Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 136 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Návrh technologie výroby jednoruční osy a matice
Kovařík, Michael ; Osička, Karel (oponent) ; Sliwková, Petra (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na návrh technologie výroby zadaných součástí obráběním. Pro uvedení do dané problematiky se úvodní část práce věnuje popisu zadaných součástí, tedy jednoruční osy a matice, s důrazem na technologičnost konstrukce, varianty výroby a materiálu součástí. Po ní následuje rešeršní část, která je teoretickým podkladem pro část praktickou. Tato část práce je zaměřena na technologie obrábění – soustružení, frézování a vrtání, které budou pro výrobu zadaných součástí použity, dále se věnuje nástrojovým materiálům, zvolené povrchové úpravě a tepelnému zpracování. Hlavní částí práce je část praktická, ve které je navržen postup výroby daných součástí. Postup výroby je zaměřen na volbu vhodného polotovaru, obráběcího stroje, nástrojů, způsob, jakým budou součásti měřeny a kontrolovány, dále na vypracování technologického postupu výroby a vytvoření NC kódu v daném řídicím systému. V závěru práce je uvedeno technicko-ekonomické zhodnocení navrženého postupu.
Návrh grilu
Bartáček, Petr ; Císařová, Michaela (oponent) ; Podaný, Kamil (vedoucí práce)
Úkolem bylo navrhnout rozebíratelný a přepravitelný gril o schopnosti grilovat pokrmy do 10 kg s možností jednoduchého přikládání. Pro kontakt materiálu s potravinou byla zvolena korozivzdorná ocel 1.4301, pro tepelně namáhané součásti 1.0425 a pro všechny ostatní konstrukční části 1.0038. Technologie výroby zahrnovala stříhání, řezání, ohýbání, zakružování, svařování a obrábění s využitím strojního parku ÚST FSI Brno. Po porovnání současného trhu byl navržen zahradní gril, který disponuje rozměry 900 mm v délce, 625 mm v šířce a 1510 mm ve výšce při zavřeném stavu o celkové hmotnosti 78 kilo a tloušťce všech plechů 2 mm. Pohonná jednotka, model MOT-EC 15/3-5, byla zvolena pro její výkon. Rožeň s vidlicemi z materiálu dodala firma Kovo Janeček. Celkové náklady na výrobu grilu byly odhadnuty na přibližně 10 000 Kč a jeho přepravitelnost lze uskutečnit pomocí dodávek či větších aut jako je SUV nebo přípojných vozíků.
Monitoring nutričně významných prvků a anorganických kontaminantů v moravských červených vínech
Dukát, Dominik ; Trenzová, Kristina (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá monitoringem vybraných prvků, převážně se jedná o toxické a nutričně významné makroprvky a mikroprvky v moravských červených vínech. Cílem této práce bylo porovnání prvkového složení mezi biovíny a víny z jiných produkčních systémů a také porovnání vín ze čtyř moravských podoblastí. Pro tyto analýzy byly zvoleny dvě analytické metody: hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS) pro stanovení mikrprvků a optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) pro zjištění koncentrací makroprvků. Pro další vyhodnocení byl použit test ANOVA (analýza rozptylu). Jako statisticky významné prvky byly stanoveny nikl, hořčík a draslík.
Titan, jeho slitiny a intermetalika pro bilologické a průmyslové aplikace
Vespalec, Vítězslav ; Jech, David (oponent) ; Čelko, Ladislav (vedoucí práce)
Tvorba této bakalářské práce byla provedena formou literární rešerše, která shrnuje základní informace o titanu a jeho slitinách. V první kapitole je uvedena historie výroby a použití titanu. Následující kapitola obsahuje nejdůležitější vlastnosti čistého titanu, jakými jsou alotropické modifikace krystalové mřížky, chemické, fyzikální a technologické vlastnosti, dále je zde věnován prostor používanému rozdělení titanových slitin, vlivu nečistot, efektu tvarové paměti a příkladům intermetalik. Třetí část pojednává o vybraných aplikacích ve strojírenství. Závěr se zabývá biokompatibilitou a využití titanu a jeho slitin v implantologii a dentálních aplikacích.
Řešení technologie součásti "čelist laparoskopického nástroje" na CNC stroji
Pospíchal, Oldřich ; Sedlák, Josef (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Bakalářská práce předkládající návrh výroby součásti laparoskopického nástroje třískovým obráběním na CNC stroji. Na základě posouzení součásti z konstrukčního, technologického a materiálového hlediska, je vypracován technologický postup výroby, zpracována technologická dokumentace, sestaven a následně ověřen NC program pro CNC obráběcí centrum. Práce porovnává ruční a automatizované programování, hodnotí vlastní výrobu čelistí a posuzuje možnou měsíční výrobnost jednoho stroje.
Obrábění součásti ze slitiny hliníku
Lačňák, Martin ; Kalivoda, Milan (oponent) ; Osička, Karel (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na technologii výroby součásti typu turbína ve firmě Edwards. Specifikace zaměření je na část technologie soustružení, kde je v první části vytvořen rozbor součásti a její technologičnost konstrukce. Jsou analyzovány problémové oblasti z hlediska materiálové struktury a technologie postupu. Z oblasti racionalizace materiálové struktury je proveden rozbor původního a nového dodavatele a jejich statistické zhodnocení racionalizačního zlepšení vůči dodržení geometrických tolerancí. Zapichovací nože v části soustružení významně ovlivňují celkový strojní čas. Pro zjištění velikosti radiálních sil, průběhu utváření třísky a drsnosti povrchu při zapichování je proveden experiment. Technologie postupu se dále zabývá racionalizací stávajícího stroje OKUMA LU25-M a nákupu nového stroje Mori Seiki NTX 2000, pro který je vytvořena nástrojová výbava za spolupráce firmy Walter. Závěrečné Technicko-Ekonomické zhodnocení shrnuje všechny poznatky z výzkumu dané problematiky. V diskuzi je navrhnuto další pokračování výzkumu pro vývoj a plynule řízenou produktivitu součásti.
Optimalizace výroby součásti "šnekový hřídel"
Černý, Michal ; Prokop, Jaroslav (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Předmětem diplomové práce je optimalizace výroby šnekových hřídelí ve specifických podmínkách konkrétní společnosti, kdy optimalizace je na žádost firmy řešena v oblastech, které vymezuje obsah této závěrečné práce. V první části je proveden rozbor součásti včetně její technologičnosti. Dále je provedena analýza původní technologie výroby s ohledem na racionalizaci, která následuje v dalším bodě a navrhuje novou podobu výrobního procesu. V další části jsou sestaveny dispoziční varianty pracovišť, které vychází z již nově navržené technologie výroby. Závěr práce je věnován kontrolnímu přípravku, jenž by měl sloužit na pracovištích kontroly i v samotné výrobě při měření součástí typu šnekových hřídelí. V diskuzní části je pak navrhnuto další možné pokračování optimalizace ve výrobním procesu těchto klíčových komponent, které tvoří sestavu ovládací převodovky ventilů či kulových kohoutů.
Atypické využití karuselového soustruhu
Ondráček, Ivo ; Osička, Karel (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Diplomová práce se v první části zabývá stručnou rešerší soustružnických operací a charakteristikou svislých soustruhů s popisem jednotlivých částí. Dále jsou uvedeny možnosti i typický sortiment svislého soustruhu a představitelé českých výrobců svislých soustruhů. V rámci druhé části se práce zabývá vypracováním návrhu technologie výroby vytipované součásti včetně NC programu. Nejprve je zvolena součást a materiál, je navržen polotovar, jsou vybrány vhodné stroje i nástroje a nakonec je vypracován technologický postup výroby. Závěr práce obsahuje technicko–ekonomické zhodnocení, kde jsou řešeny celkové náklady na výrobu.
Charakterizace vybraných typů mléčných produktů
Musilová, Lenka ; Buňka, František (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce bylo navrhnout technologii výroby měkkého sýru s bílou plísní na povrchu v poloprovozních podmínkách za použití nepasterizovaného mléka, které pochází od krav pasoucích se na louce. Tímto způsobem jsem se chtěla přiblížit tradiční výrobní technologii, nad kterou v dnešní době převládá průmyslová. Vyrobené sýry byly podrobeny senzorické analýze za účelem zjištění jejich chutnosti a přijatelnosti pro běžné spotřebitele. Senzorické hodnocení prováděly dvě komise, studentů a seniorů. Mezi hodnocením oběma komisemi byly patrné rozdíly, obě komise však na závěr sýr hodnotily jako „dobrý”. K tomu přispělo především horší hodnocení chuti (flavouru) vzorků, která byla poměrně výrazná a nezvyklá pro české konzumenty.
Srovnání výrob těstovin v Evropě a v Asii
Píšťková, Magdalena ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Práce pojednává o rozdílech ve výrobě evropských a asijských nudlí. Úvodní část je věnována pšenici jako základní surovině pro výrobu těstovin. Je zde popsána stavba a chemické složení zrna, podmínky pěstování pšenice i pšenice tvrdá Triticum durum. Následující kapitola je věnována nejdůležitějšímu pšeničnému produktu - pšeničné mouce. Zachycuje výrobu a skladování mouky, vady a druhy mouky. Není opomenuta ani semolina - mouka z Triticum durum. Podrobněji je zde popsána klasifikace těstovin, technologie výroby těstovin v Evropě a Asii. Dále práce pojednává o základních surovinách při výrobě těstovin a nudlí, aditivních látkách přidávaných za účelem dosažení lepších nutričních hodnot, lepší barvy a chuti výrobku. V závěru jsou shrnuty rozdíly mezi základními surovinami pro výrobu, stejně jako mezi surovinami přidanými za různými účely. Nastíněny jsou i rozdíly v technologických postupech výroby.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 136 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.