Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 30 záznamů.  předchozí4 - 13dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analysis of cattle production and its importance to the nigerian economy
Ayano, Daniel Tunde
Tato diplomová práce se zaměřila na analýzu produkce skotu a její význam pro nigerijské hospodářství. Rovněž se pokouší řešit různé potíže, s nimiž se potýká nigerijský obchod se skotem. Chov skotu má dopad na životní prostředí, přispívá ke globálním změnám klimatu, zvyšuje produkci produktů ze skotu a splňuje společenské potřeby v oblasti kvality produktů. Studie vycházela výhradně ze sekundárních zdrojů dat a použila kvalitativní analýzu dostupného materiálu, který nabídli předchozí výzkumníci. Práce byla čistě popisná. Před příchodem kolonialistů, kteří používali sektor skotu k produkci nějaké hotovosti na provoz koloniálního stroje, jak bylo úspěšně svědkem ve frankofonní Africe, byla produkce skotu hlavním výrobním podnikem pro maso v celé zemi. Vláda dělala prakticky málo na propagaci nebo ovládání průmyslu. Skrz koloniální období a raná postkoloniální desetiletí byly vlády znepokojeny problémy s produkcí krav a jejich významem při zajišťování adekvátní a udržitelné dodávky hovězího a jiného skotu pro lidi, což se ukázalo jako neúčinné. Pokroky v oblasti vědy o zvířatech a veterinárních službách jsou klíčem k tomu, aby byl průmysl skotu životaschopný a soběstačný. Studie konečně naznačuje, že k oživení průmyslu produkce skotu a jeho zisku pro hovězí maso a související produkty ve prospěch Nigerijců musí vládní i soukromý sektor spolupracovat. Skot, hovězí maso, marketing, veterinární medicína, hospodářská zvířata a výzkum v Nigérii
Statistická analýza chovu hovězího dobytka a trhu s hovězím masem v ČR
Janderková, Tereza
Bakalářská práce se zabývá vývojem chovu skotu v České republice od roku 1989 a tuzemským trhem hovězího masa. První část této práce, tedy literární přehled, je zaměřena na stručný popis vývoje chovu hovězího dobytka v České republice od roku 1989, charakteristiku mléčné a masné užitkovosti společně se způsoby zpeněžování a na zástupce těchto užitkových typů. Okrajově jsou v práci zmíněny i požadavky na kvalitu mléka. Teoretická část dále specifikuje vlastnosti, složení a kvalitu hovězího masa a požadavky na její udržení. Závěrem této části je popsán trh obecně, agrární trh a trh s hovězím masem, tedy dovoz a vývoz. V aplikační části jsou vyhodnocena sekundární data týkající se dojivosti, cen mléka, produkce, spotřeby, cen, vývozu a dovozu masa za pomocí grafů, z nichž jsou vyvozeny adekvátní závěry.
Variabilita genu SREBP1 a asociace s vybranými znaky kvality masa u skotu
Augustin, Josef
Genetické poznatky přinášejí velké výhody pro dnešní živočišnou výrobu, kde pomáhají zrychlit produkci, selekci a genetický zisk pro dané vlastnosti. Předkládaná diplomová práce zkoumá gen SREBP1 na populaci českého strakatého skotu. Zmíněný gen reguluje především lipogenezi, dále je spojován se složením mastných kyselin v intramuskulárním tuku a zároveň ovlivňuje kvalitu masa. Intramuskulární tuk velmi významně působí na senzorické vlastnosti masa, především na chuť, šťavnatost a křehkost. Tato práce byla zaměřena na stanovení genotypů u cca 100 kusů býků plemene ČESTR. Bylo stanoveno celkem 95 genotypů genu SREBP1 pomocí amplifikace PCR a vizualizace byla provedena prostřednictvím horizontální agarózové gelové elektroforézy, následně byly některé vzorky ověřeny metodou Sangerova sekvenování. U vybrané populace byly určeny pouze dva typy genotypů: LL a LS, genotyp SS se v této populaci neobjevil. V dané populaci se nejvíce vyskytovali homozygoti LL (n=71) a dále heterozygoti LS (n=24). Frekvence genotypů byla následovná: LL 74,7 % a LS 25,3 %. Relativní frekvence byla stanovena u alely L na 87,35 % a u alely S na 12,65 %. Dále byla stanovena Hardy-Weinbergova rovnováha s výsledkem, že zkoumaná populace je v genetické rovnováze. Mezi genotypy a IMT nebyla identifikována asociace, takže IMT průkazně nevyšel (p=0,6974). Ovšem statisticky významný rozdíl (p=0,0076) byl prokázán u barvy.
Návrh marketingové strategie Rodinné Farmy Škodovi
Rojová, Tereza
Rojová, T. Návrh marketingové strategie rodinné Farmy Škodovi. Bakalářská prá-ce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2022. Cílem této bakalářské práce je navrhnout marketingovou strategii, která povede ke zvýšení podvědomí o rodinné Farmě Škodovi a jejich produktech. Farma Škodovi se specializuje na výkrm a porážku býků, společně s dalším zpracováním hovězího masa. Cíle, v podobě tvorby čtyř marketingových strategií, je dosaženo pomocí vypracování SWOT analýzy. Podkladem pro vytvořenou SWOT analýzu je literární rešerše, která se zabývá strukturou zemědělství v ČR a EU, živočišnou výrobou v ČR, spotřebou hovězího masa a nákupními zvyklostmi spotřebitele. Podstatná část literární rešerše se zabývá také studiemi týkajících se marketingu v zemědělství a vhodných způsobů propagace hovězího masa. Návrh vybrané marketingové strategie je uveden společně s kalkulací nákladů.
Stáj s dojírnou
Lenoch, Petr ; Hovořák, Dalibor (oponent) ; Hlavačka, Tomáš (vedoucí práce)
Diplomová práce řeší projektovou dokumentaci novostavby stáje s dojírnou v zemědělském středisku v Horní Kalné v Královehradeckém kraji. Ve stáji bude ustájeno 340 krav. Stáj bude propojena s dojírnou spojovacím krčkem. Cílem je za jednoduchého technického řešení a za použití kvalitní technologie vytvořit velice dobré podmínky pro pobyt zvířat (welfare).
Zhodnocení chovu plemene Wagyu v podmínkách konkrétního chovu v ČR
Hortová, Sára
Bakalářská práce se věnuje komplexnímu zhodnocení chovu masného plemene Wagyu na farmě Horky, neboť se jedná o velmi raritní produkt v českém zemědělství. V první polovině experimentální části je práce zaměřena na celkové zhodnocení chovu pomocí ukazatelů masné užitkovosti, konkrétně: jatečná výtěžnost, průměrný denní přírůstek, hmotnost JUT, váha před porážkou, váhové rozdíly mezi 120, 210 a 365 dnem a reprodukční vlastnosti. Tyto ukazatele jsou zpracovány pomocí matematicko-statistických metod za období 2016-2019. Ve druhé polovině experimentální části se práce zaměřuje na ekonomické zhodnocení podniku za období 2019-2022, ve kterém byla využita metoda SWOT analýzy, následně byla zhodnocena struktura vývoje nákladů a výnosů farmy. V poslední řadě byla vytvořena analýza poměrových ukazatelů, tedy rentabilita, aktivita, zadluženost a likvidita. Z vypočtených hodnot vyplývá, že z důvodu vysokých nákladů, doby výkrmu a nízké úrovně reprodukce je podnik ve 3 ze 4 sledovaných roků ztrátový.
Analýza cenových relací v komoditní vertikále
Tušarová, Helena
Diplomová práce je zaměřena na analýzu cenových relací v komoditní vertikále hovězího masa v České republice. Předkládaná práce vymezuje vývoj a změny agrárního sektoru vlivem globalizačních a integračních procesů. Analyzuje oblast týkající se formování cen a cenových hladin v rámci komoditní vertikály navazující na chov skotu v prostředí České republiky. Jedná se o vývoj cen zemědělských, průmyslových výrobců a spotřebitelské ceny. Analýzy jsou sestaveny z porovnání měsíčních cen vybraných produktů, které následně slouží k ověření výskytu a vlivu tržní síly v řetězci s použitím metodologického pojetí na základě analýzy cenové transmise.
Změny kvalitativních znaků masa během skladování
ZIEGLBAUEROVÁ, Karolína
Bakalářská práce je zaměřena na téma hodnocení kvalitativních znaků hovězího masa při jeho skladování. V literárním přehledu je definice pojmu hovězí maso, dále je uvedena spotřeba hovězího masa v ČR, popsáno jeho chemické složení a vlastnosti. V práci jsou hodnoceny faktory, které ovlivňují jakost hovězího masa a jejich rozdělení. Dále je charakterizováno zrání masa, pak jeho skladování. Praktická část je zaměřena na měření základních analytických složek ve svalovině skotu, pocházející z vlastního chovu a z farmy se srovnatelnými podmínkami chovu. Cílem této bakalářské práce bylo porovnání vlastností masa tří plemen skotu, zejména zjišťování změn základních analytických hodnot masa v průběhu jeho dlouhodobého skladování. Sledováno bylo množství vody, bílkovin, tuku a kolagenu pomocí přístroje NIRMaster a následně byly výsledky porovnány.
Jakostní znaky hovězího masa v průběhu zrání
JANOUŠKOVÁ, Kateřina
Tématem této práce je ověření vlivu různého ošetření hovězího masa po porážce na jakostní znaky, celkový počet mikroorganismů na povrchu masa během zrání a senzorické vlastnosti uzrálého masa před a po tepelné úpravě. V literárním přehledu jsou popsány jakostní znaky masa, vlivy působící na jakost, proces zrání a způsoby ošetření masa po porážce. Praktická část práce se skládala z ošetření masa po porážce mléčnou kyselinou, mléčnou kyselinou + extraktem z cibulových slupek a čistým extraktem z cibulových slupek. Další část se skládala z měření pH a celkového počtu mikro-organismů během suchého zrání ve čtvrtích a po mokrém zrání v zavakuovaných sáčcích, určení složení masa, odkapu vody, barvy a provedení senzorického hodnocení masa. Získané hodnoty byly statisticky vyhodnoceny.
Vybrané jakostní ukazatele masa zvěře z farmových chovů
PETÁKOVÁ, Šárka
Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit jakostní znaky masa z faremně chova-ných jelenů a srovnat je se znaky hovězího masa mladých býků shodného věku a podobných podmínek chovu na základě chemického složení svaloviny. Do experimentu bylo zahrnuto celkem dvanáct kusů jelenů a dvanáct kusů mla-dých býků, ve věkovém rozmezí 20-24 měsíců. Pro vlastní analýzu byly odebrány vzorky masa z nejdelšího zádového svalu jatečného těla. Vzorky masa byly následně analyzovány v laboratoři Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a stanoveny byly základní hodnoty chemického složení, tedy obsah vody, bílkovin, obsah intramuskulárního tuku a obsah kolagenu. Následně byla u jeleního masa změřena barva. Výsledky obsahu vody u jeleního a hovězího masa dosahovaly srovnatelných hodnot, u jeleního masa se průměrný obsah vody pohyboval 75,39 % a u hovězího masa 75,66 %. Výsledky korelují s průměrným obsahem vody uváděným v literatuře (75-77 %). Obsah bílkovin u jeleního masa dosahoval 22,30 %, u hovězího masa 21,53 %. Obsah intramuskulárního tuku jeleního masa vykazoval 0,43 %, oproti masu hovězímu, které bylo o 1,16 % tučnější. Množství kolagenních bílkovin vykazovalo nejvyšší rozdíl, ze všech analýz. Jelení maso obsahovalo pouze 0,73 % kolagenních bílkovin. Hovězí maso bylo bohatší na kolagenní bílkoviny, konkrétně v průměru obsahovalo 0,94 % kolagenu. Statisticky významný rozdíl mezi jelením a hovězím masem lze deklarovat u obsahu bílkovin, tuku a kolagenních bílkovin.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 30 záznamů.   předchozí4 - 13dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.