Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 51 záznamů.  začátekpředchozí18 - 27dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mléčné výrobky ve výživě člověka, legislativní značení v ČR; informovanost a preference spotřebitelů
Dovolová, Barbora ; Kudlová, Eva (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce hodnotí značení mléčných výrobků na našem trhu, a to na základě požadavků stanovených českou legislativou. Sleduje také chuťové preference spotřebitelů a jejich zájem a informovanost týkající se značení mléčných výrobků. V teoretické části je pojednáno o historii mlékárenství a o významu mléčných výrobků ve výživě člověka. Další kapitoly uvádí jednotlivé mléčné produkty, u nichž je vždy popsána výroba, rozdělení na druhy a značení. Praktická část odhaluje, zda jsou etikety mléčných výrobků označovány v souladu s českou legislativou. Výsledky jsou prezentovány formou obrázkovo-tabulkového atlasu. Dále práce zkoumá, zda se dospělá veřejnost zajímá o značení mléčných výrobků, jak se v sortimentu orientuje, a které mléčné výrobky lidé v konzumaci preferují. Hodnocení výrobků bylo provedeno ve 2 velkých obchodních řetězcích v Jablonci nad Nisou fotografickým zdokumentováním. Bylo zjištěno, že většina výrobců označuje mléčné produkty správným způsobem. Zjištěné odchylky se týkaly většinou výživových údajů nebo značení alergenů. Jedná se o poměrně novodobé požadavky, ale jistě velmi důležité. Dotazníkovým šetřením bylo zjištěno, že 68 % lidí dobrovolně čte údaje uvedené na mléčných výrobcích. Většina dotázaných konzumuje především mléko, jogurty a tvrdé sýry. Výzkum také ukázal, že orientace...
Potraviny s označením protein a jejich výživová hodnota
Knížková, Šárka ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Kudlová, Eva (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou týkající se zvýšené poptávky po potravinách uvádějících na svém obalu vysoký obsah bílkovin. Teoretická část popisuje úlohu bílkovin v organismu, jejich biologickou hodnotu a jmenuje vhodné zdroje bílkovin pro lidský organismus, včetně obsahu bílkovin v běžných potravinách. Je zde věnována zvláštní kapitola sportovcům a bílkovinným doplňkům stravy. Jaké jsou požadavky české legislativy na potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin a názvu protein je uvedeno na konci teoretické části. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku potravin s označením protein nebo s tvrzením týkajícím se bílkovin, tyto potraviny zhodnotit a zjistit povědomí o takto označovaných potravinách u běžné populace. Praktická část se nejprve zabývá potravinami označenými protein či tvrzením o bílkovinách volně dostupnými v nejběžnějších supermarketech. Průzkum byl proveden návštěvou 6 nejběžnějších supermarketů, přičemž byly zapsány všechny potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin. Celkem bylo zaznamenáno 363 kusů. Dále byl za pomoci evidovaných tržeb vyhodnocen nejnavštěvovanější supermarket a potraviny s označením protein nacházející se v tomto supermarketu byly rozebrány. U každé potraviny bylo okomentováno množství bílkovin a zhodnocen výživový přínos dané potraviny. Nakonec byl...
Probiotika, jejich vliv na zdraví a potraviny, které je obsahují
Hondlíková, Tereza ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Plocková, Milada (oponent)
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které vykazují pozitivní účinky na zdraví člověka, pokud jsou konzumovány v dostatečném množství. Ačkoli jsou v současné době předmětem mnoha výzkumů, jejich účinnost při léčbě či prevenci chorob nejsou podloženy dostatečným počtem studií a provedených výzkumů. Práce shrnuje dosavadní poznatky o probioticích, charakterizuje jednotlivé druhy probiotických organismů, popisuje možné zdroje probiotik a jejich vliv na lidské zdraví. Teoretická část práce se zabývá vymezením pojmu probiotika, rovněž popisuje prebiotika a synbiotika, které s tímto tématem úzce souvisí. Zahrnuta je i charakteristika jednotlivých skupin probiotik a též jejich vliv na lidské zdraví a možné využití při léčbě onemocnění jako forma biologické léčby. Dále jsou uvedeny zdroje probiotik, jak ve formě potravin s obsahem probiotik, tak v podobě probiotických doplňků stravy. V závěru teoretické části jsou shrnuta doporučení pro příjem a výběr vhodného zdroje probiotik. Cílem praktické části bylo zjistit, jaké má široká veřejnost povědomí o probioticích, též jsou zastoupeny otázky týkající se preferencí při výběru a konzumaci probiotických potravin a poslední závěrečné otázky zjišťují postoj respondentů k užívání doplňků stravy s obsahem probiotik. Výsledky výzkumu jsou vesměs příznivé, veřejnost...
Rodinný dům s kavárnou
Dostálová, Jana ; Pobucká, Slávka (oponent) ; Utíkalová, Ivana (vedoucí práce)
Předmětem této bakalářské práce je projektová dokumentace rodinného domu s kavárnou. Objekt je umístěn v obci Babice nad Svitavou v nově zastavované části s převážnou výstavbou rodinných domů, na rovinatém terénu. Stavba je rozdělena na dvě části, na rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu a na provozovnu, která je navržená jako kavárna. Objekt je částečně podsklepený se dvěma nadzemními podlažími, kdy nad částí 1.NP je zastřešení řešeno plochou vegetační střechou a 2.NP je zastřešeno jednoplášťovou plochou střechou. Nosný systém objektu je navržen z keramických tvárnic Porotherm a železobetonových monolitických stropních desek. Součástí projektové dokumentace je posouzení požárně bezpečnostního řešení stavby, tepelně technické posouzení a posouzení akustiky a denního osvětlení.
Aktuální stav a potenciál rozvoje cestovního ruchu na území města Kroměříž
Dostálová, Jana
Město Kroměříž patří mezi nejkrásnější historická města České republiky. Urbánní turismus, který je hlavním tématem této bakalářské práce, zde má nezastupitelnou úlohu jako významný prvek podílející se na hospodářském růstu a rozvoji města. Tato práce si klade za cíl zhodnotit aktuální stav a potenciál rozvoje cestovního ruchu města. Úvodní teoretická kapitola vychází jak z domácích, tak i zahraničních zdrojů zabývající se problematikou urbánního turismu a srovnává je. V druhé kapitole je provedena souhrnná analýza města Kroměříže z pohledu cestovního ruchu včetně vybavenosti ubytovacích a stravovacích kapacit a netradiční turistické kulturní akce. Opomenuty nezůstávají ani již realizované projekty dotované z fondů Evropské unie. Za pomoci kvantitativní metody je ve třetí kapitole provedeno dotazníkové šetření. Oslovení respondenti jsou jak z řad domácích, tak i zahraničních návštěvníků. Čtvrtá kapitola navazuje na předcházející a analyzuje získaná data, identifikuje nejvýznamnější nedostatky a formuluje doporučení a podněty vedoucí k budoucímu rozvoji města.
Baťův kanál jako součást krajiny a života místních obyvatel
Dostálová, Jana
Baťův kanál je považován za unikátní vodní dílo, jehož bohatá historie sahá do 30. let minulého století, kdy prvotní zájem a myšlenky o realizaci vodního kanálu projevili zemědělci obhospodařující břehy řeky Moravy, a také Zlínský podnikatel Tomáš Baťa. První část práce pojednává o problematice vodní dopravy a souvisejících pojmech revitalizace a posuzování vlivů na životní prostředí v návaznosti na analýzu plánované stavby nového přístavu Napajedla – Pahrbek na tomto kanále. Praktická část práce je zaměřena na historii a současný stav Baťova kanálu. Je proveden rozbor aktuálního stavu a vlivů plánované realizace přístavu Napajedla – Pahrbek. Součástí je také kvantitativní šetření týkající se této problematiky. Respondenty jsou obyvatelé obcí přilehlých k Baťovu kanálu a zejména Napajedel. Závěrečná část obsahuje vyhodnocená data, z nichž jsou vyvozená doporučení vedoucí ke zlepšení informovanosti obyvatel v dané oblasti a ochraně životního prostředí.
Vliv soli na zdraví a její příjem v ČR
Malinová, Pavlína ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Doporučení pro denní příjem soli jsou v České republice překročena téměř trojnásobně. Nadměrná konzumace soli přitom ovlivňuje zdraví mnoha způsoby. Zapříčiňuje vznik nebo ovlivňuje průběh u onemocnění jako arteriální hypertenze, osteoporóza, astma bronchiale, onemocnění ledvin, karcinom žaludku, obezita nebo vznik otoků. Teoretická část práce popisuje mechanismy, kterými sůl na organismus působí a vztahy mezi uvedenými onemocněními a příjmem soli. Cílem práce bylo zjistit jaké jsou dietní zvyklosti ohledně příjmu soli u zdravotnických pracovníků. Dále jaké má skupina o daném tématu znalosti a jaký je její zájem o tuto problematiku. Šetření probíhalo pomocí anonymních dotazníků. Dotazník, složený ze 17 otázek, byl rozeslán do 12 různých ústavů a klinik pražské nemocnice. Šetření se zúčastnilo celkem 174 zdravotnických pracovníků. Z výsledků vyplynulo, že je mezi respondenty trend zajímat se o složení a výživové údaje na potravinách. Pouze menší část se však zajímá o obsah soli. Mezi nejčastěji konzumované potraviny s vysokým obsahem soli patří bílé sýry, modré sýry, salámy a uzená masa. Nejvíce soli na 100 g obsahují slané tyčinky, bílé sýry a olivy. Tyto potraviny však většina respondentů nevnímá jako ty nejslanější. Za nejvíce slané považuje salámy, uzená masa a chipsy. Téměř tři čtvrtiny...
Superfoods and their nutritional evaluation
Bajaníková, Viera ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Svačina, Štěpán (oponent)
Superpotraviny se staly velkým trendem v oblasti zdravého životního stylu a výživy, ale jejich nutriční hodnota je často přeceňována. Informace kolující o tomto typu potravin jsou často nepřesná a zavádějící, což však neznamená, že lidé nemohou z přidání superpotravin do jídelníčku profitovat - mohou poskytnout nejen nutriční, ale i senzorickou hodnotu. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, co si daný vzorek respondentů myslí o superpotravinách: jestli jsou součástí jejich jídelníčku, proč, jestli vnímají nějaká rizika, kolik toho o tomto typu potravin vědí a jak hodnotí adekvátnost jejich ceny. Výsledkem bylo, že účastníci znají pojem "superpotraviny" a superpotraviny konzumují převážně, aby obohatili jídelníček o další nutrienty a protože vyhovují jejich chuťovým preferencím. Většina účastníků nepovažuje superpotraviny za rizikové. Účastníci všeobecně nejsou dostatečně edukováni o konkrétních superpotravinách a považují jejich cenu za neadekvátní, avšak hodnou investice (kvůli vnímaným zdravotním benefitům). Porovnávala jsem s ostatními respondenty také vegetariány/vegany a zdravotnické pracovníky/studenty zdravotnických oborů. Vegetariáni/vegani i zdravotničtí pracovníci/studenti zdravotnických oborů jsou více edukováni ohledně konkrétních superpotravin. Přesto znají zdravotničtí...
Moderní mýty ve výživě a alternativním stravování
Drábková, Tereza ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá nejčastějšími mediálně propagovanými "mýty ve výživě" a za cíl si klade zjistit, jaký na ně má názor laická veřejnost, zda se podle nich stravuje a na jakých argumentech staví své přesvědčení. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vychází ze zahraničních článků a studií. Je rozdělena dle základních makroživin a alternativních výživových směrů, ke kterým se pak jednotlivě vztahují konkrétní mýty. Každý mýtus je zde představen, jsou objasněny jeho historické prameny a argumenty, které ho podporují. Následně je mýtus vysvětlen a vyvrácen pomocí doložených studií a odborných článků. Praktická část se zaměřuje na laickou veřejnost. Proběhla formou kvantitativního dotazníkového šetření a jejím cílem bylo zjistit, zda mají vybrané mýty mezi respondenty své zástupce, na jakých informačních zdrojích stojí jejich povědomí o konkrétním tvrzení, zda se podle svých názorů i stravují a jaké argumenty používají pro jejich podporu. Vyhodnocené otázky jsou znázorněny v tabulkách a grafech a vyšlo v nich najevo, že dotazovaní čerpají své informace o výživě ze 73 % z internetu a sociálních sítí a dle svých přesvědčení se i stravují. Při bližším dotazování na argumenty, které by podpořili jejich postoj k vybraným mýtům ovšem nepodali dostatečně přesvědčivé...
Vysoce průmyslově zpracované potraviny a jejich vliv na zdraví
Hromířová, Eliška ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Doležal, Marek (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá vysoce průmyslově zpracovanými potravinami a jejich vlivem na zdraví. Práce je rozdělena na dvě části. V první teoretické, jsou sumarizované informace o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, zdravotně rizikových složká postupech při jejich výrobě. Také je zde popsán nutriční význam vybraných vysoce průmyslově zpracovaných potravin, na které navazuje dotazníkové šetření v další části. poslední kapitole teoretické části jsou popsány nejčastěji spojovaná onemocnění nadměrnou konzumací těchto potravin. Druhá, praktická část se věnuje anonymnímu kvantitativnímu dotazníkovému šetření o povědomí populace o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách a jejich vlivu na zdraví. Vedlejším cílem pak bylo, zjistit ných vysoce průmyslově zpracovaných potravin, které jsou nutričně zhodnoceny teoretické části u respondentů. Výzkumu se zúčastnilo 118 respondentů. Ze šetření vyplynulo, že mnoho respondentů má nedostatečné povědomí o rizikových složkách a technologickýc typických pro výrobu vysoce průmyslově zpracované potraviny hlavně o pražení a glukózo fruktózové zamyšlení pro Ministerstvo zdravotnictví nebo další instituce, vytvořit nějaký program na osvětu veřejnosti o zdravotních rizicích spojených s nadměrnou konzumací vysoce průmyslově zpracovaných potravin Klíčová slova: ysoce...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 51 záznamů.   začátekpředchozí18 - 27dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.