a množství konzumovaného jídla s vysokým obsahem cholesterolu. U každého respondenta jsem určila jeho ideální hmotnost za pomoci BMI a z toho jsem vypočítala ideální příjem energie, tuků, bílkovin a sacharidů za jeden den. Porovnávala jsem u respondentů jejich ideální hodnoty energie, makronutrientů a cholesterolu s průměrnými hodnotami zaznamenanými v průběhu výzkumu. Z výzkumu bylo patrné, že většina respondentů má průměrnou hodnotu cholesterolu vyšší než je doporučená denní dávka tj. 300 mg cholesterolu na den.
Ošetřovatelská péče u pacientů s chronickou pankreatitidou
SKOŘEPOVÁ, Jana
Chronická pankreatitida je závažné onemocnění, které navzdory výraznému vývoji v diagnostice i léčbě je často diagnostikováno až v pozdních stádiích nemoci. Nemoc sice vyléčit nelze, ale úpravou životního stylu a dodržováním dietního režimu lze příznivě ovlivnit nejen průběh a progresi, ale i vznik komplikací. Tato bakalářská práce se věnuje problematice ošetřovatelské péče pacientů s chronickou pankreatitidou, úrovni informovanosti pacientů o svém onemocnění a režimových opatřeních při něm. Dále monitoruje ochotu a schopnosti respondentů změnu životního stylu a stravovacích návyků akceptovat.Cílem této práce je zjistit specifika ošetřovatelské péče u klientů s chronickou pankreatitidou. K dosažení cíle práce bylo v empirické části využito kvalitativních výzkumných metod.Výzkumné šetření probíhalo u nemocných s chronickou pankreatitidou navštěvujících gastroenterologickou ambulanci táborské nemocnice a do výzkumu byla zahrnuta skupina deseti respondentů v různém stádiu tohoto onemocnění. Jejich výběr byl podmíněn ochotou respondentů se výzkumu zúčastnit a spolupracovat na něm. S každým z respondentů byl veden polostrukturovaný rozhovor. Na základě studia této problematiky a výsledků výzkumného šetření byla jako výstup z práce pro nemocné s chronickou pankreatitidou vypracována stručná a přehledná informační brožura. Tento manuál by měl sloužit jako shrnutí a upřesnění informací, které si nemocný v klidu domova přečte poté, co byl edukován ústně. Vzhledem ke zjištěným výsledkům naší práce chceme, tuto práci a její výsledky, co nejvíce zpřístupnit odborné ošetřovatelské veřejnosti. Doufáme, že výsledky práce zvýší zájem odborné veřejnosti o tuto problematiku a osloví další pracovníky ochotné podílet se na jejím řešení.
Ošetřovatelská péče o pacienty s pankreatitidou
JABŮRKOVÁ, Veronika
Tato práce se zabývá ošetřovatelskou péčí, kde významnou část tvoří edukace o pacienty s pankreatitidou a řeší problém opakovaně hospitalizovaných pacientů. Jsou pacienti dostatečně informováni o změně životního stylu? Sestry mají dostatečné vědomosti v oblasti ošetřovatelské péče o pacienty s pankreatitidou a správně edukují pacienty o dietním režimu. Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že i když pacienti mají dostatek informací o dietě, bohužel ne každý pacient si dostatečně uvědomuje závažnost svého onemocnění a dodržuje dietu. Záleží na přístupu pacienta k nemoci a na jeho vůli.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.