Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 33 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nutriční stav pacientů trpících hlubokou dehiscencí sternotomické rány
Štroblová, Petra ; Špaček, Miroslav (vedoucí práce) ; Zlatohlávek, Lukáš (oponent)
Úvod: Podélná střední sternotomie je nejčastěji používaným přístupem v kardiochirurgii s nutnou komplexní pooperační léčbou. Multifaktoriální přístup je důležitý zejména z důvodu předcházení pozdějším komplikacím, které mohou být velmi závažné až fatální. Teoretická část práce se proto věnuje popisu nejen rizikových faktorů, kvůli kterým může být narušen proces hojení, ale také nutričním opatřením, která by mohla snížit riziko či zcela předejít vzniku hluboké dehiscence sternotomické rány. Metodika: Metoda výzkumu spočívala v retrospektivní analýze rizikových faktorů hluboké dehiscence sterna u 22 pacientů, kteří podstoupili kardiochirurgickou operaci technikou podélné střední sternotomie v desetiletém rozmezí. Vybráno bylo 11 pacientů s poruchou hojení sterna, kteří byli zahrnuti do skupiny 1. Následně se vybralo dalších 11 pacientů bez sternální dehiscence. Tito pacienti byli vybráni tak, aby jejich charakteristika odpovídala charakteristice pacientů první skupiny z hlediska statistického vyhodnocení a porovnání obou skupin (typ výkonu, délka operace, použití mimotělního oběhu, odběr LIMA/BIMA, atp.). Při výběru pacientů do kontrolní skupiny 2 nebylo hleděno na laboratorní ukazatele stavu výživy, jelikož objasnění nutričního stavu bylo jedním z cílů této práce. Výsledky: Retrospektivní analýzou...
Efekt edukace na hladinu krevních lipidů pacientů s dyslipidemií
Kuncířová, Veronika ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Tůmová, Eva (oponent)
Bakalářská práce zkoumá vliv edukace a diety u pacientů s dyslipidémií. Dalším cílem bylo zmapovat stravovací návyky pacientů a zjistit, jaký mají zájem o zdravý životní styl. Teoretická část je založena na poznatcích z odborné literatury. Vysvětluje pojem dyslipidémie, její dělení a příčiny vzniku nemoci a dále popisuje možné léčebné metody. Informace pro praktickou část jsou získány pomocí dotazníků od pacientů, kteří navštěvují Centrum preventivní kardiologie, 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. Dalším zdrojem jsou laboratorní testy krve, které byly odebrány před edukací a opětovně po minimálním odstupu jednoho měsíce od edukace. Hodnoty byly dále zpracovány pomocí grafů a tabulek. Výsledky práce nám jasně ukázaly, že po edukaci a dodržování doporučené diety se hodnoty krevních lipidů zlepšily. Na tři ze čtyř sledovaných lipidových parametrů měla dieta kladný dopad. Dále se ukázalo, že většina pacientů s dyslipidémií má dobré stravovací návyky. Posledním bodem, který byl zkoumán, byl zájem pacientů o zdravý životní styl. Vyšlo zde najevo, že je u většiny dotázaných nedostatečný. Hlavním přínosem této práce bylo zjištění, že edukování a reedukování pacientů s dylipidémií má v jejich léčbě smysl a nemělo by být opomíjeno. Správné stravovací návyky mohou pomoci předejít závažnějším...
Vliv nízkocholesterolové diety na parametry lipidogramu u pacientů s hypercholesterolémií
Šípková, Eva ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Šnejdrlová, Michaela (oponent)
Tato práce se ve své teoretické části zaměřuje na popis funkce tuků, především pak cholesterolu, v lidském těle. Přibližuje jednotlivé formy dyslipidemií, které významnou měrou ovlivňují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Jsou zde představeny jak možnosti farmakologické léčby, tak především režimová opatření, která by měla každou úspěšnou léčbu dyslipidemií provázet. Důraz je kladen na dietní opatření, která mohou významným dílem ovlivnit příjem tuků každého člověka. Nízkocholesterolová dieta jako taková již dnes není doporučována, a to z toho důvodu, že samotné omezení cholesterolu nevede k hypocholesterolemii. Pacienti s dyslipidemií musí dodržovat dietu s omezením tuků, a právě účinek této diety na hodnoty lipidogramu je předmětem této práce. V krátkosti se dotkneme i tématu aterosklerózy, jakožto důsledku zvýšené hladiny krevních tuků. Praktická část je pak věnována výzkumu, který proběhl na kontrolní skupině pacientů v Centru preventivní kardiologie 3. Interní kliniky VFN a 1. LF UK. Díky jejich sledování před a po nasazení režimových opatření včetně diety jsme schopni v závěru této práce posoudit, zda má dieta s omezením tuků prokazatelný vliv na parametry lipidogramu pacienta. Klíčová slova: Cholesterol - lipidogram - HDL - LDL - dieta - hypercholestrolemie - dyslipidemie - dieta...
Stravovací návyky klientů po srdečně cévních příhodách
Šatrová, Jiřina ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Goláň, Lubor (oponent)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část pojednává o problematice dyslipoproteinémií a jejich klasifikace. Obecně popisuje složení jednotlivých druhů lipidů a jejich metabolismus. Zaobírá se rizikovými faktory aterosklerózy a původcem vzniku kardiovaskulárního onemocnění. V neposlední řadě podrobně rozebírá léčbu dyslipidémií, tj. farmakoterapii, shrnuté zásady dietoterapie, dodržování správné životosprávy a poukazuje na preventivní opatření. Ve výzkumné části je cílem reálně ověřit informovanost a úroveň stravovacích návyků klientů po stavech srdeční a cévní nedostatečnosti.
Vliv nízkocholesterolové diety na parametry lipidogramu u pacientů s hypercholesterolemií
Šilerová, Tereza ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Šnejdrlová, Michaela (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku dyslipidémií, jakožto významného rizikového faktoru z hlediska rozvoje a vzniku kardiovaskulárních chorob. Popisuje jednotlivé lipidy nacházející se v krevní plazmě. Seznamuje s pojmem dyslipidémií, jejich klasifikací, diagnostikou a terapií, jež zahrnuje farmakoterapii, režimová a dietní opatření doporučovaná při těchto onemocněních. Okrajově je popsán proces aterosklerózy, jelikož mezi aterosklerózou a dyslipidémií je velmi úzký vztah. Podrobně jsou popsány zásady diety, která je doporučována pacientům s hypercholesterolémií. Praktická část této práce je věnována výzkumu, který byl zaměřen na pacienty s hypercholesterolémií s cílem zjistit jejich stravovací návyky a vliv nízkocholesterolové diety na parametry krevních tuků. Cílem pak bylo potvrdit či vyvrátit hypotézy týkající se dietoterapie. Účelem této práce je zdůraznit důležitost provádění důkladné a opakované edukace pacientů v rámci prevence vzniku a rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Klíčová slova: dyslipidémie, ateroskleróza, dietoterapie, edukace, prevence
Vliv diety na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidémií
Dostálová, Lenka ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Šnejdrlová, Michaela (oponent)
Bakalářská práce zkoumá vztah mezi stravovacími návyky a dyslipidémií. Jejím cílem je zjistit, zda má dieta vliv na hladinu plazmatických lipidů. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část pojednává o tuku v lidském organismu obecně, o jeho metabolismu a rizicích aterosklerózy. Výzkumná část popisuje práci s pacienty, kteří trpí poruchou metabolismu lipidů. Pacienti, kteří podstoupili dietní edukaci, se po dvou měsících diety dostavili na kontrolní odběr. Ten měl ukázat, zda a nakolik dieta ovlivnila jejich hladinu cholesterolu a triglyceridů. Pacienti rovněž pro potřeby získání údajů vyplňovali dotazník o svých stravovacích návycích. Ukázalo se, že nutriční intervence měla za následek průměrný pokles hladiny triglyceridů i celkového a LDL-cholesterolu. Snížila se ale i hladina HDL-cholesterolu. Dotazníkové šetření prokázalo, že se pacienti s poruchami tukového metabolismu nedopouštějí zásadnějších prohřešků proti dietě doporučované při dyslipidémií. Výsledky práce naznačily, že pacienti s dyslipidémií sice dodržují hlavní zásady správného stravování, při vyšším stupni compliance by ale výsledky nepochybně mohly být lepší. Pravidelná dietní reedukace je proto důležitá a může přispět ke zlepšení jejich zdravotního stavu. Klíčová slova: Dieta, dyslipidémie, cholesterol,...
Vliv příjmu vápníku ve stravě na kostní denzitu
Ešlerová, Kateřina ; Raška, Ivan (vedoucí práce) ; Zlatohlávek, Lukáš (oponent)
Bakalářská práce se zabývá příjmem vápníku ve stravě a jeho vlivem na kostní denzitu. V teoretické části jsou shrnuty obecné poznatky o vápníku, jeho funkci, metabolismu, zdrojích, doporučných denních dávkách, poruchách metabolismu vápníku a onemocněních souvisejících s metabolismem vápníku. V praktické části jsou zhodnoceny výsledky dotazníkového šetření zaměřeného na příjem vápníku ve stravě u pacientek Osteocentra 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Dále byly tyto výsledky porovnány s kostní denzity. Klíčová slova: vápník, metabolismus, výživa, osteoporóza, kostní denzita

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 33 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.