Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 31 záznamů.  začátekpředchozí22 - 31  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výživa ve fotbalu
Kocourek, Lukáš ; Šteffl, Michal (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Výživa ve fotbalu Cíle: Hlavním cílem této práce bylo shromáždit dostupné informace a doporučení o výživě ve fotbalu. Dalším cílem bylo sestavit vzorový jídelníček pro hráče fotbalu s popisem návodu, jak tento jídelníček individuálně sestavit. Metody: Bakalářská práce je realizována jako přehledová studie. Pro získání relevantních informací týkajících se problematiky byla studována odborná a populárně naučná literatura. Výsledky: Byl předložen stručný přehled o možnostech výživy ve fotbale s vzorovým jídelníčkem a návodem, jak tento jídelníček individuálně sestavit. Závěr: V současné době pravděpodobně neexistuje univerzální stravovací plán, který by fungoval pro všechny sportovce ideálně. Je třeba dbát na individuální přístup a především na aktuální zdravotní stav jedince. Klíčová slova: sportovní výživa, jídelníček, individuální přístup
Monitoring of carbohydrate income in sportsmen's diet
Pourová, Veronika ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tématem mé diplomové práce je monitorování příjmu sacharidů ve výživě sportovců. Práce sleduje příjem sacharidů i ostatních živin podílejících se na celkovém příjmu energie, a to z toho důvodu, aby bylo možné zhodnotit, zda sportovci upřednostňují jiné zdroje hlavních živin před sacharidy a zda je jejich energetický příjem dostatečný. Sledováním příjmu vlákniny a jednoduchých cukrů je možné získat představu o tom, zda sportovci upřednostňují spíše rychle stravitelné zdroje sacharidů nebo v rámci snahy o zdravý životní styl dbají na příjem celozrnných výrobků, luštěnin, ovoce a zeleniny. Veškeré sledované údaje jsou porovnány s nesportovci, aby bylo zřejmé, v kterých ohledech se jejich dieta nejvíce odlišuje. V teoretické části práce jsou definovány zásady sportovní výživy, krátce zmíněny rozdíly s doporučeními pro populaci a vysvětleny jednotlivé metody monitoringu příjmu a výdeje energie. V praktické části jsou pomocí software NutriPro Expert hodnoceny pětidenní jídelníčky sportovců a nesportovců. Pomocí databáze zvané Compendium of Physical Activities jsou hodnoceny záznamy veškeré fyzické aktivity v totožných pěti dnech u zkoumaných jedinců. Veškeré zkoumané hodnoty, tedy příjem energie, výdej energie, příjem sacharidů, bílkovin a tuků, příjem jednoduchých cukrů, vlákniny a příjem alkoholu, byly...
Zhodnocení výživy extraligových házenkářů
Laštovička, Petr ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Matějů, Jarmila (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na zhodnocení výživy extraligových házenkářů. Cílem je popsat význam výživy ve sportu a porovnat skupiny profesionálních sportovců s amatéry. Práce je rozdělena do 2 částí. Teoretická část se zabývá převážně významem jednotlivých živin, pitného režimu, fyziologií házené a s ní souvisejícím energetickým metabolismem. Praktická část hodnotí výsledky dotazníku a čtyřdenního jídelníčku. Výzkumný soubor tvořilo 20 extraligových házenkářů a 15 neprofesionálních sportovců ve věkovém rozmezí 18 - 29 let. Hodnocení jídelníčků ukázalo na nedostatečný energetický příjem, převážně ve formě sacharidů. Byly zjištěny také rozdíly mezi oběma skupinami, kdy extraligoví házenkáři kompenzují nedostatečný příjem sacharidů zvýšenou konzumací bílkovin, ale neprofesionální sportovci mají zvýšený příjem tuků. Byl zjištěn nadměrný příjem bílkovin a tuků živočišného původu, což je zapříčiněné také tím, že 85 % respondentů z řad extraligových házenkářů nikdy nekonzultovalo svůj jídelníček se specialistou v oblasti výživy. Klíčová slova: sportovní výživa, házená, nutriční příjem, energetický příjem, pitný režim
Výživa při a po dlouhodobém výkonu u hoby běžců
Kaucká, Petra ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Semerád, Miroslav (oponent)
Název: Výživa při a po dlouhodobém výkonu u hobby běžců Cíle: Cílem práce bylo zjistit stravování hobby běžců při a po dlouhodobém výkonu. Ověřit jejich dietu z kvantitativního a kvalitativního hlediska. Dále pomocí laboratorní diagnostiky zjistit maximální funkční parametry a tělesné složení. Posoudit vliv výplachu úst sacharidovým roztokem v běhu na 60 min. Metody: V rámci práce byla použita biomedicínská měření. Bylo využito somatometrie, bioimpedanční metody, laboratorního spiroergometrického měření v podobě zátěžového testu do maxima. Terénní měření s využitím sporttestrů při běhu na 60 min a výplachem úst SR. K subjektivnímu hodnocení vnímání fyzické zátěže byla využita Borgova RPE škála v běhu na 60 min. Dalšími metodami byl polostrukturovaný rozhovor a anketní šetření. Výsledky: Stravování hobby běžců při dlouhodobém výkonu neodpovídá aktuálním požadavkům sportovní výživy z hlediska maximalizace výkonu. Výživové strategie testovaných osob nesplňují podmínky pro optimální regeneraci organismu a doplnění energetických substrátů. Dále bylo zjištěno, že výplach úst 8% sacharidovým roztokem měl u všech testovaných osob pozitivní vliv na podaný výkon v běhu na 60 min. Ze zjištěných dat z online ankety u hobby běžců a testovaných osob lze usoudit, že hobby běžci získávají informace o stravování z...
Výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců
Wűrzová, Anna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Tuka, Vladimír (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců. Hlavním úkolem této práce je popsat význam sportovní výživy u vytrvalostních sportovců a porovnat rozdílné stravování u dvou různě zdatných skupin lyžařů běžců. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá fyziologií běžeckého lyžování, zejména důležitou funkcí metabolismu a morfologickou charakteristikou běžce na lyžích. Rovněž pojednává o specifických nárocích vytrvalostního sportovce na výživu, o jednotlivých makronutrientech i mikronutrientech a v neposlední řadě také o vhodných doplňcích stravy pro vytrvalostní sport. Praktická část práce shrnuje výsledky získané hodnocením dotazníků o charakteristice tréninku a čtyřdenních jídelníčků respondentů. Výzkumný soubor tvořilo 8 reprezentačních a 8 výkonnostních lyžařů běžců ve věkovém rozmezí 20-32 let. Bylo zjištěno, že reprezentační lyžaři běžci mají vyšší tréninkový objem, a proto i vyšší energetický výdej než výkonnostní lyžaři běžci. Hodnocení jídelníčků sportovců poukázalo na rozdíly ve stravování mezi oběma skupinami. Doporučený příjem energie pro běžce na lyžích je 12000-14000 kJ/den, podle míry zátěže a výkonnosti. Dostatečný celkový energetický příjem byl zaznamenán u výkonnostních lyžařů, který byl splněn ze 101 %...
Společenský tanec jako forma využití volného času
Ježková, Martina ; Dvořáčková, Hana (vedoucí práce) ; Leontovyčová, Jana (oponent)
Anotace: Téma mé diplomové práce "Společenský tanec jako forma využití volného času" si klade za cíl odhalit široké veřejnosti tanec očima profesionálních tanečníků. Ukázat a doporučit společenský tanec, jako jednu z velmi dobrých možností, jak smysluplně využít svůj volný čas. Cílem práce je zjistit, jak žáci a studenti do 20 let tráví svůj volný čas a jak vnímají tanec, jako zájmovou aktivitu. Tato práce je rozdělena do dvou celků: teoretické a empirické části. V teoretické části pracuji s pojmem volného času. Jak si tento pojem můžeme vyložit, co znamená a jak je důležité smysluplné využití volného času. Dále se podrobně zabývám dějinami tance, na kterých se ukazuje, proč lidé začali tančit, jak dlouho se již tančí a co tanec lidem přináší. Teoretická část dále obsahuje informace o tanečním sportu, institucích poskytujících taneční průpravu, sportovní výživě a také o tom, že tanec může pomáhat a léčit. Empirická část je věnována dotazníkům, zjišťujícím to, jak děti tráví svůj volný čas v závislosti na tanečních aktivitách a řízeným rozhovorům s profesionálními tanečníky, kteří nás nechají nahlédnout do svého tanečního světa. Tito tanečníci nám odpoví na otázky: proč se stal tanec jejich životním stylem; jaké s sebou nese pozitiva a negativa; co je na tanci tak krásného a osvobozujícího a třeba také to,...
Využití kreatinu a karnitinu ve sportu
Vodičková, Věra ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Boudová, Lea (oponent)
5 Abstrakt Kreatin je z 95 % obsažen v kosterních svalech, kde je z 65 % fosforylován na kreatinfosfát. Denní potřeba 2 g je kryta příjmem z potravy a biosyntézou. Systém kreatin - kreatinfosfát slouží ve svalech pro rychlou regeneraci ATP, pro vyrovnávání pH a podílí se na růstu svalové hmoty. Základní a prokazatelně účinnou formou suplementů je kreatin monohydrát, jiné preparáty nejsou účinnější. Podávání kreatinu je bezpečné, potvrzeným nežádoucím účinkem je pouze nárůst hmotnosti a trávící obtíže. Je prokazatelně efektivní pro zvýšení výkonnosti, zejména při opakované krátkodobé intenzivní zátěži a v silových disciplínách. Nejúčinnějším postupem podávání je využívání tzv. plnící fáze, následované fází udržovací a pauzou, které se v cyklech opakují. Účinnost zvyšuje současné podání sacharidů. Nárůst výkonnosti koreluje s velikostí nárůstu obsahu kreatinu ve svalech, která závisí na velikosti jeho zásob před zahájením suplementace. Karnitin se vyskytuje ve dvou optických formách, ovšem pouze L-forma je metabolicky účinná a bezpečná. Jeho hlavní funkcí je přenos aktivovaných mastných kyselin do matrix mitochondrie, kde probíhá jejich β-oxidace. Denní potřeba karnitinu je z 25 % kryta biosyntézou, zbylých 75 % ...
Stravovací režim softballového družstva na soustředění
Kadlecová, Klára ; Süss, Vladimír (vedoucí práce) ; Pravečková, Petra (oponent)
Název práce: Stravovací režim softballového družstva na soustředění. Cíl práce: Cílem práce je sestavit jídelníček odpovídající energetickým a nutričním potřebám při fyzické zátěži na soustředění žen ve věku 18 až 25 let bez let bez zvláštních výživových preferencí s použitím programu FitLinie 5.82. Metoda: Pro zjištění energetické potřeby hráčky byla užita metoda nepřímé kalorimetrie. Do dané rovnice byly dosazeny průměrné antropometrické parametry hráčky softballu a celý výsledek byl navýšen o energii vydanou při každodenním tréninku dle příslušných tabulek. V příjmu energie dodržen poměr základních živin (60 % sacharidy, 25 % tuky, 15 % bílkoviny). Zohledněn byl také dostatečný přísun sacharidů před každou tréninkovou jednotkou. Výsledky: Denní energetický příjem byl během celého týdenního soustředění dodržování průměrně z 98,90 %, což představuje hodnotu přibližně 13 735 kJ. Z hlediska nutričního byl denní příjem základních substrátů stanoven na 490 g sacharidů, 91 g tuků a 122 g bílkovin. Průměrně během celého soustředění se podařilo zajistit příjem sacharidů s přesností na 99,54 % (488 g). Příjem tuků byl plněn s podobnou přesností a lehkým přesahem na 100,93 % (92 g). Pro bílkoviny pak platila průměrná přesnost za celý týden 97,51 % (119 g). Závěry práce: Jídelníček, který byl sestaven,...
Porovnání stravovacích návyků aktivních sportovců a běžné populace dospělých osob
ŤUKOVÁ, Gabriela
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit rozdíly v nutričním složení stravy a množství přijatých živin u osob, které se aktivně věnují silovému sportu a dospělými osobami, které sportují pouze rekreačně, ve věkovém rozmezí 19 - 30 let.
Návrh komunikační strategie na trhu sportovní výživy
Chválny, Ivan ; Král, Petr (vedoucí práce) ; Olšanová, Květa (oponent)
Cílem diplomové práce bylo navrhnout marketingovou a komunikační strategii pro český e-shop působící na trhu sportovní výživy. V první části práce je představeno nezbytné teoretické minimum pro vypracování marketingového plánu, zvláštní důraz je kladen na oblast marketingové komunikace. V druhé části práce je již klasický koncept marketingového plánu aplikován na zvolenou firmu a reálné tržní prostředí. Na základě detailní situační analýzy je stanovena marketingová strategie. Na závěr lze v souladu s marketingovou strategií koncipovat i strategii komunikační.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 31 záznamů.   začátekpředchozí22 - 31  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.