Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  začátekpředchozí16 - 25další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vyhodnocení úrovně mléčné užitkovosti v chovu koz na farmě Bílsko
MAJTÁNOVÁ, Lenka
Cílem práce je vyhodnotit úroveň mléčné užitkovosti koz na ekologické farmě Bílsko. Byla provedena analýza vybraných vlivů působících na mléčnou užitkovost koz, především kvalita a kvantita krmiva a věková strukturu stáda. Pro vyhodnocení mléčné užitkovosti byl použit soubor dat z prvotní chovatelské evidence v letech 2012 až 2016. V těchto letech byl zaznamenán nárůst mléčné užitkovosti na farmě. Mléčná užitkovost v roce 2012 byla 417 kg, v roce 2013 437 kg, v roce 2014 555 kg, v roce 2015 633 kg a v roce 2016 648 kg. Součástí práce je také vyhodnocení obsahu mléčných složek mléka, což jsou tuk, bílkoviny a laktóza. V roce 2012 byly zjištěny hodnoty tuku 3,88 %, bílkovin 13 % a laktózy 4,4 %. V roce 2013 jsou hodnoty tuku na 3,29 %, bílkoviny 3,23 % a laktózy 4,4 %. V roce 2014 jsou hodnoty tuku 3,26 %, bílkoviny 3,17 % a laktóza 4,4 %. V roce 2015 došlo ke snížení obsahu tuku na 2,79 % a snížení obsahu bílkovin na 2,98 %, laktóza má 4,5 %. V roce 2016 došlo opět ke snížení obsahu tuku na 2,53 % a snížení obsahu bílkovin na 2,83 %, hodnota laktózy vzrostla na 4,71 %. Výsledky mléčné užitkovosti vybraného stáda byly porovnány s celorepublikovými daty. Na základě zjištěných údajů bylo v závěru navrženo opatření vedoucí ke zvýšení úrovně mléčné užitkovosti. Jde především o snížení stavu zvířat, vyřazení starých zvířat z chovu a zlepšení krmné dávky.
Vyhodnocení mléčné užitkovosti vybraného chovu koz
KRAPKOVÁ, Adéla
Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit vliv jednotlivých faktorů na mléčnou užitkovost a obsah složek v mléce koz z let 2015 až 2017. Pro tuto práci byla vybrána kozí farma Richmond Stars v městysi Chotětov. V současné době je na farmě chováno 31 koz plemene bílá krátkosrstá. Stáje jsou řešeny jako jednoprostorové obdélníkové. Krmení je složeno z jadrných krmiv, siláže, sena a trávy (pastva v letním období). Složení krmiv je celoročně stejné. Systém napájení je řešen pomocí nádob na vodu s ručním doplňováním. Skupiny koz jsou rozděleny podle věku. Dojení probíhá dvakrát denně. Pro zpracování dat mléčné užitkovosti byly použity programy Microsoft Excel a Statistica. Při hodnocení celkové mléčné užitkovosti s průměrem České republiky byly vyhodnoceny statisticky průkazné rozdíly v případě obsahu tuku v roce 2016, obsahu bílkovin v roce 2015, 2016 a 2017, obsahu laktózy v roce 2015. Ve všech případech byla lépe hodnocena farma Richmond Stars. Ostatní zjištěné výsledky byly vyhodnoceny jako neprůkazné a nebyl v nich tedy statisticky významný rozdíl. Při hodnocení vlivu věku kozy na mléčnou užitkovost a obsah jednotlivých složek kozího mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv v případě užitkovosti (dojivosti) a obsahu tuku. U sledování vlivu otce-linie na dosaženou užitkovost a obsah jednotlivých složek mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv jen v případě obsahu tuku. Při hodnocení vlivu období porodu kozy na dosaženou užitkovost a obsah jednotlivých složek mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv v případě obsahu tuku a laktózy. Všechny ostatní zjištěné výsledky, zejména užitkovost (dojivost), byly vyhodnoceny jako neprůkazné a neměly tedy statisticky významný vliv na hodnocené charakteristiky mléčné užitkovosti.
Zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a ve vybraném mléčném produktu
PECOVÁ, Lenka
Při technologickém zpracování suroviny nastávají v mléce změny, které mají vliv i na vlastnosti mléčného tuku. Mléčné výrobky mohou mít v porovnání s původní surovinou odlišné vlastnosti. Chemické a mikrobiální pochody mohou výskyt a zastoupení jednotlivých mastných kyselin měnit a ovlivňovat tak nutriční hodnotu výrobku. Cílem diplomové práce bylo posouzení zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a vyhodnocení rozdílů ve spektru mastných kyselin v kozím mléce a z něj vyrobeného jogurtu.
Charakterizace kozího mléka
Pospíchalová, Alžběta ; Burdějová, Lenka (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá senzorickým hodnocením kozího mléka. Jsou sledovány rozdíly v senzorických vlastnostech u vzorků kozího a kravského mléka. V teoretické části je kozí mléko charakterizováno, popsáno jeho složení, fyzikálně-chemické a senzorické vlastnosti. Dále jsou popsány metody senzorického hodnocení. V experimentální části byly senzoricky ohodnoceny 3 vzorky, dva vzorky kozího a jeden vzorek mléka kravského, hodnotiteli bez speciálního školení, tedy běžnými konzumenty. Sledovanými vlastnostmi, hodnocenými pomocí sedmibodových stupnic, byly vzhled, barva, konzistence, vůně, chuť, případná pachuť a celková přijatelnost. Výsledky byly zpracovány graficky a statisticky. Jako nejlepší byl hodnocen vzorek mléka kravského; přijatelnost kozího mléka negativně ovlivňovala nahořklá chuť s kozí pachutí.
Vliv zkrmování řas na vybrané kvalitativní ukazatele mléka malých přežvýkavců
Novotná, Klára ; Stádník, Luděk (vedoucí práce)
Významnou předností kozího mléka v porovnání s mlékem kravským je mléčný tuk. Výhodou mléčného tuku koz je jeho lepší stravitelnost, která je způsobená menší velikostí tukových kapének. Také je bohatý na obsah nižších nasycených mastných kyselin (kyselina kapronová, kaprylová a kaprinová), které ovlivňují výrobu i zpracování mléka a zároveň způsobují specifické aroma kozího mléka a mléčných výrobků. V posledních letech je předmětem mnoha studií možnost navýšení obsahu dalších zdravotně prospěšných mastných kyselin v kozím mléce jako jsou konjugovaná kyselina linolová (CLA) a dále omega-3 a omega-6 polyenové mastné kyseliny. Výživa zvířat je významný faktor, jak lze docílit takových změn v profilu mastných kyselin mléčného tuku. Pro tyto účely je možné využít jako aditiva některé druhy řas, které jsou zdrojem nutričně cenných lipidů s vysokým obsahem polyenových mastných kyselin a to zejména omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Schopnost měnit složení kozího mléčného tuku, tak představuje možnost pro rozvoj nových produktů, tzv. funkčních potravin, jako jsou mléko a mléčné výrobky obohacené o omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Cílem této práce je zjistit, jaký vliv má přídavek vybraných řas (Chlorella vulgaris a Japanochytrium sp.) na produkci mléka a zastoupení jednotlivých složek mléka se zaměřením na složení mléčného tuku a profil mastných kyselin v kozím mléce. Pozornost byla věnována snížení podílu nasycených a zvýšení podílu nutričně prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména n-3 polynenasycených mastných kyselin.
Vliv plemene a skladování na kvalitu kozího mléka
Hončíková, Barbora ; Potůčková, Miroslava (vedoucí práce) ; Michaela, Michaela (oponent)
Cílem diplomové práce bylo v teoretické části zpracování literární rešerše shrnující současné poznatky o složení, fyzikálně-chemických, technologických a senzorických vlastnostech a kryostabilitě kozího mléka včetně porovnání charakteristik mléka plemen využívaných k jeho průmyslové i faremní produkci. Kozí mléko má vysokou nutriční a terapeutickou hodnotu. Je stejně jako mléko kravské vhodné ke zpracování v mlékárenském průmyslu. I přes tradiční spotřebu kravského mléka v České republice vzrostl v poslední době u domácích spotřebitelů zájem také o kozí mléčné výrobky. Hlavními plemeny chovanými v České republice pro mléčnou produkci jsou koza bílá krátkosrstá a koza hnědá krátkosrstá. V praktické části diplomové práce bylo provedeno porovnání mléka 2 nejvíce zastoupených mléčných plemen v České Republice, kozy bílé a hnědé krátkosrsté, s raritním plemenem kozy girgentánské. Na mléku bílé a hnědé krátkosrsté kozy byl také stanoven vliv délky skladování (0, 1, 2, 3, 4, 8, 12, 16 týdnů) ve zmrazeném stavu na jeho technologickou jakost. Charakterizovány byly vybrané hlavní složky (sušina, tukuprostá sušina, tuk, laktóza, hrubé bílkoviny a kasein), minoritní složky (kyselina citronová, močovina, volné mastné kyseliny, frakce mastných kyselin), fyzikálně-chemické vlastnosti (hustota, bod mrznutí, titrační kyselost), technologické vlastnosti (syřitelnost, fermentabilita, termostabilita) a u čerstvé suroviny též senzorická shodnost a přijatelnost. Bylo zjištěno, že mléko koz girgentánských obsahuje statisticky významně (p < 0,05) nejvyšší množství sušiny, tuku a laktózy. Nejvíce hrubých bílkovin (p < 0,05) bylo naopak zaznamenáno u mléka kozy hnědé krátkosrsté H1. Tato mléka byla také nejlépe syřitelná (p < 0,05), avšak nejhůře senzoricky přijatelná kvůli silné kozí vůni a chuti. Při skladovacím testu mléka kozy bílé a hnědé krátkosrsté byl zaznamenán statisticky významný negativní (p < 0,05) vliv uchování ve zmrazeném stavu pouze na syřitelnost, což lze vysvětlit negativními změnami v konformaci bílkovin, zejména kaseinu.
Vyhodnocení užitkových vlastností vybraného chovu búrské kozy
KAHOUNOVÁ, Kristýna
Chov koz se v posledních letech stává stále oblíbenějším a v České republice se začínají rozšiřovat velkochovy. Kozy mají význam nejen pro krajinotvorbu, pro likvidaci nežádoucích keřů a vysokých invazních trav na pastvinách, ale chovají se také kvůli vysoce kvalitním produktům, jako mléko a kozí maso. Kozí mléko a výrobky z něj jsou významné díky jeho nutriční hodnotě a vysoké stravitelnosti. Kozí maso je jedno z nejkvalitnějších mas, díky nízkému podílu tuku a vysokému obsahu bílkovin. Pro jeho produkci je nejvhodnější masné plemeno koz búrských. Cílem práce je vyhodnotit úroveň masné užitkovosti ve vybraných chovech búrských koz a zhodnotit vývoj reprodukčních ukazatelů a přírůstků. Získané údaje jsou porovnány s celorepublikovými údaji a použity pro vyhodnocení sledovaných chovů. Závěrem je navrženo doporučení, jak zlepšit úroveň chovu a ekonomické ukazatele ve vybraných chovech.
Využití NIR spektroskopie při kontrole falšování kozího mléka
Ptáčková, Eva
Cílem diplomové práce bylo zjistit, zda je metoda NIR spektroskopie vhodná pro kontrolu falšování kozího mléka mlékem kravským a při jaké koncentraci je metoda ještě účinná. Literární část práce shrnuje informace o požadavcích na kozí mléko, jeho složení a možnostech zpracování. Dále obsahuje informace o falšování potravin a příslušné legislativě. Teoreticky je popsána infračervená spektroskopie, především pak NIR spektroskopie. V praktické části je popsán postup kvalitativní analýzy pomocí NIR spektroskopie, způsob vyhodnocení a její výsledky. Byly porovnávány různé vzorky kozího mléka falšovaného rozličnými podíly mléka kravského. Výsledky byly vyhodnoceny pomocí diskriminační analýzy. Bylo prokázáno, že NIR spektroskopie je vhodnou metodou pro detekci falšování mléka.
Využití plemene bílá krátkosrstá koza v ČR
Minaříková, Marcela
Ve své bakalářské práci s názvem "Využití plemene bílá krátkosrstá koza v ČR" se zabývám původem tohoto plemene a jeho plemennými znaky. V další části práce se věnuji mléčné užitkovosti bílé krátkosrsté kozy a faktorům, které ji ovlivňují. Mezi hlavní vlivy, které působí na mléčnou užitkovost, patří plemeno, tělesné rozměry a hmotnost jedince, věk, velikost a tvar vemene, laktace, termín porodů, četnost vrhu, výživa a teplota prostředí. Ve své práci se také zmiňuji o populaci koz v České republice a v rámci této kapitoly popisuji farmy, které se zabývají chovem bílých krátkosrstých koz a zpracováním mléčných produktů. Dále se zabývám chemickým složením mléka a popisem jeho jednotlivých složek, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, minerální látky, vitaminy a sušina. Další část mé bakalářské práce je zaměřena na metodiku pro hodnocení dojivosti a kvality mléka, jejíž součástí je i popis laboratorních analýz pro stanovení obsahu sušiny, tuku, laktózy, minerálních látek, bílkovin a somatických buněk v mléce.
Sledování jakosti kozího mléka různých malochovatelů
Svobodová, Vendula
Bakalářská práce se zabývá hodnocením jakosti kozího mléka u malochovatelů. V České republice má chov koz mnohaletou tradici. V posledních letech obliba kozího mléka roste a je vyhledáváno jako zdravá, dietní potravina. Důsledkem tohoto trendu je zvyšující se počet chovatelů a zejména malochovatelů koz. V bakalářské práci je zmíněn historický a současný stav chovu koz ve světě i v České republice. Je rozebráno složení kozího mléka a jeho vlastnosti a hygienické požadavky. Součástí práce je také laboratorní hodnocení mléka dvou plemen koz chovaných u malochovatele.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   začátekpředchozí16 - 25další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.