Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Význam arbuskulární mykorhizy a složení společenstev arbuskulárně mykorhizních hub u rostlin s různými životními formami
Novák, Václav ; Kohout, Petr (vedoucí práce) ; Kolaříková, Zuzana (oponent)
Arbuskulární mykorhiza je mutualistické soužití většiny druhů rostlin a hub z oddělení Glomeromycota. V symbióze dochází k oboustranné výměně živin, při které houba získává od rostliny produkty fotosyntézy, a naopak dodává látky anorganické, především fosfor. Mykorhiza má vliv na růst a obranyschopnost rostlin. Složení společenstev AM hub je kromě abiotických faktorů ovlivněno také vlastnostmi hostitelských rostlin, jako jsou typ fotosyntézy, růstová forma, délka životního cyklu, CSR strategie, schopnost fixovat vzdušný dusík, či mykorhizní status. Také význam, který mykorhiza má, je různý pro rostliny s odlišnými vlastnostmi. Tato práce popisuje rozdíly ve složení a diverzitě AMH společenstev u rostlin s různými ekofyziologickými vlastnostmi a shrnuje význam mykorhizy pro různé funkční typy rostlin.
Chemické složení jehněčího masa
Urbánková, Kateřina
Tato bakalářská práce v úvodu popisuje vývoj a aktuální situaci v početních stavech ovcí ve světě, v Evropské unii a na území České republiky. Současně je zde zmíněna produkce skopového masa v EU a dovoz a vývoz této komodity. V návaznosti na současné početní stavy ovcí v České republice se práce krátce zabývá historií ovčáctví a produkcí jehněčího (skopového) masa u nás, se zaměřením na způsoby zpeněžování ovcí. Hlavní část práce tvoří popis chemického složení jehněčího masa a možnost ovlivnění obsahu hlavních složek různými faktory. Mezi tyto faktory patří plemeno, stáří, pohlaví a výživa zvířat. V poslední části se práce zabývá významem jehněčího masa ve výživě, jak z pohledu spotřeby, tak možného vlivu na lidské zdraví. Nejvíce diskutovanými tématy ohledně konzumace červeného masa (kam se řadí i jehněčí) je vliv na riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a nepřímo na rozvoj diabetu 2. typu.
Využití teffu a výrobků z něj
Nedomová, Kateřina
Bakalářská práce je zaměřena na představení a charakterizování teffu jako pseudoobiloviny s velkým potenciálem pro využití v bezlepkové dietě a pro zlepšení nutričních hodnot běžných potravin, zejména zvýšení obsahu bílkovin, vlákniny a železa. Teoretická část se zabývá botanickým zařazením, agrotechnikou, nutričním zhodnocením a tradičním využíváním této plodiny a srovnáním s jinými obilovinami. Praktická část pak hodnotí nové způsoby využití v našich podmínkách a dostupnost teffové mouky na trhu. Při práci bylo zjištěno, že mezi jednotlivými kultivary jsou velké rozdíly v nutričním složení, a že nejlepší poměr použité mouky je 10 až 15 % hmotnosti, protože se tak nezhorší reologické vlastnosti a zároveň teff výrazně nezmění chuť. Pokud však jeho oříšková nasládlá příchuť není na závadu, je vhodné použití i 35 % mouky.
Vliv pohlaví na jatečnou hodnotu a chemické složení jehněčího masa
Urbánková, Kateřina
Tato diplomová práce je zaměřena na zhodnocení vlivu pohlaví na jatečnou hodnotu a chemické složení jehněčího masa. Sledování proběhlo na ekologické farmě v Proseči, přičemž z chovu bylo vybráno 8 jehniček a 8 beránků hybridní kombinace Š 75 T 25 (Š - šumavská ovce, T - texel). V první části práce je krátce shrnut historický vývoj a současná situace v chovu ovcí v České republice. Následně je popsán systém zpeněžování ovcí a průběh jatečního zpracování a v návaznosti na to je přiblížena problematika jatečné hodnoty a chemického složení masa. V další části je popsán průběh sledování vybrané populace zvířat. V rámci hodnocení růstu a jatečné hodnoty byly sledovány základní ukazatele se zaměřením na denní přírůstky, výtěžnost, zmasilost a protučnění jatečně upraveného těla, dále byly hodnoceny podíly kýty, plece, ledvinky a ledvinového tuku. Současně byl hodnocen vliv pohlaví na podíly vybraných vnitřností. Z hlediska chemického složení byla věnována pozornost podílu sušiny, bílkovin, podílu celkového obsahu dusíku, intramuskulárního tuku (IMT) a popelovin. Po vyhodnocení výsledků byl u beránků zjištěn vyšší průměrný přírůstek a výtěžnost, jehničky naopak měly vyšší protučnění, podíl ledvinového tuku a podíl kýty. Z hlediska hodnocení vnitřností měli beránci větší podíl jater, na druhou stranu jehničky měly větší podíl sleziny. Navzdory očekávání nebyl mezi pohlavími zjištěn rozdíl v podílu IMT, nicméně beránci měli větší podíl sušiny a bílkovin. Přestože však v některých ukazatelích jatečné hodnoty a stejně tak v chemickém složení byly zjištěny rozdílné hodnoty mezi pohlavími, tyto rozdíly nebyly statisticky průkazné. Tedy na úplný závěr je možno dodat, že jatečná hodnota a kvalita masa u jehniček je srovnatelná s beránky.
Využití rýže v potravinářství
Lustigová, Zuzana
Bakalářská práce „Využití rýže v potravinářství“ je rozdělena do tří částí. V první je popsána morfologická a anatomická stavba, podmínky a způsob pěstování, produkce, spotřeba a dovoz rýže do ČR. V druhé části je pozornost věnována chemickému složení zrna, následnému zpracování, druhům rýže a rýžovým výrobkům. V poslední praktické části byl vytvořen senzorický dotazník a podle něj graficky vyhodnoceno šest druhů rý-že. Nejlépe byla vyhodnocena arborio rýže a nejhůře divoká rýže.
Složení komunálních odpadů
Straka, David ; Musilová, Petra (oponent) ; Elbl, Patrik (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá složením komunálního a směsného komunálního odpadu. Úvod rešeršní části práce se věnuje rozboru složení a vlastnostem odpadu. V další části je odpad považován jako palivo a je porovnán s klasickými tuhými palivy. Závěr rešeršní části se věnuje výzkumům složení odpadu z vybraných spaloven a cizích zemí. Výpočtová část práce se zabývá stanovením energetických vlastností odpadu.
Změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století
Svobodová, Bára ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Zaměřila jsem se na změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století. Zvolený problém jsem řešila pomocí historicko-srovnávacích metod, kdy jsem se snažila v kontextu doby vyzdvihnout možnosti aktuálních stravovacích zvyklostí a dostupných surovin. Pomocí dotazníkového šetření jsem zmapovala dnešní používání některých potravin typických dříve u českého obyvatelstva, které jsem si rozdělila do 4 věkových kategorií. Dělení bylo následující: mladší 18 let, 19-30 let, 31-60 let a starší 61 let. Zajímaly mě také rozdíly v konzumaci mezi pohlavími. Z dotazníků vyplynulo, že existují změny v konzumaci některých potravin dříve a dnes: koňské maso a tuřín se už téměř nepoužívají, upadá vaření polévek ze svařeného mléka, polévky sýrové atd. Naopak došlo ke zvýšení konzumace masa a ovoce. K usnadnění práce při vaření se stále používají polotovary, muži více než ženy používají konzervy. Také jsem odhalila, že v mém vzorku respondentů převládá mezi lidmi umírněnější stravování, striktních vyznavačů přesně definovaných a zvláštních stravovacích stylů bylo málo. Provedeným výzkumem jsem zároveň zjistila, že většina oslovených vidí ve stravování dnes oproti minulosti změnu. Tento fakt vnímají pozitivně, hlavně ve smyslu větší pestrosti a dostupnosti stravy. Výsledky této práce překvapivě...
Vliv mineralogického složení suroviny na vznik fází při výpalu hydraulického vápna a přírodního cementu
Kozlovcev, Petr ; Přikryl, Richard (vedoucí práce) ; Hladil, Jindřich (oponent) ; Škvára, František (oponent)
Přírodní hydraulické vápno a přírodní cement jsou anorganická hydraulická pojiva využívaná ve stavebnictví již po řadu staletí. Z tohoto důvodu bývají často označována jako "tradiční" či "alternativní", neboť představují možnou variantu k dnes běžně používanému portlandskému cementu. Přírodní hydraulické vápno a přírodní cement ale nejsou příliš často využívány v moderním stavitelství, významnější využití nalézají při opravách historických památek a v restaurátorství. Navíc, environmentální dopad jejich výroby je nižší, než při produkci klasických typů cementů. V Čechách a na Moravě se v minulosti na řadě míst vyráběly různé typy těchto hydraulických pojiv. Bohužel se dodnes nedochovalo příliš mnoho informací o tehdejších surovinách i technologickém postupu jejich zpracování. Stejně tak nejsou zcela přesně známy a popsány mnohé specifické vlastnosti a fázové složení vypáleného materiálu. Z těchto důvodů se tématem přírodního hydraulického vápna a přírodního cementu zabývala předkládaná studie. Cílem této disertační práce bylo studovat různé typy vápenických surovin (vápenců obsahujících nekarbonátové příměsi) a vlastnosti z nich experimentálně vypálených hydraulických pojiv. Konkrétně pak objasnit spojitost mezi mineralogickým a chemickým složením primární suroviny (především obsahem a distribucí...
Složení společenstev larválních stádií motolic (Digenea) u vybraných zástupců plicnatých plžů čeledi Planorbidae
VYHLÍDALOVÁ, Tereza
Tato studie se zabývá druhovou rozmanitostí, sezónní dynamikou, složením larválních stádií společenstev motolic a faktory, které ovlivňují jejich strukturu ve dvou druzích okružákovitých plžů (Gyraulus albus a Segmentina nitida) v typických eutrofních rybnících jižních Čech České republiky. Studie významně přispěla k současným poznatkům o fauně motolic malých okružáků, a potvrzuje platnost obecných zákonitostí formování složení a struktury společenstev motolic. Výzkum zároveň potvrdil, že role těchto plžů jako prvních mezihostitelů motolic byla v minulosti značně opomíjena.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.