Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 59 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Development of methods for genetic analysis of plant foods
Fialová, Lenka ; Brázda, Václav (oponent) ; Doškař, Jiří (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Multiplex real-time PCR-HRM je analytická metoda, která v posledních letech získává pozornost. Našla si využití např. v diagnostických aplikacích, při kontrole bezpečnosti potravin, i při ověřování jejich autenticity. Optimalizovaná multiplex PCR reakce dokáže poskytnout stejné informace jako odpovídající singleplex PCR reakce za výrazně kratší dobu. První část této práce byla zaměřena na izolaci DNA jak z čerstvého ovoce, tak i z vybraných průmyslově zpracovaných potravin. Na čerstvém ovoci bylo testováno šest různých metod pro izolaci DNA – tři kolonkové kity, dva kity s magnetickými nosiči a jedna konvenční metoda. Z těchto metod byla vybrána jedna, která byla využita pro izolace DNA z různých typů potravin rostlinného původu. Posledně zmíněné experimenty zahrnovaly i optimalizaci zvolené metody. Druhá část této práce byla zaměřena na vývoj triplex PCR metody pro simultánní detekci borůvek, malin a jahod ve vybraných potravinách. Během izolace DNA se chlorid vápenatý ukázal jako vhodný prostředek k odstranění pektinu ze vzorků, a v několika komerčních výrobcích byla prokázána přítomnost malin pomocí sigleplex PCR, ale z naměřených dat byl vyvozen závěr, že pro získání spolehlivějších výsledků jsou potřebné další optimalizace vyvinuté triplex PCR metody.
Měření odolnosti dekorativních vrstev na povrchu hliníku
Redr, Martin ; Jandová, Kristýna (oponent) ; Chladil, Ladislav (vedoucí práce)
Tato předkládaná diplomová práce je zaměřena na anodickou oxidaci hliníkového povrchu s následným utěsněním povrchu využívající středo-teplotní metody utěsnění. Rešerše v teoretické části práce je provedena v oblasti povrchových úprav hliníku a hliníkových slitin, kdy je pozornost věnována především anodické oxidaci hliníku, neboť je to nejrozšířeněji používaná povrchová úprava. Druhým probíraným a zároveň stěžejním tématem je proces utěsnění anodicky vytvořené vrstvy, který má zásadní vliv na kvalitu korozní odolnosti výsledného povrchu. V praktické části práce byla provedena řada experimentů anodické oxidace s následným utěsněním vrstvy na připravených hliníkových vzorcích a jejich následné vyhodnocení podle normy ČSN EN ISO 3210. Experimenty středo-teplotního utěsnění pak byly zaměřeny zejména na využití triethanolaminu (TEA), který se zdá být velmi perspektivní co se výsledné kvality utěsnění týče.
Obsah vybraných alkaloidů v čaji a v kávě
Trenzová, Kristina ; Divišová,, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá obsahem vybraných alkaloidů ve vzorcích kávy a čaje. V teoretické části se nachází charakteristika kávovníku a čajovníku, jejich technologie zpracování a doporučená příprava nápoje. Dále je zde rozebráno chemické složení, účinky methylxanthinů na lidský organismus, vlivy na zdraví a metabolismus. Vzorky byly extrahovány do organického rozpouštědla a taktéž připraveny do vodné fáze dle doporučené přípravy. V těchto vzorcích byly hledány xanthinové alkaloidy - kofein, theobromin a theofyllin. Z káv dosahovala nejvyšší koncentrace kofeinu káva Robusta z Indie (1730 mg/l), což odpovídá 1,72 % kávy. Z Arabic byla naměřena nejvyšší koncentrace kofeinu u kávy Honduras (1115 mg/l), což je 1,11 %. Z čajů byly nejvyšší hodnoty naměřeny u Ceylonských typů, nejvyšší koncentrace kofeinu byla naměřena u černého Ceylonu 2087 mg/l, což je 2,08 %. Nejvyšší koncentrace theobrominu byla v Ceylonském zeleném gunpowderu (175,4 mg/l). Do vodných roztoků procházely alkaloidy téměř se 100 % účinností, v závislosti na teplotě a čase. Nejlepší prostup byl u káv připravované pomocí moka konvičky a u čajů pu-erh. Nejhorší u zelených čajů a u vzorků maté.
Stanovení vybraných fenolických a těkavých látek v čaji a v čajovém nálevu
Stará, Kristýna ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením fenolických a těkavých látek v čajích a čajových nálevech. Práce srovnává čaje na základě jejich technologie výroby a země původu. Fenolické látky byly stanoveny metodou LC/MS. Fenolické látky byly rozděleny na katechiny a ostatní látky. V methanolových extraktech obsahovaly zelené čaje vyšší koncentrace katechinů než černé čaje. Ze skupiny katechinů byla nejvyšší koncentrace zjištěna u epigalokatechin galátu v zeleném čaji, a to 7,96 mg/g. Černé čaje obsahovaly nejvíce kyseliny galové ze zkoumaných čajů. Nejvyšší obsah kyseliny galové u černých čajů byl stanoven 1,84 mg/g. Čajové nálevy byly připraveny dle klasických postupů typických pro jednotlivý druh čaje. V nálevech byly koncentrace všech látek vyšší u černých čajů. V nálevech ze zelených čajů nebyly detekovány některé látky jako galokatechin galát, kvercetin, kyselina kumarová a kaempferol. Těkavé látky byly analyzovány metodou HS-SPME-GC-MS. Identifikací těkavých látek v sypaném čaji bylo charakterizováno aroma čaje. Pro černé čaje bylo charakterizováno bohaté květinové a sladké aroma. V zelených čajích šlo spíše o svěží a trávové aroma. Látkami, vyskytujícími se ve všech čajích, byly linalool, linalyl anthranilát a -Terpinyl acetát.
The Impacts of Non-Tariff Measures on China's Tea Exports
Liu, Ling ; Semerák, Vilém (vedoucí práce) ; Baxa, Jaromír (oponent)
Tea is China's traditional export-earning agricultural product. For a long time, China's tea exports have occupied an extremely important position in the international market. With the further opening of the international agricultural product market and the increasingly fierce competition in the international tea market, China's tea exports are increasingly being affected by technical barriers.The purpose of this paper is to empirically analyze which factors are affecting Chinese green tea exports. In addition, there is a focus on the trade status of Chinese green tea in the EU market, Japan and the United States. To achieve this objective, this paper adopts a modern approach to gravity models, i.e. an approach which uses specifications based on micro-foundations. Specifically, The paper uses a specification which explicitly takes into account the nature of multilateral trade resistance (MTR). More specifically, estimators based on traditional panel methods (combined with the recommended structures of dummies) and Silva-Tenreyro's (2006) PPML estimator (also combined with dummies). The results show that the maximum residue limits(MRL) of pesticides in importing countries have significantly impacted the export of Chinese tea. The cultural effects such as the Language similarity have a positive...
Koncentrace vybraných kovů v tradičních a bylinných čajích
Brlíková, Eliška ; Křikala, Jakub (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato práce se zabývala stanovením koncentrací vybraných kovů v sypaných zelených, černých a bylinných čajů zakoupených v České republice a mimo ni. Všechny vzorky byly analyzovány pomocí metody ICP-OES. Většina kovů nebyla ve výluzích detekována. Výsledné koncentrace kovů, které v čajových výluzích byly detekovány, splňují legislativní limity a netvoří tak zdravotní riziko pro člověka. Statistickým zpracováním naměřených výsledků se na základě rozdílných koncentrací vybraných prvků podařilo od sebe odlišit výluhy z černých a ze zelených čajů.
Pitný režim dětí školního věku
NOVÁČKOVÁ, Martina
V dnešní době je hodně diskutované téma pitný režim. Pitným režimem bychom měli doplnit každodenní ztráty tekutin v těle, protože lidský organismus tvoří 60 % vody. Voda je pro náš lidský organismus velmi důležitá a má zde i mnoho funkcí jako je například probíhají v ní biochemické reakce, rozvod tepla, živin a kyslíku. Pro tuto práci byly stanoveny 3 cíle. Prvním cílem práce je zmapovat celkové množství přijatých tekutin za den. Druhým cílem je celkový příjem cukrů během dne a posledním cílem je vyhodnotit nejvíce konzumované nápoje. Práce je rozdělena do dvou částí, a to na teoretickou a praktickou. Teoretická část se zbývá vlivem tekutin na dětský organismus, zásadami pitného režimu, dehydratací a hyperhydratací. Výzkum byl zpracován pomocí záznamového archu, který mapoval příjem tekutin za 24. hodin denně. Dále sledoval druhy nejoblíbenějších nápojů (sladké nápoje a minerální vody), druhy ovocných šťáv, druhy čajů a druhy mléka. Z výzkumu vyplývá, že z jedné třetiny měli správný příjem tekutin i nízký příjem první den. Druhý den měli dvě třetiny správný příjem a jedna třetina nízký příjem. Třetí, pátý, šestý, sedmý den měli čtyři pětiny správný příjem a jedna pětina nízký příjem. Čtvrtý den měla jedna polovina správný i nízký příjem. Osmý den měli dvě třetiny správný příjem a jedna polovina nízký příjem. K oblíbeným sladkým nápojům patřila Coca-cola, Fanta a nejméně oblíbenou Kofola, Sprite. Z minerálních vod je to Poděbradka Prolinie a nejméně oblíbenou je Korunní. Oblíbeným čajem byl čaj ovocný a nejméně čaj šípkový. Nejvíce konzumovali mléko plnotučné a nejméně nízkotučné. Doporučenou denní dávku překročili respondenti ve 5 dnech, ostatní dny byly v normě.
Analýza složení pitného režimu u studentů vysokých škol v SR (UPŠJ v Košiciach)
PEŠKOVÁ, Šárka
Tato diplomová práce mapuje analýzu pitného režimu u studentů Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích. Prostřednictvím dotazníkového šetření byla získána data, která byla následně zpracovávána. Šetření se zúčastnili všichni studenti dané univerzity. V první kapitole teoretické části diplomové práce se pojednává o pitném režimu. Ve druhé kapitole je popsána voda, její kvalita, funkce a metabolismus. Dále jsou zde popsány balené vody, ovocné šťávy a iontové nápoje. Následující kapitoly pojednávají o mléku, kávě, čaji a alkoholických nápojích. Poslední, tedy sedmá kapitola, popisuje vylučovací soustavu. Zaměřuje se především na ledviny, močové cesty a moč. Výsledky výzkumu ukazují, že polovina studentů si myslí, že pitný režim nedodržuje, jelikož, podle nich, pijí až při pocitu žízně. Nicméně dle výsledku v otázce č. 2, více jak polovina studentů vypije denně potřebné množství tekutin a to pravidelně v průběhu dne. Nejvíce studenti pijí pitnou vodu z vodovodu, což je nejvhodnější tekutina pro pitný režim. 60 % dotazovaných studentů pije alkohol, a to převážně víno. 65 % studentů, tedy 272, pije kávu. Dle výsledků pijí převážně jeden šálek denně a to každodenně. Tato diplomová práce může posloužit k srovnání dalším výsledkům provedené na jiné vysoké škole.
Káva, čaj a čokoláda v každodenní kultuře raně novověkých šlechtických sídel v českých zemích
MAREŠOVÁ, Dana
Předkládaná diplomová práce Káva, čaj a čokoláda v každodenní kultuře raně novověkých šlechtických sídel v českých zemích se věnuje dějinám každodennosti šlechty v Království českém a Markrabství moravském od poloviny 17. do konce 18. století s důrazem na hmotnou kulturu, která sloužila k popíjení kávy, čaje a čokolády. Výchozím pramenem pro tuto práci se staly zámecké inventáře a inventáře městských paláců. Prvotně byly určeny vybrané šlechtické rody a poté přiblížena jejich rezidenční síť. Dále se práce zaměřila na topografii sídel a umístění zkoumaných předmětů ke konzumaci kávy, čaje a čokolády do konkrétních prostor zámků či paláců. Na základě toho se autorka práce pokusila o rekonstrukci myšlení, jednání a životních postojů šlechty a o přiblížení symbolického významu výzdoby prostor sídel a role předmětů v reprezentaci šlechtice, při obohacování jeho civilizačních a kulturních návyků. Opomenuto nebylo ani složení předmětů a další doplňky, které se společně s kávou, čajem a čokoládou podávaly. Inventáře byly podrobeny dalšímu hlubšímu průzkumu, který pomohl vytvořit sociální a mocenskou stratifikaci na základě předmětů ke konzumaci kávy, čaje a čokolády. Vznikla i další srovnání, a to porovnání reprezentace jednotlivých příslušníků rodů a také vlastnictví zkoumaných předmětů na základě genderového vymezení. Předkládaná práce se dále pokusila o proniknutí do problematiky symbolické komunikace.
Dokument o Du Du
Willertová, Aneta ; Bačíková, Alžběta (oponent) ; Klímová, Barbora (vedoucí práce)
Diplomová práce sestává z procesuálního autoportrtu formou videodokumentu s výrazními autoreferenčními strategiemi. Du Du si nalévá čaj.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 59 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.