Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 80 záznamů.  začátekpředchozí32 - 41dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obilí ve středověké kultuře českých zemí
Freiová, Kristýna ; Czumalo, Vladimír (vedoucí práce) ; Hubáček, Ondřej (oponent)
Zemědělství se v dějinách lidstva objevilo před 12 000 - 5 000 lety. Lidé se tehdy začali usazovat, aby se primárně věnovali obdělávání půdy a pěstování obilnin, které poznali jako divoce rostoucí rostliny. Nový způsob života postupně změnil společenský i kulturní řád. Návrat k původnímu způsobu života nebyl nemožný. Před příchodem Slovanů na území dnešní Moravy a Čech postupně hospodařily na našem území různé indoevropské kmeny. Nejvýznamnějšími z nich byli Keltové a Germáni. Na jejich zemědělskou činnost navázali Slované přicházející z východních částí Evropy snad v druhé polovině 6. století. Po prvotních státních útvarech, z nichž se dá doložit pouze existence Velké Moravy, vznikl raný český stát. I ve zdejší kultuře mělo obilí svou nenahraditelnou úlohu. Zemědělská činnost byla hlavním zdrojem obživy celého obyvatelstva. V tomto období se pěstovalo proso a pluchaté pšenice jednozrnka a dvouzrnka, které postupně ustoupily pšenici obecné a ječmenu. Půda se obdělávala dřevěnými rádly, která půdu pouze rozrývala. Obilí, které se sklízelo pomocí srpů, se ukládalo v zemních jamách. Aby byly obilniny pro člověka lépe stravitelné, semílaly se na mouku. Nejprve k tomu účelu sloužily různé rotační ruční mlýnky a až od 12. století velké mlýny na vodní kolový pohon. Obilná strava byla vesměs prostá. Pouze...
Rozvoj vinařství v České republice
Krsková, Lucie ; Malý, Michal (vedoucí práce) ; Tereza, Tereza (oponent)
Diplomová práce se zabývá rozvojem vinařství v České republice. Je provedena analýza současné situace na vinařském trhu, na kterou navazují návrhy pozitivního vývoje v budoucnu. Teoretická část rozebírá vinařství a vinohradnictví na území České republiky nejprve z pohledu historického a poté v současném kontextu především z hlediska právních předpisů upravujících sektor vinařství. Uvedeny jsou vinařské oblasti a regiony, třídění vína a Vína originální certifikace. Praktická část je zaměřena na navržení opatření pro rozvoj vinařského sektoru. Nejprve je rozebrán vývoj vinařství a vinohradnictví od roku 1996 do roku 2015 pomocí časových řad. Dále jsou vyhodnoceny poskytované státní a evropské podpory pro sektor vinařství, které byly vypláceny v letech 1996 až 2015 v České republice. K současným právním změnám je shrnuta novela vinařského zákona. Pomocí dotazníkového šetření a rozhovorů jsou zjišťovány názory odborné i neodborné veřejnosti na české a moravské vinařství. Výsledky dotazníku jsou vyhodnoceny ve statistickém programu pomocí korelační analýzy. Navrhovaná výsledná koncepce je zaměřena na výrobu vína a pěstování vinné révy. Výroba vína je navržena mezi živnosti řemeslné s nutností odbornosti. Pro pěstitelé vinné révy s malou viniční plochou je navrženo seskupení do vinařských družstev kvůli dosažení vyšší rentability.
Technologie pěstování chmele (Humulus lupulus L.). Vliv elicitorů na výnos a kvalitu produktu. Jeho potravinářské a nepotravinářské využití.
HAŠKOVCOVÁ, Petra
Bakalářská práce se zabývá technologií pěstování chmele, jeho využitím, použitím elicitorů a rostlinných přípravků na zemědělských plodinách. Obecná část bakalářské práce pojednává o historii chmele, morfologii chmelové rostliny, technologii pěstování chmele, výživě a hnojení, ochraně před škůdci a proti chorobám, o sklizni a chemickém složení chmele. Česká republika patří tradičně mezi největší světové producenty chmele. Český chmel je světově proslulý svou kvalitou, danou naprosto převažující jemnou aromatickou odrůdou Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ). Dále jsou v této části uvedeny informace o vlivu elicitorů na zemědělské plodiny, vliv rostlinných preparátů a využití chmele. V závěru práce jsou shrnuty základní údaje o chmelu otáčivém.
Stroje pro sklizeň brambor
Chrást, Vladimír
Práce se zabývá problematikou významu pěstování brambor a technickou náročností sklizně nepoškozených hlíz brambor. Řeší jednotlivá sklízecí ústrojí bramborového sklízeče, kterými hlíza prochází při sklizni a hodnotí poškození bramborových hlíz při různých intenzitách natřásání prosévacího dopravníku sklízeče
Stroje pro pěstování a sklizeň brambor
Zeman, Martin
Práce pojednává v první části o současných nejpoužívanějších strojích pro pěstování a sklizeň brambor, podává ucelený přehled o strojích používaných pro přípravu půdy, sázení, strojích pro ošetření brambor během vegetace a v neposlední řadě o prostředcích používaných pro sklizeň -- jak tažených, tak samojízdných. Ve druhé části je rozebraná činnost a druhy separačních ústrojí a popsán experiment, který se zabývá vlivem použité technologie sklizňového prostředku na mechanické poškození hlíz brambor.
Změny fyzikálně chemických vlastností chladírensky skladovaných jablek
Vojtěšková, Darja
Fyzikální a chemické změny jablek v průběhu zrání na stromě a v posklizňových změnách hrají důležitou roli. Cílem bylo zaměřit se na tyto změny a následně je vyhodnotit. V literární části je práce zaměřena na chemické a nutriční hlediska plodů, zrání a dýchání plodů, sklizeň, možnosti skladování a fyziologické poruchy během skladování. V praktické části byly hodnoceny tři odrůdy jablek "Rubinola, Prima a Topaz". Nejdříve byly hodnoceny plody v průběhu zrání na stromě. U každé odrůdy bylo odebráno vždy pět plodů každých 7 dní. V optimální zralosti bylo posbíráno 40 plod každé odrůdy a byly chladírensky skladovány po dobu 90 dní při teplotě 3 °C. Dle kvalitativních znaků jaké jsou chemické vlastnosti (škrobový test, rozpustná sušina a titrační kyseliny) a mechanickofyzikálních vlastností (penetrometrická pevnost, hmotnost) byly odrůdy měřeny a následně vyhodnoceny.
Uplatnění mechanizačních prostředků při pěstování LAKR
Komárek, Vojtěch
Bakalářská práce se zabývá mechanizačními prostředky využívaných při pěstování LAKR, které jsou doplněny o hlavní technicko-ekonomické parametry. Dále je v práci uveden modelový návrh technologického postupu. Byly zjištěny celkové náklady na pěstování Kmínu kořenného ve výši 16 760,50 Kč.ha-1. Nejnákladnější operací je zpracování půdy s částkou 3 312,30 Kč.ha-1. Z hlediska nákladovosti má velké zastoupení také aplikace PK hnojiv, která se pohybuje na částce 2 924,20 Kč.ha-1. Nejméně náročnou operací po finanční stránce je předseťová příprava půdy, na kterou jsou náklady 627,20 Kč.ha-1. Vypočítáním nákladů lze provézt ekonomickou analýzu a celkovou rentabilitu plodiny.
Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování
Němcová, Monika
Bakalářská práce "Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování" se zabývá popisem jednotlivých druhů drobného ovoce, látkovým složením, technologickými parametry, možnostmi sklizně a výskytem chorob a škůdců. Část bakalářské práce byla věnována možnostem uskladnění drobného ovoce, byly popsány skladovací technologie se zaměřením na řízenou atmosféru, dynamicky řízenou atmosféru a ULO. V praktické části byly sledovány dvě odrůdy rybízu (Trent a Detvan) během skladování. Byly hodnoceny rozdíly mezi plody rybízu ošetřenými ozonem a neošetřenými, byl hodnocen zdravotní stav a kontrola úbytku hmotnosti. Laboratorně byl stanoven obsah rozpustné sušiny a obsah veškerých kyselin.
Hodnocení růstových a sklizňových údajů netradičního ovocného druhu - dřínu obecného
Doležálková, Blanka
Cílem této diplomové práce bylo zjištění růstových a sklizňových vlastností vybraného souboru odrůd dřínu obecného. Byl podán přehled o historii, původu, rozšíření, charakteristických vlastnostech, kterými se vyznačuje tento ovocný druh. Je zde popsáno chemické složení plodů, množení dřínu obecného a jeho pěstování. Dále i jeho využití a zpracování na vybrané produkty. Na pokusné a demonstrační ploše ústavu -- SŽP Žabčice byl zhodnocen sortiment 6 odrůd ('Elegantní', 'Fruchtal', 'Jolico', 'Lukjanovský', 'Vydubecký', 'Vyšegorodský'). Byly zjištěny termíny fenologických fází, velikosti objemu keře, velikost sklizně plodů a vnější i vnitřní znaky plodů. Výsledky z jednotlivých měření byly zpracovány a statisticky vyhodnoceny. Získané hodnoty byly seřazeny do tabulek a grafů a následně podrobně popsány v textové části. Podle těchto získaných hodnot je možné vybrat nejvhodnější odrůdu pro pěstování a následující zpracování.
Hodnocení růstových a sklizňových údajů kamčatských borůvek (Lonicera caeruela L.)
Becha, Tomáš
Tato diplomová práce na téma: Hodnocení růstových a sklizňových údajů kamčatských borůvek (Lonicera caerulea L.) je zaměřena na hodnocení růstových, sklizňových a fenologických vlastností u 30 odrůd zimolezu. Z růstových vlastností byla v práci hodnocena výška keřů, kubatura keřů, roční přírůstek a hodnocení kvetení. U sklizňových parametrů se sledovala výška a šířka plodů, váha jednoho plodu, tvary plodů, obsah refraktometrické sušiny, obsah vitamínu C a celkový obsah sušiny v plodech. U fenologických fází bylo zaznamenáno datum rašení, kvetení, dozrávání plodů, sklizně a opadu listů. Práce je doplněna grafy a tabulkami publikovaných výsledků a popisem v textové části práce. Součástí je i popis některých nejpěstovanějších odrůd. V průběhu pozorování byla pořízena průběžná fotodokumentace. Ze zjištěných skutečností je nyní možné si vybrat odrůdu s největšími plody, nejtěžšími plody, největším obsahem vitamínu C, refraktometrické sušiny či obsahem celkové sušiny v plodech nebo největším přírůstkem kubatury keře.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 80 záznamů.   začátekpředchozí32 - 41dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.