Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Hodnocení stolní hodnoty hlíz vybraných odrůd konzumních brambor vypěstovaných v ekologickém a konvenčním produkčním systému
Original title:
Hodnocení stolní hodnoty hlíz vybraných odrůd konzumních brambor vypěstovaných v ekologickém a konvenčním produkčním systému
Translated title:
Evaluation of tuber cooking quality in selected table potato cultivars cultivated under organic and conventional crop management
Authors:
ŠPLÍCHALOVÁ, Veronika Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V diplomové práci byl sledován vliv konveční a ekologické technologie pěstování na stolní hodnotu hlíz brambor. V jednoletých pokusech (ročník 2010) bylo uplatněno 13 odrůd (Adéla, Bionta, Karin, KE 100/10, Laura, Madona, Magda, Princess, Red Anna, Rosara, Solara, Satina, Terka) vypěstovaných v rozdílných produkčních systémech. Stolní hodnota hlíz (barva dužniny, konzistence, struktura, moučnatost, vlhkost, chuť, tmavnutí) byla stanovena subjektivně, senzorickou analýzou dle metodiky VORAL (1996). Způsob produkce průkazně ovlivnil ze sledovaných parametrů pouze strukturu vařených hlíz, a to ze 4,8 %. Odrůdy uplatněné v pokusech si udržely v obou produkčních systémech deklarovaný varný typ bez jakékoliv extrémní modifikace.The aim of this diploma thesis was to evaluate the effects of conventional and organic crop management on cooking quality of potatoes. In one-year potato field trials (year 2010) with different crop management (conventional versus organic), 13 table potato genotypes (Adéla, Bionta, Karin, KE 100/10, Laura, Madona, Magda, Princess, Red Anna, Rosara, Solara, Satina,Terka) were used. The cooking quality (i.e. colour of the flesh, consistency, mealiness, moistness, flavor and darkening) was subjectively assessed using sensory analysis according to VORAL (1996) method. Only structure of boiled potato tubers was significantly affected by different crop management (4.8 % from total variability). Genotypically declared cooking types in used potato genotypes were confirmed in both production systems.
Keywords:
conventional and organic crop management; cooking quality; cooking type.; cultivar; potatoes; brambory; konvenční a ekologický způsob pěstování; odrůda; stolní hodnota; varný typ. Citation: ŠPLÍCHALOVÁ, Veronika. Hodnocení stolní hodnoty hlíz vybraných odrůd konzumních brambor vypěstovaných v ekologickém a konvenčním produkčním systému. České Budějovice, 2011. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/22330