Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv redukce hmotnosti na kostní a energetický metabolismus u premenopauzálních žen s obezitou
Malinová, Pavlína ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Michalská, Dana (oponent)
Úvod: Dosavadní poznatky ukazují, že obezita nemusí působit pouze protektivně z hlediska rozvoje osteoporózy. Ačkoliv vyšší mechanické zatížení kostí u osob s obezitou zvyšuje denzitu kostní hmoty, zánětlivé cytokiny produkované tukovou tkání naopak zvyšují kostní resorpci. Ke zhoršení kvality kostní hmoty může přispívat i samotná redukce tělesné hmotnosti. Cíl: Hlavním cílem práce bylo zhodnotit změny BMD a vybraných parametrů tělesného složení během 2měsíční velmi přísné nízkokalorické diety (VLCD) a následné 4měsíční nízkokalorické diety (LCD) u premenopauzálních žen s obezitou. Metodika: Studie byla provedena na pracovištích III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a Endokrinologického ústavu v Praze. Data byla sbírána v období od dubna 2021 do května 2023. Studie s dietní intervencí se zúčastnilo 11 pacientek, data byla zpracována od 10 z nich. Věkový průměr byl 44,1 ± 9,3 let, průměrná hmotnost činila 94 ± 10,4 kg. Kontrolní skupinu tvořilo 14 pacientek, zařazeno do studie bylo 10 z nich. Průměrný věk v kontrolní skupině byl 40,7 ± 6,4 let, průměrná hmotnost byla 64,4 ± 7,5 kg. Pacientkám intervenční skupiny byla po dobu 2 měsíců podávána velmi nízkokalorická dieta o obsahu energie 4200 kJ, a následující dva měsíce nízkokalorická dieta s obsahem energie 6000 kJ. Data byla...
Vliv soli na zdraví a její příjem v ČR
Malinová, Pavlína ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Doporučení pro denní příjem soli jsou v České republice překročena téměř trojnásobně. Nadměrná konzumace soli přitom ovlivňuje zdraví mnoha způsoby. Zapříčiňuje vznik nebo ovlivňuje průběh u onemocnění jako arteriální hypertenze, osteoporóza, astma bronchiale, onemocnění ledvin, karcinom žaludku, obezita nebo vznik otoků. Teoretická část práce popisuje mechanismy, kterými sůl na organismus působí a vztahy mezi uvedenými onemocněními a příjmem soli. Cílem práce bylo zjistit jaké jsou dietní zvyklosti ohledně příjmu soli u zdravotnických pracovníků. Dále jaké má skupina o daném tématu znalosti a jaký je její zájem o tuto problematiku. Šetření probíhalo pomocí anonymních dotazníků. Dotazník, složený ze 17 otázek, byl rozeslán do 12 různých ústavů a klinik pražské nemocnice. Šetření se zúčastnilo celkem 174 zdravotnických pracovníků. Z výsledků vyplynulo, že je mezi respondenty trend zajímat se o složení a výživové údaje na potravinách. Pouze menší část se však zajímá o obsah soli. Mezi nejčastěji konzumované potraviny s vysokým obsahem soli patří bílé sýry, modré sýry, salámy a uzená masa. Nejvíce soli na 100 g obsahují slané tyčinky, bílé sýry a olivy. Tyto potraviny však většina respondentů nevnímá jako ty nejslanější. Za nejvíce slané považuje salámy, uzená masa a chipsy. Téměř tři čtvrtiny...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.