Název:
Hodnocení stolní hodnoty hlíz vybraných odrůd konzumních brambor vypěstovaných v ekologickém a konvenčním produkčním systému
Překlad názvu:
Evaluation of tuber cooking quality in selected table potato cultivars cultivated under organic and conventional crop management
Autoři:
ŠPLÍCHALOVÁ, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V diplomové práci byl sledován vliv konveční a ekologické technologie pěstování na stolní hodnotu hlíz brambor. V jednoletých pokusech (ročník 2010) bylo uplatněno 13 odrůd (Adéla, Bionta, Karin, KE 100/10, Laura, Madona, Magda, Princess, Red Anna, Rosara, Solara, Satina, Terka) vypěstovaných v rozdílných produkčních systémech. Stolní hodnota hlíz (barva dužniny, konzistence, struktura, moučnatost, vlhkost, chuť, tmavnutí) byla stanovena subjektivně, senzorickou analýzou dle metodiky VORAL (1996). Způsob produkce průkazně ovlivnil ze sledovaných parametrů pouze strukturu vařených hlíz, a to ze 4,8 %. Odrůdy uplatněné v pokusech si udržely v obou produkčních systémech deklarovaný varný typ bez jakékoliv extrémní modifikace.The aim of this diploma thesis was to evaluate the effects of conventional and organic crop management on cooking quality of potatoes. In one-year potato field trials (year 2010) with different crop management (conventional versus organic), 13 table potato genotypes (Adéla, Bionta, Karin, KE 100/10, Laura, Madona, Magda, Princess, Red Anna, Rosara, Solara, Satina,Terka) were used. The cooking quality (i.e. colour of the flesh, consistency, mealiness, moistness, flavor and darkening) was subjectively assessed using sensory analysis according to VORAL (1996) method. Only structure of boiled potato tubers was significantly affected by different crop management (4.8 % from total variability). Genotypically declared cooking types in used potato genotypes were confirmed in both production systems.
Klíčová slova:
brambory; konvenční a ekologický způsob pěstování; odrůda; stolní hodnota; varný typ.; conventional and organic crop management; cooking quality; cooking type.; cultivar; potatoes Citace: ŠPLÍCHALOVÁ, Veronika. Hodnocení stolní hodnoty hlíz vybraných odrůd konzumních brambor vypěstovaných v ekologickém a konvenčním produkčním systému. České Budějovice, 2011. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/22330