Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  začátekpředchozí26 - 35  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Enzymy podílející se na metabolismu škrobu
Riegelová, Kateřina ; Ryšlavá, Helena (vedoucí práce) ; Liberda, Jiří (oponent)
Škrob je uložen v plastidech zásobních orgánů rostlin nebo v chloroplastech fotosyntetických pletiv. Tento zásobní polysacharid může být degradován hydrolyticky -amylasami (EC 3.2.1.1.) nebo fosforolyticky fosforylasami (EC 2.4.1.1.). Extrakt připravený z listů tabáku (Nicotiana tabacum L.) štěpil barevný škrobový substrát. pH optimum hydrolytického štěpení bylo pH 8,0, pH optimum fosforolytického štěpení pH 7,4. Rychlost štěpení škrobu byla nejvyšší při teplotě 55 řC. Pro štěpení škrobu v listech tabáku má větší význam -amylasa než foforylasa.
Průmyslová výroba lihu
Flajs, Roman ; Zichová, Miroslava (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá průmyslovou výrobou lihu pro potravinářské a palivové účely. Cílem práce je popsat suroviny na výrobu lihu se zaměřením na lignocelulosové materiály a mikroorganismy, které se používají při jejich zpracování a fermentaci. Podrobněji je zde rozveden technologický postup výroby lihu z jednotlivých surovin a následně je popsáno využití lihu hlavně pro palivové účely jako náhrady za fosilní paliva.
Rostlinné polysacharidy a jejich význam v potravinářském průmyslu
Klanicová, Barbora ; Illková, Kateřina (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
V práci jsou popsány literární poznatky o rostlinných polysacharidech, jejich vlastnosti a struktury, modifikace, změny, jejich biosyntézy a izolace a především jejich význam v potravinářském průmyslu. Větší pozornost byla věnována škrobu a celulose zejména kvůli jejich modifikacím a významné úloze při využití těchto látek v potravinářství. Pro pochopení dějů a jejich celkového významu bylo nutné věnovat se tématu od začátku – tedy i stavbě rostlinné buňky a následně syntézám, především fotosyntéze, kterými monosacharidy a polysacharidy vůbec vznikají.
Polymers based on chemically modified starch
Horák, Pavel ; Kruliš, Zdeněk ; Šárka, E. ; Kobera, Libor
In our research, we are developing materials based on chemical modified wheat starch ant its derivatives. The starch is esterified with various acids or acid anhydrides, e.g. acetic or propionic acid. Main goal of this work is to determine the degree of substitution, which has significant relevance in study of modified saccharides. it was done using three different techniques - acid-base titration, elemental analysis and nuclear magnetic resonance spectroscopy.
Návrh technologického souboru zařízení pro produkci biolihu s roční kapacitou do 500 000 litrů.
SLANINKA, Milan
Tato bakalářská práce se zabývá produkcí biolihu pro palivářské účely. V první teoretické části je popsán způsob výroby biolihu z běžně pěstovaných obilovin. Zdroje a vlastnosti materiálů, z kterých je možné biolíh vyrobit, zátěž výroby biolihu legislativou. Druhá část práce obsahuje návrh vlastního technologického souboru zařízení pro produkci biolihu s danou roční kapacitou výroby.
Dušená šunka - výroba, složení, kvalita
KLIMEŠOVÁ, Hana
Diplomová práce popisuje problematiku současného trhu masných výrobků, jejich kvality a související legislativy se zaměřením na dušenou šunku. Šunka je podle současné legislativy rozdělena do 3 kategorií podle obsahu čistých svalových bílkovin. Jedná se o šunku nejvyšší jakosti, šunku výběrovou a šunku standard. V šunkách zařazených do třídy nejvyšší jakosti a třídy výběrové je zakázáno použití škrobu, barviv, vlákniny a rostlinných a jiných živočišných bílkovin. V rámci praktické části diplomové práce byl proveden rozbor dvaceti vzorků šunek ze všech jakostních kategorií. Na základě provedených pokusů bylo zjištěno, že škrob nebyl přidán do žádné ze šunek z kategorií výběrová a nejvyšší jakosti. Škrob se vyskytoval pouze o dvou vzorků ze skupiny standard, kde je jeho přídavek legislativou povolen.
Hydrolýza brambor
VLAČIHOVÁ, Andrea
Práce se zabývá srovnáním působení kyselé, zásadité a enzymatické hydrolýzy na bramborový škrob při současném působení různých tlaků (0 MPa, 0,3 MPa a 1MPa). Kyselá hydrolýza byla prováděna kyselinou sírovou o koncentracích 3, 6, 9 a 12 %, zásaditá hydrolýza hydroxidem sodným o koncentracích 3, 6, 9 a 12% a k enzymatické hydrolýze byly použity čtyři enzymatické přípravky k hydrolýze škrobu. Efekt hydrolýzy byl poměřován pomocí GE a doplněn byl výtěžností alkoholu. V pokusu je patrný pozitivní vliv zvýšeného tlaku 0,3MPa a 1MPa na průběh hydrolýzy.
Energetické rezervy u \kur{Lythrum salicaria} L. v čase
KUNC, Dušan
Lythrum salicaria je invazní druh Severní Ameriky. Práce je zaměřena na zásoby karbohydrátů (zejména škrobu) v podzemních orgánech jmenovaného druhu. Tyto zdroje energie jsou zvažovány jako potenciální vysvětlení invazivního chování v rámci sezóny i několika let. Další otázkou je, jestli mohou být tyto rezervy ovlivněny dalšími faktory. Tyto otázky byly testovány formou zahradních experimentů.
Ekologická omezení odnožování z kořenů u mokřadních rostlin
SOSNOVÁ, Monika
Mokřadní rostliny jsou do velké míry závislé na vegetativním šíření a reprodukci. V mokřadních společenstvech můžeme nalézt všechny typy klonálního růstu, ale např. speciální adaptace jako tvorba turionů, fragmentace a pučení jsou častější ve společenstvech s otevřenou vodní hladinou. Jeden typ klonálního růstu, tj. odnožování z kořenů, je ale zastoupen vzácně, i když je výhodný na narušovaných stanovištích. Tato práce se zabývá možnými ekologickými příčinami tohoto jevu. Na příkladu mokřadního druhu Rorippa palustris studuje, jak je tato schopnost ovlivněna životní historií, narušením a alokací uhlíku. Dále se zabývá schopností regenerace rostliny po zaplavení a silné disturbanci.
Podnikatelský plán Lyckeby Amylex, a.s.
Hůlová, Marie ; Srpová, Jitka (vedoucí práce) ; Chlan, Miloslav (oponent)
Největší výrobce bramborového škrobu v České republice se zaobírá myšlenkou využití výrobny v mezikampani k výrobě škrobu hrachového. Důvodem jsou jednak kvóty na výrobu bramborového škrobu určované Evropskou unií, jednak upouštění od pěstování škrobárenských brambor z důvodu jejich finanční i agronomické náročnosti. Díky výrobě dalšího druhu škrobu by došlo k naplnění kapacit a zároveň k omezení závislosti pouze na jedné surovině. Cílem diplomové práce je sestavit podnikatelský plán, jehož prostřednictvím bude posouzena reálnost daného podnikatelského záměru.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   začátekpředchozí26 - 35  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.